Surówka z pora i kukurydzy

Opublikowano: 26.08.2021 r., 17:26 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z pora i kukurydzy podana w wysokiej misce.
Surówka z pora i kukurydzy
Surówka z pora i kukurydzę to doskonała propozycja na smaczne danie, które możesz zabrać do pracy. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu na doskonały dodatek do obiadu.
Przygotowanie 20 min
171 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Por 2 małe sztuki (200 g)
  • Kukurydza konserwowa (150 g)
  • Śmietana 18% (25 g)
  • Majonez light (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na surówkę z pora i kukurydzy krok po kroku

Pora umyj i osusz.

Następnie pokrój go w piórka, oprócz solą i odstaw na godzinę, aby puścił wodę i zmiękł.

Kukurydzę odsącz z zalewy, włóż ją do miski i dodaj do niej pokrojonego pora.

Śmietanę wymieszaj z majonezem. Do sosu dodaj odrobinę soli i pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Sos majonezowy dodaj do kukurydzy i pora, składniki dokładnie wymieszaj.

Gotową sałatkę przechowuj w lodówce.

Jak oceniasz przepis na surówkę z pora i kukurydzy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat surówki z pora i kukurydzy

Surówka z pora i kukurydzy to doskonały pomysł na smaczny dodatek do obiadu. Surówka ta sprawdzi się również jako samodzielne danie podawane na spotkaniach rodzinnych lub ze znajomymi. Jest to doskonały dodatek do dań mięsnych oraz bezmięsnych. Przepis na surówkę z pora i kukurydzy jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją wykonać. Produkty spożywcze niezbędne do jej zrobienia to: białej części pora, kukurydza konserwowa, śmietana 18%, majonez, sól oraz pieprz.

A więc jak zrobić surówkę z pora i kukurydzę? Wystarczy że oczyścisz pora i pokroić go w piórka. Następnie odsączyć z kukurydzą z zalewy i włożysz ją do miski razem z porem. Ze śmietany i majonezu musisz przygotować sos, który dodasz do surówki i dokładnie wymieszasz wszystkie składniki. Tak przygotowaną surówkę najlepiej przechować w lodówce. Aby zmniejszyć kaloryczność potrawy majonez możesz zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.

Produkty spożywcze użyte do przygotowania surówki bogate są w składniki mineralne oraz witaminy. Pamiętaj jednak że większość produktów jest przetworzona, dlatego Surówka powinna występować w twojej kuchni sporadycznie. Ta pyszna sałatka jest doskonałym źródłem żelaza pochodzenia roślinnego, dlatego może być włączona w diecie osób chorujących na anemię. Należy pamiętać jednak, że żelazo niehemowe (pochodzące z produktów roślinnych) jest gorzej przyswajalne, dlatego warto włączyć do diety również produkty pochodzenia zwierzęcego.

Podsumowując ta smaczna surówka z pora i kukurydzy to dobra propozycja na dodatek do obiadu. Doskonale sprawdzi się również jako samodzielny danie serwowane podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Potrawa ta jest dość kaloryczna, dlatego osoby odchudzające się powinny uważać z jej ilością w diecie – ewentualnie zmodyfikować produkty użyte do jej przygotowania. Aby ograniczyć kaloryczność potrawy można zamienić majonez na gęsty jogurt naturalny. Dodatkowo surówka ta świetnie sprawdzi się w diecie osób unikających produktów pochodzenia zwierzęcego.

Alergeny w surówce z pora i kukurydzy

Lista alergenów dla surówki z pora i kukurydzy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Wartości odżywcze surówki z pora i kukurydzy

na 100g gotowej potrawy

Surówka z pora i kukurydzy to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Jest to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Aby zmniejszyć kaloryczność potrawy majonez zastąp gęstym jogurtem naturalnym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
85.50
171.00
Białko (g)
1.58
3.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
14.92
29.83
Węglowodany przyswajalne (g)
13.57
27.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.35
2.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
2.91
5.81
Tłuszcze nasycone (g)
1.24
2.48
Tłuszcze nienasycone (g)
1.67
3.33
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.65
1.29
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.02
2.04
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.07
Brak danych dla: śmietana 18%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
4.69
9.38

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
49.75
99.50
Witamina B6 (mg)
0.14
0.28
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.03
Witamina C (mg)
7.78
15.56
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.48
0.97
Retinol (µg (mcg))
7.88
15.75
Tiamina (mg)
0.04
0.09
Ryboflawina (mg)
0.04
0.09
Niacyna (mg)
0.57
1.13
Foliany (µg (mcg))
49.50
99.00
Beta karoten (µg (mcg))
503.81
1007.62

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
161.50
323.00
Potas (mg)
144.38
288.75
Wapń (mg)
37.69
75.38
Fosfor (mg)
38.19
76.38
Magnez (mg)
20.38
40.75
Żelazo (mg)
1.18
2.36
Cynk (mg)
0.30
0.59
Miedź (mg)
0.07
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z pora i kukurydzy 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z pora i kukurydzy

Koszt składników
14.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Por
200 g
2 małe sztuki
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
150 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 150 g
Śmietana 18%
25 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Majonez light
25 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.46
Za 25 g
Koszt składników
14.70