Surówka z pora i marchewki

Opublikowano: 03.04.2021 r., 3:32 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surówka z pora i marchewki znajduje się w kolorowej misce. Obok leży widelec. Z boku położona jest ściereczka. Wszystko znajduje się na drewnianym blacie.
Surówka z pora i marchewki
Surówka z pora i marchewki idealnie pasuje do obiadu. Może być np. z majonezem i śmietaną. Sprawdź, jak zrobić surówkę z pora i czy przepis jest łatwy!
Przygotowanie 25 min
131 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Por 2 średnie pory (290 g)
  • Marchewka 4 sztuki (200 g)
  • Jogurt naturalny 2 łyżki (50 ml)
  • Majonez 2 łyżki (50 g)
  • Sok z cytryny 1 łyżka soku wyciśnięta ze świżej cytryny (6 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
tarka, salaterka, czajnik, sitko

Przepis na surówkę z pora i marchewki krok po kroku

Z porów usuń części niejadalne. Pozostałą część pokrój w cienkie plasterki.

Umieść je na sitku i przelej wrzątkiem. Przełóż do miski, aby ostygły.

Marchewki opłucz, obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj do porów.

Warzywa skrop cytryną i wymieszaj.

Dodaj majonez i jogurt oraz sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Całość wymieszaj.

Surówkę podawaj schłodzoną.

Jak oceniasz przepis na surówkę z pora i marchewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat surówki z pora i marchewki

Surówka z pora i marchewki to popularny dodatek do obiadu. Można ją przygotować na kilka sposobów. Jest nie tylko smaczna, ale też bardzo prosta i szybka. Nadaje się do różnych potraw, m.in. kotletów schabowych i pieczonych ziemniaków lub frytek.

Jak zrobić surówkę z pora i marchewki? Można spotkać się z dwiema wersjami tej surówki. W jednej znajdują się jabłka, a w drugiej ich nie ma. Wystarczy, gdy dodasz tylko połówkę startego na tarce o dużych oczkach jabłka. Z pora należy usunąć części niejadalne. Warto pamiętać o tym, że jeśli nie przepłucze się go wrzątkiem, sałatka wyjdzie ostrzejsza w smaku. Pora możesz również posypać solą i ugnieć rękoma, aby stał się miękki. Jeżeli zdecydujesz się na to, aby nie przepłukiwać pora wrzątkiem, to warto do sałatki dodać łyżeczkę cukru, aby złagodzić ostry smak pora.

Do tej surówki można dodać posiekaną białą kapustę, którą także należy zmiękczyć solą przed dodaniem do pozostałych składników. Warzywa i jabłko warto skropić sokiem z cytryny. Surówkę możesz ozdobić natką pietruszki lub listkami mięty. Odpowiedni będzie także drobno posiekany szczypiorek.

Surówka z pora i marchewki może być bez majonezu. Jeżeli chcesz lżejszą surówkę, możesz ją zrobić ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Jednak ta surówka będzie też dobra z sosem winegret na bazie soku z cytryny. Powinny wystarczyć 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżki soku oraz szczypta pieprzu i soli.

Sałatka z pora i marchewki to nie to samo co surówka z tych warzyw. W surówce mogą być jedynie surowe warzywa lub owoce, z kolei sałatka może składać z ugotowanych produktów oraz dodatków takich jak: jajka, szynka, grillowana pierś z kurczaka, pieczona pierś z kaczki, ser żółty czy ser feta.

Jest to jedna z najpopularniejszych surówek, które królują na naszych stołach. Przepis jest niezwykle łatwy i szybki. Ta surówka będzie dobra bez jabłka, więc możesz go pominąć, ale zwykle dzieci chętniej sięgają po surówkę z tym owocem. Możesz zdecydować się na surówkę zarówno z majonezem, jak i z samą śmietaną lub jogurtem.

Alergeny w surówce z pora i marchewki

Lista alergenów dla surówki z pora i marchewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze surówki z pora i marchewki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
105.41
131.76
Białko (g)
1.61
2.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
10.86
13.58
Węglowodany przyswajalne (g)
9.04
11.30
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.82
2.27

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
6.52
8.15
Tłuszcze nasycone (g)
1.24
1.55
Tłuszcze nienasycone (g)
5.29
6.61
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.42
1.78
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.87
4.83
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.02
Brak danych dla: jogurt naturalny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
3.69
4.61

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
322.10
402.62
Witamina B6 (mg)
0.16
0.21
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.08
Witamina C (mg)
8.28
10.35
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.15
Witamina E (mg)
0.94
1.18
Retinol (µg (mcg))
1.43
1.78
Tiamina (mg)
0.06
0.07
Ryboflawina (mg)
0.06
0.07
Niacyna (mg)
0.53
0.67
Foliany (µg (mcg))
39.14
48.93
Beta karoten (µg (mcg))
3267.29
4084.11

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
92.63
115.78
Potas (mg)
219.07
273.84
Wapń (mg)
57.21
71.51
Fosfor (mg)
43.79
54.74
Magnez (mg)
19.39
24.24
Żelazo (mg)
1.15
1.44
Cynk (mg)
0.23
0.29
Miedź (mg)
0.08
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny surówki z pora i marchewki 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania surówki z pora i marchewki

Koszt składników
13.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Por
290 g
2 średnie pory
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.87
Za 290 g
Marchewka
200 g
4 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jogurt naturalny
50 ml
2 łyżki
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 ml
Majonez
50 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Sok z cytryny
6 ml
1 łyżka soku wyciśnięta ze świżej cytryny
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.30
Za 6 ml
Koszt składników
13.30