Potrawy z surimi

potrawy z surimi

Surimi stanowi produkt pochodzący z mielonego mięsa ryb, które zostało oczyszczone i sprasowane, tak aby przypominało paluszki krabowe. W rzeczywistości paluszki nie zawierają kraba. Na rynku dostępne są w postaci gotowanej, mrożonej lub w zalewie. Przypominają one czerwone paluszki z białym miąższem. Wynalazek ten pochodzi z Dalekiego Wschodu, gdzie od wieków jadano dania z mielonych ryb. W produkcji żywności przetworzonej surimi wykorzystuje się jako tani wypełniacz. Używa się go do produkcji imitacji innych produktów żywnościowych. Surimi ma delikatny, lekko słonawy smak i nadaje się do wielu dań w kuchni. Można go dodawać do sałatek, zup, kotletów, sushi, różnego rodzaju farszy oraz past do pieczywa.

Potrawy z surimi - polecane przepisy

Potrawy z surimi - pozostałe przepisy

Potrawy z surimi - pomysły i przepisy na dania z dodatkiem surimi

Surimi jest produktem stosunkowo nowym. Jego masowa produkcja zaczęła się dopiero w drugiej połowie XX wieku. Do polskich marketów trafił całkiem niedawno. Dlatego produkt ten nie zadomowił się jeszcze w kuchni polskiej. Stanowi on tani dodatek do różnego rodzaju dań, szczególnie że ma delikatny i lekko słonawy smak i uważany jest za zdrowy dodatek. Przedstawiamy jakie przepisy na dania na zimno i na ciepło wykorzystują surimi. Doradzamy jakie domowe potrawy można zrobić z surimi, a także jak samemu zrobić domowe surimi.

Jak przygotować potrawy z surimi

Czym jest surimi i jakie dania można z niego zrobić

Surimi, znane także pod nazwą paluszki krabowe, pochodzą z prastarej kuchni Dalekiego Wschodu, zaś ich nazwa pochodzi z języka japońskiego. Jest to rozdrobnione i mielone mięso ryby uformowane w wałeczki. Surimi robi się z mięsa ryb, które jest pozbawione ości, tłuszczu, zanieczyszczeń, a następnie mielone i sprasowane tak, że przypomina mięso kraba. W rzeczywistości paluszki krabowe nie zawierają kraba. Głównym składnikiem, czyli około 35 - 50 % stanowi mięso ryby. Pozostałe składniki to woda, skrobia, białko jajka lub soi, sól, cukier, sorbitol i olej roślinny.

Przepisy z mieloną rybą znane były w kulinarnej sztuce Dalekiego Wschodu od wieków. W kuchni chińskiej i japońskiej od zarania dziejów robiono dania w postaci kulek rybnych. Proces ten miał na celu zapobieganie psuciu się mięsa ryb i takim zakonserwowaniu mięsa, aby można je było długo przechowywać. Po złowieniu ryby siekano i konserwowano w zalewie z soli, skrobi i przypraw.

Do drugiej połowy XX wieku surimi sprzedawane było w postaci świeżej, gdyż mrożone traciło jakość i smak. Dopiero gdy udoskonalono proces produkcji, tak że można było zamrażać masę, dzięki czemu przemysł produkujący surimi na skalę masową znacznie się rozwinął. Obecnie największymi producentami surimi są Japonia i Stany Zjednoczone. Surimi robi się głównie z ryb i owoców morza. Jednak produkowane jest także mięsne surimi.

Surimi jest tanim źródłem protein. Dlatego też wykorzystuje się je do produkcji różnych potraw gotowych, również jako imitację innych produktów. Z surimi robi się kiełbaski rybne, różnego rodzaju wędliny, hamburgery, także imitacje steków, szynki czy salami. Służy ono także do wyrobu imitacji owoców morza, na przykład krabów. W Polsce surimi dodaje się głównie do sałatek, gdyż jest to produkt nadający się do bezpośredniego spożycia i można z niego robić szybkie dania, sałatki i przekąski na ciepło i na zimno.

