Surówka z pora

Opublikowano: 26.09.2022 r., 20:06 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kolorowa surówka z pora
Surówka z pora
Surówka z pora w połączeniu z jabłkiem i słodką marchewką to najlepszy dodatek do dania głównego. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis.
Przygotowanie 20 min
139 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Por - 1 sztuka (200 g)
  • Marchewka - 1 sztuka (60 g)
  • Jabłko - 1 sztuka (120 g)
  • Majonez - 2 łyżki (20 g)
  • Śmietana 18% - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka, miska

Przepis na surówkę z pora krok po kroku

Por dokładnie umyj i zdejmij pierwsze liście.

Pokrój por na mniejsze kawałki, sparz je wrzątkiem.

Jabłko i marchew obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Wymieszaj wszystkie warzywa z jabłkiem.

Dodaj śmietanę i majonez, dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.

Jak oceniasz przepis na surówkę z pora
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat surówki z pora

Surówka z pora to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań.

Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciepłych dań mięsnych np. pieczeń w sosie pomidorowym lub do kotletów, ale także do dań bez mięsnych.

Surówkę możesz przygotować z dodatkiem śmietany, jogurtu naturalnego lub greckiego, surówka sprawdzi się ona, także jako propozycja na lunch lub drugie śniadanie. Warto dodać do niej wtedy źródło węglowodanów. Śmiało możesz postawić na kromkę dobrego jakościowo pieczywa żytniego, najlepiej na zakwasie.

Głównym składnikiem całej surówki są owoce i warzywa, które są niskokaloryczne i pełne witamin takich jak: A, C, E, K, które należą do antyoksydantów, czyli związków, które usuwają z naszego organizmu wolne rodniki.

Znajdziemy w nich, także sporo składników mineralnych takich jak: cynk, fosfor, żelazo i potas. Warzywa są bogate w błonnik pokarmowy, który działa jak szczotka w naszych jelitach czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.

Surówka z jabłka i marchewki może być bardziej urozmaicona, wystarczy, że dodasz swoje inne ulubione warzywa. Śmiało możesz całość wykończyć pietruszką, która jest źródłem witaminy C.

Zatem, jak zrobić surówkę z pora do obiadu?

Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowe warzywa, takie jak: por, marchew, dodatkowo jabłko, majonez, odrobina śmietany i przyprawy. Najlepiej sprawdzi się tutaj sól i pieprz.

W pierwszej kolejności por dokładnie umyj i zdejmij pierwsze liście.

Pokrój por na mniejsze kawałki, sparz je wrzątkiem. Jabłko i marchew obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj wszystkie warzywa z jabłkiem. Na końcu dodaj śmietanę i wymieszaj z majonezem.

Nie zapominaj o przyprawach, zdecydowanie wystarczy tutaj sól i pieprz. Nasza smaczna surówka jest dobra do spożycia.

Całość możesz obficie posypać posiekanym koperkiem.

Będzie to idealny pomysł na dodatek do obiadu lub do grilla.

Surówka jest pyszna w smaku, dodatkowo szybka i łatwa w przygotowaniu.

Skoro już znasz mój przepis na surówkę z pora, wykorzystaj mój prosty sposób i przygotuj ją samodzielnie. Będzie to świetny pomysł na dodatek do obiadu.

Alergeny w surówce z pora

Lista alergenów dla surówki z pora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze surówki z pora

na 100g gotowej potrawy

Zamiast majonezu możesz postawić na jogurt naturalny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
93.00
139.50
Białko (g)
1.09
1.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
12.24
18.36
Węglowodany przyswajalne (g)
10.30
15.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.94
2.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
4.71
7.06
Tłuszcze nasycone (g)
1.42
2.13
Tłuszcze nienasycone (g)
3.28
4.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.02
1.53
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.26
3.39
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: śmietana 18%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
4.81
7.21

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
166.33
249.50
Witamina B6 (mg)
0.15
0.22
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.02
Witamina C (mg)
6.60
9.90
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.01
0.01
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.76
1.14
Retinol (µg (mcg))
6.48
9.71
Tiamina (mg)
0.05
0.07
Ryboflawina (mg)
0.04
0.06
Niacyna (mg)
0.36
0.54
Foliany (µg (mcg))
34.57
51.86
Beta karoten (µg (mcg))
1668.38
2502.57

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
51.67
77.50
Potas (mg)
166.90
250.36
Wapń (mg)
39.71
59.57
Fosfor (mg)
29.14
43.71
Magnez (mg)
17.00
25.50
Żelazo (mg)
1.09
1.64
Cynk (mg)
0.13
0.19
Miedź (mg)
0.07
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z pora 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z pora

Koszt składników
13.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Por
200 g
1 sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Marchewka
60 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Jabłko
120 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 120 g
Majonez
20 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 20 g
Śmietana 18%
20 g
2 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Koszt składników
13.20