Surówka z kapusty pekińskiej i pora

Opublikowano: 16.12.2021 r., 9:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka w metalowej misce
Surówka z kapusty pekińskiej i pora
Surówka z kapusty pekińskiej i pora to doskonała propozycja na pyszny dodatek do obiadu dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na tą szybką surówkę.
Przygotowanie 10 min
180 kcal
Kcal w porcji
135 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Kapusta pekińska - pół małej głowki (500 g)
  • Marchewka - 2 małe sztuki (250 g)
  • Kukurydza konserwowa (250 g)
  • Majonez (200 g)
  • Por (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka, miska

Przepis na surówka z kapusty pekińskiej i pora krok po kroku

Posiekaj drobno kapustę pekińską.

Pora pokrój w półksiężyce.

Marchew obierz ze skórki i zetrzyj na tarce.

Umieść warzywa w misce razem z kukurydzą, dopraw solą, pieprzem i dodaj majonez, wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na surówka z kapusty pekińskiej i pora
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat surówki z kapusty pekińskiej i pora

Surówka z kapusty pekińskiej i pora to doskonały pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Łatwa do zrobienia surówka dobra jest do spożycia od razu po przygotowaniu. Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i pora jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją zrobić. Do przygotowania surówki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kapusta pekińska, por, kukurydza, marchew, majonez, sól, pieprz.

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i pora? Posiekaj drobno kapustę pekińską. Pora pokrój w półksiężyce. Marchew obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Umieść warzywa w misce razem z kukurydzą, dopraw solą, pieprzem i dodaj majonez, wymieszaj.

Por jest warzywem z rodziny czosnkowatych. Pory są bardzo nisko kaloryczne i zawierają sporą ilość błonnika pokarmowego, mają łagodniejszy smak niż cebula i świetnie nadają się na surówki, zupy czy do zapiekania. Kapusta pekińska jest bardzo popularnym warzywem, dostępnym w sprzedaży w każdym sklepie. Kapusta jest bardzo wdzięcznym produktem, można ją wykorzystywać na wiele różnych sposobów. Kapusta pekińska w okresie wczesnego lata ma bardzo zielone liście, które pięknie wyglądają na talerzu. Warzywo to jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wpływa na prawidłową pracę naszego układu trawiennego oraz zapobiega zaparciom. Kapusta pekińska jest także bardzo dobrym źródłem witaminy C oraz kwasu foliowego. Witamina C jest naturalną substancją przeciwutleniającą. Jest ona jednak bardzo wrażliwa na działanie światła i temperatury, dlatego warzywa i owoce z dużą jej zawartością należy spożywać surowe. Witamina C wzmacnia naczynia krwionośne oraz pomaga leczyć przeziębienie, wspierając nasz układ odpornościowy.

Podsumowując smaczna surówka z pora jest łatwa do przygotowania. Wspaniale sprawdza się ona do obiadu oraz jako szybka przekąska, którą można zabrać do szkoły lub pracy. Surówka może być przechowywana w lodówce przez 2 dni. Jeśli chcesz ograniczyć ilość spożywanych kalorii, zamień połowę objętości dodanego majonezu na śmietanę lub jogurt naturalny.

Alergeny w surówce z kapusty pekińskiej i pora

Lista alergenów dla surówki z kapusty pekińskiej i pora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze surówki z kapusty pekińskiej i pora

na 100g gotowej potrawy

Surówka z kapusty pekińskiej i pora to doskonałe źródło błonnika pokarmowego oraz wielu cennych składników mineralnych. Surówka może zawierać mniejszą ilość kalorii, jeśli dodasz do niej śmietanę lub jogurt naturalny zamiast majonezu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(135g)
Energia (kcal)
133.63
180.40
Białko (g)
1.36
1.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(135g)
Węglowodany (g)
7.68
10.37
Węglowodany przyswajalne (g)
6.37
8.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.31
1.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(135g)
Tłuszcz (g)
11.32
15.28
Tłuszcze nasycone (g)
2.06
2.78
Tłuszcze nienasycone (g)
9.26
12.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.53
3.41
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.73
9.09
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.04
Cholesterol (mg)
6.22
8.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(135g)
Witamina A (µg (mcg))
248.81
335.90
Witamina B6 (mg)
0.13
0.18
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.02
Witamina C (mg)
19.94
26.92
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.04
Witamina E (mg)
0.74
1.00
Retinol (µg (mcg))
2.22
3.00
Tiamina (mg)
0.04
0.06
Ryboflawina (mg)
0.05
0.07
Niacyna (mg)
0.59
0.79
Foliany (µg (mcg))
44.15
59.60
Beta karoten (µg (mcg))
2639.41
3563.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(135g)
Sód (mg)
181.48
245.00
Potas (mg)
197.59
266.75
Wapń (mg)
53.48
72.20
Fosfor (mg)
34.59
46.70
Magnez (mg)
15.30
20.65
Żelazo (mg)
0.67
0.91
Cynk (mg)
0.25
0.34
Miedź (mg)
0.04
0.05
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z kapusty pekińskiej i pora 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z kapusty pekińskiej i pora

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta pekińska
500 g
pół małej głowki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 500 g
Marchewka
250 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Kukurydza konserwowa
250 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 250 g
Majonez
200 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.96
Za 200 g
Por
150 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 150 g
Koszt składników
22.00