Czy potrawy z surimi są zdrowe

Paluszki krabowe są mało kaloryczne, dlatego też nadają się do dań odchudzających. Stają się one coraz bardziej popularne wśród ludzi uprawiających sport i fitness. Są tanie i posiadają bardzo dużo białka. Dlatego też za niewielkie pieniądze można dostarczyć organizmowi białka do budowy masy mięśniowej. Jednocześnie paluszki zawierają bardzo mało tłuszczu, za to dużo wody. Ponadto paluszki posiadają składniki mineralne i dużo witaminy B12, która jest niezbędna dla układu nerwowego. Bardzo ważnym składnikiem surimi są kwasy omega 3, które sprzyjają długiemu zachowaniu młodości, dobrej pamięci i dobrego nastroju. Ponadto surimi jest bogate w selen, który zwiększa odporność organizmu i dba o prawidłową pracę tarczycy.

Surimi jest produktem nie drogim. Niestety do produkowanego masowo surimi producenci dodają wiele sztucznych dodatków, jak konserwanty, wypełniacze, barwniki oraz sztuczne smaki i zapachy. Dlatego też warto kupować dobrej jakości paluszki krabowe, w których zawartość mięsa nie jest mniejsza niż 40%. Generalnie paluszki krabowe uważane są za zdrowy produkt, który dostarcza organizmowi taniego białka. Pochodzą one z japońskiej sztuki kulinarnej, która uważana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Jest to produkt znany tam od wieków, zaś jego proces produkcji i skład niewiele się zmienił. Produkowane są głównie ze złowionych ryb morskich. Jest to także produkt odpowiedni dla wegetarian.

Ponieważ produkowane masowo surimi zawierają wiele sztucznych dodatków, wiele osób nie ma do nich zaufania. Okazuj się jednak, że surimi można zrobić samodzielnie w domu. Potrzebne będą filety białej ryby, które rozdrabniamy i mieszamy z sosem ostrygowym, jajkiem, skrobią ziemniaczaną oraz solą i cukrem. Całość umieszczamy w rękawie piekarniczym i formujemy mały walec. Pieczemy w piekarniku około 30 minut.

Jakie potrawy z surimi można zrobić samodzielnie

W Polsce paluszki krabowe można dostać w każdym markecie w postaci mrożonej, gotowanej lub w zalewie. Przypominają one czerwone pałeczki z białym miąższem. Paluszki krabowe są delikatne w smaku i lekko słone. Ich cena nie jest wygórowana.

W Polsce surimi nie jest zbyt popularnym daniem, zwłaszcza że pojawiły się na naszym rynku całkiem niedawno. Najczęściej dodaje się je do sałatek, do różnego rodzaju farszy lub gulaszy. Jada się je na zimno lub na ciepło. Zakupione paluszki od razu nadają się do spożycia. Jeśli są prawidłowo przechowywane, nie tracą wartości przez około 2 miesiące. Warto mieć je w lodówce, gdyż pozwalają szybko zrobić doskonałe danie na kolację lub na imprezę dla gości.

Paluszki krabowe nadają się do jedzenia prosto z paczki. Można je również jeść na ciepło. Najbardziej popularne przepisy z surimi:

  • sałatki warzywne, makaronowe, ryżowe z surimi,
  • pasty do chleba,
  • sushi,
  • farsz do sajgonek, naleśników, omletów,
  • kotlety z surimi,
  • zupy,
  • omlety,
  • gulasze i potrawki,
  • smażone i pieczone przekąski,
  • dania orientalne, na przykład zupa ramen,
  • warzywa nadziewane pastą z surimi.

