Surówka z pora
- Por - 1 sztuka (200 g)
- Marchewka - 1 sztuka (60 g)
- Jabłko - 1 sztuka (120 g)
- Majonez - 2 łyżki (20 g)
- Śmietana 18% - 2 łyżki (20 g)
Przepis na surówkę z pora krok po kroku
Por dokładnie umyj i zdejmij pierwsze liście.
Pokrój por na mniejsze kawałki, sparz je wrzątkiem.
Jabłko i marchew obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Wymieszaj wszystkie warzywa z jabłkiem.
Dodaj śmietanę i majonez, dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku.
-
Surówka z pora i marchewki
-
Surówka z marchewki i pora
-
Surówka z pora i jabłka
-
Tradycyjna surówka z pora
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
-
Surówka z pora i jabłek
-
Surówka z pora z majonezem
-
Surówka wiosenna
-
Surówka z pora i kukurydzy
-
Surówka z pora i selera
-
Surówka z marchwi i pora
-
Surówka z kapusty pekińskiej i pora
-
Surówka z pora i ogórka kiszonego
-
Surówka z młodej kapusty do grilla
-
Surówka z białej kapusty i pora
-
Sałatka z surimi i porem
-
Surówka z białej rzodkwi i pora
-
Surówki z pora
Więcej informacji na temat surówki z pora
Surówka z pora to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań.
Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciepłych dań mięsnych np. pieczeń w sosie pomidorowym lub do kotletów, ale także do dań bez mięsnych.
Surówkę możesz przygotować z dodatkiem śmietany, jogurtu naturalnego lub greckiego, surówka sprawdzi się ona, także jako propozycja na lunch lub drugie śniadanie. Warto dodać do niej wtedy źródło węglowodanów. Śmiało możesz postawić na kromkę dobrego jakościowo pieczywa żytniego, najlepiej na zakwasie.
Głównym składnikiem całej surówki są owoce i warzywa, które są niskokaloryczne i pełne witamin takich jak: A, C, E, K, które należą do antyoksydantów, czyli związków, które usuwają z naszego organizmu wolne rodniki.
Znajdziemy w nich, także sporo składników mineralnych takich jak: cynk, fosfor, żelazo i potas. Warzywa są bogate w błonnik pokarmowy, który działa jak szczotka w naszych jelitach czyszcząc je i przyśpieszając perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom.
Surówka z jabłka i marchewki może być bardziej urozmaicona, wystarczy, że dodasz swoje inne ulubione warzywa. Śmiało możesz całość wykończyć pietruszką, która jest źródłem witaminy C.
Zatem, jak zrobić surówkę z pora do obiadu?
Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowe warzywa, takie jak: por, marchew, dodatkowo jabłko, majonez, odrobina śmietany i przyprawy. Najlepiej sprawdzi się tutaj sól i pieprz.
W pierwszej kolejności por dokładnie umyj i zdejmij pierwsze liście.
Pokrój por na mniejsze kawałki, sparz je wrzątkiem. Jabłko i marchew obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj wszystkie warzywa z jabłkiem. Na końcu dodaj śmietanę i wymieszaj z majonezem.
Nie zapominaj o przyprawach, zdecydowanie wystarczy tutaj sól i pieprz. Nasza smaczna surówka jest dobra do spożycia.
Całość możesz obficie posypać posiekanym koperkiem.
Będzie to idealny pomysł na dodatek do obiadu lub do grilla.
Surówka jest pyszna w smaku, dodatkowo szybka i łatwa w przygotowaniu.
Skoro już znasz mój przepis na surówkę z pora, wykorzystaj mój prosty sposób i przygotuj ją samodzielnie. Będzie to świetny pomysł na dodatek do obiadu.
Alergeny w surówce z pora
Lista alergenów dla surówki z pora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
Wartości odżywcze surówki z pora
Zamiast majonezu możesz postawić na jogurt naturalny.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.