Jak zrobić pyszne dania z paluszkami rybnymi

Sałatki z paluszkami krabowymi

Surimi sprawdza się jako dodatek do sałatek ze świeżych lub gotowanych warzyw. Szczególnie dobrze pasuje smakowo do majonezu, jajek na twardo lub awokado. Świetnie nadają się jako mięsny dodatek do sycących sałatek makaronowych lub ryżowych. Można je z powodzeniem wykorzystać zamiast dodatku mięsnego, szczególnie do sałatek postnych lub wegetariańskich. Pokrojone na grube plasterki paluszki krabowe stanowią składnik białkowy do sałatek, dzięki czemu pożywna sałatka może stać się samodzielnym daniem na obiad, na kolację lub do lunchboxa na drugie śniadanie w pracy. Do paluszków świetnie pasuje majonez, dlatego też najczęściej dodaje się je do sałatek makaronowych z majonezem.

Surimi idealnie smakuje w sałatkach makaronowych lub ryżowych z warzywami i sosem majonezowym. Aby sałatka miała charakter dalekowschodni, warto dodać makaron ryżowy. Paluszki krabowe kroimy na grube plastry i dodajemy do sałatki. Doskonale komponują się smakowo z jajkiem na twardo, ananasem, żółtym serem, awokado oraz majonezem. Fajnie smakuje prosta i łatwa sałatka z surimi, jajkiem na twardo i ogórkiem konserwowym, polana majonezem. Właściwie surimi możemy pokroić na grube plastry i dodać do każdej sałatki, do której dodajemy mięso lub ryby.

Dania z paluszkami krabowymi na ciepło

Surimi możemy wykorzystać do wielu dań na ciepło. Świetnie sprawdzi się jako składnik farszy i kotletów. Bardzo dobrze robi się z niego kotlety postne lub wegetariańskie. Przykładem są kotlety ziemniaczane. Wystarczy zagnieść masę z gotowanych ziemniaków, surimi, posiekanej cebuli i przypraw. Formujemy kotleciki, obtaczamy w panierce i smażymy.

Surimi sprawdzają się świetnie jako składnik różnych farszy, na przykład do naleśników czy do omleta. Ponadto można je usmażyć w panierce lub upiec w piekarniku. Smażone w panierce paluszki surimi są doskonałą przekąską do piwa, do chrupania przed telewizorem lub na imprezę.

Ciekawe dania z paluszkami surimi

Paluszki surimi mogą posłużyć do wymyślania różnych ciekawych dań, szczególnie kuchni orientalnej i dalekowschodniej. Można je wykorzystać zamiast ryb lub mięsa, szczególnie że nie wymagają obróbki termicznej. Nadają się przede wszystkim do robienia szybkich i prostych dań na obiad lub kolację. Dobrym pomysłem jest pasta do pieczywa, na przykład w połączeniu z jajkiem na twardo. Surimi doskonale komponują się właśnie z jajkami oraz majonezem.

Surimi w postaci sałatki lub pasty do pieczywa wykorzystamy również jako składnik pysznych dań imprezowych. Zrobimy ciekawe roladki z wędlin, tortilli, ogórka lub cukinii z farszem na bazie sałatki lub pasty z surimi. Fajnym daniem imprezowym są nadziewane pomidory lub papryki. Tu również sprawdzić się pasta lub sałatka z surimi, jako idealny farsz.

Surimi idealnie nadaje się do wykorzystania w przepisach kuchni orientalnej. Szczególnie dobrze sprawdzają się do robienia domowego sushi. Wiele osób nie ma zaufania do sushi zrobionego z surowych ryb, gdyż istnieje obawa zarażenia się pasożytami. W takim przypadku można do zrobienia sushi wykorzystać surimi, które zostały w procesie produkcji poddane obróbce termicznej i są zdrowe i bezpieczne. Innym sposobem wykorzystania surimi w kuchni dalekowschodniej jest zupa ramen, która składa się z wielu dodatków. Ramen jest rodzajem azjatyckiego rosołu, którego skład różni się w zależności od kraju czy regionu. Do zupy tej dodaje się mięso, grzyby, wodorosty oraz właśnie surimi.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto