Sałatki z pora

sałatki z pora

Sałatki z pora to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Pora do przygotowania sałatek możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów. To niskokaloryczne warzywo doskonale sprawdzi się do przygotowania sałatek na diecie wegańskiej, wegetariańskiej oraz bezglutenowej. Por posiada również bardzo charakterystyczny smak, dlatego sałatki będą smaczne i oryginalne. Sałatki z porem możemy podać jako samodzielny posiłek podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi.

Sałatka z pora - proste przepisy na szybkie i smaczne sałatki

Por zaliczany jest do warzyw z rodziny amarylkowatych. Posiada on wiele cennych składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiedniej ilości wspomagają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Z pora możemy przygotować wiele sałatek, które będą zachwycały swoim smakiem oraz wyglądem. Niektóre sałatki z pora będą stanowiły doskonały dodatek do dania obiadowego dla całej rodziny. Można je wykorzystać również jako samodzielne danie podane podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Sałatki z pora będą również dobrym pomysłem na smaczny lunch zabrany do pracy. W artykule tym dowiesz się jak zrobić niektóre sałatki z pora, które świetnie sprawdzą się na obiad i nie tylko.

Właściwości pora w kuchni i dla zdrowia

Por – krótki opis warzywa

Por jest warzywem, które zaliczamy do roślin z rodziny amarylkowatych. Jest to warzywo pochodzące z Azji Mniejszej. Uprawiany był już w starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie w celach konsumpcyjnych. Por jest warzywem, które posiada duże wymagania wodne. W czasie kiełkowania nie powinno być zbyt sucho, ponieważ roślina nie wyrośnie.

Zastosowanie pora w kuchni

Por ceniony jest w wielu kuchniach całego świata. Jest to niskokaloryczne warzywo, które posiada wiele zastosowań. Por w naszej kuchni możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Warzywo świetnie sprawdzi się jako dodatek do koktajli warzywnych lub warzywno-owocowych, wzbogaci je w wiele składników mineralnych i witamin. Możemy przygotować z niego wszelkiego rodzaju zupy krem, dodatki do dania drugiego oraz sałatki czy surówki. Por będzie również doskonałym dodatkiem do zapiekanek ziemniaczanych czy makaronowych. Por świetnie sprawdzi się do przygotowania pysznego nadzienia do faszerowania mięsa z kurczaka. Por jest również dobrym dodatkiem do zrobienia smacznych wywarów warzywnych do przygotowania pysznych zup. Por będzie doskonałym wyborem w diecie wegańskiej, wegetariańskiej oraz bezglutenowej. W artykule tym skupimy się na sałatkach przygotowywanych na bazie pora z różnymi dodatkami.

Por - skład i właściwości prozdrowotne

Por to warzywo niskokaloryczne. Jest również doskonałym źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W porze znajdziemy witaminę C, witaminę A, witaminę E, witaminę K, niektóre witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy niezbędny szczególnie w okresie ciąży. Kwas foliowy spożywany w odpowiedniej ilości zmniejsza ryzyko rozwoju wad cewy nerwowej u płodu. Por jest również doskonałym źródłem wapnia, żelaza, magnezu, potasu, sodu i cynku. Por może być wykorzystywany w wielu rodzajach diet np. diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej.

Por jest bogatym źródłem związku o nazwie allicyna. To dzięki niemu po uszkodzeniu tkanek por ma charakterystyczny drażniący zapach. Dodatkowo allicyna korzystnie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.

Por zawiera spore ilości witaminy C, która spożywana w odpowiedniej ilości wpływa na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Spożywanie odpowiedniej ilości witaminy C jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, czyli przeważnie w okresie jesienno-zimowym. Witamina C, witamina A oraz witamina E zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników w naszym organizmie. Przeciwutleniacze pozytywnie wpływają na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalnia procesy starzenia się skóry.

Potas, który obecny jest w porze, pełni wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Zaliczany jest on do elektrolitów, czyli związków, które w roztworach wodnych posiadają ładunek elektryczny i mogą przewodzić prąd. Potas odpowiada za utrzymanie odpowiedniego napięcia elektrycznego błon komórkowych oraz przekaz impulsów elektrycznych pomiędzy komórkami. Ważny dla naszego organizmu jest stosunek sodu do potasu. Jego odpowiednie proporcje są ważne, ponieważ zapobiegają powstawaniu wielu chorób cywilizacyjnych do których możemy zaliczyć nadciśnienie tętnicze oraz choroby układu krążenia.

Por jest warzywem o niskim indeksie glikemicznym. Indeks ten wynosi 15, dlatego warzywo to może być polecane osobom zmagającym się z insulinoopornością lub chorującym na cukrzycę. Dodatkowo niska zawartość kalorii w porcji pora wpływa na jego szerokie zastosowanie w diecie redukcyjnej, której celem jest wspomaganie walki z nadwagą oraz otyłością.

Sałatka – co to takiego?

Sałatka jest potrawą, którą sporządza się z pokrojonych warzyw z dodatkiem innych produktów spożywczych. Sałatka różni się od surówki tym, że część produktów spożywczych poddana jest obróbce termicznej. Sałatkę przygotowuje się także z dodatkiem sosu na bazie majonezu, oliwy czy śmietany. Aby przygotować mniej kaloryczna w sałatkę zamiast sosu możemy użyć jogurtu naturalnego.

W kuchniach świata znanych jest wiele rodzajów sałatek, które oparte są na różnych produktach spożywczych, głównie warzywach. Podstawę sałatki mogą stanowić również gotowane makarony, ryż oraz kasze, mięso, ryby, grzyby, sery i twarogi, orzechy. Większość sałatek, które przygotowujemy podawane jest na zimno. Sałatki stanowią bowiem doskonałą propozycje na smaczne danie, które możemy podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Szybkość przygotowania sprawia, że sałatki możemy przygotować także jako smaczny lunch do pracy.

Do doprawiania sałatek najlepiej używać świeżych lub suszonych ziół, do których możemy zaliczyć na przykład bazylię, koperek, pietruszkę, majeranek lub oregano. Użycie suszonych lub świeżych ziół pozwala na ograniczenie spożycia soli w diecie. Dodatek ziół sprawia, że sałatka ma charakterystyczny smak oraz zwiększa wartość odżywczą potrawy. Dobra do przyprawienia sałatki będzie natki pietruszki, która stanowi doskonałą porcję witaminy C, której podaż wspomaga działanie układu odpornościowego. Do doprawienia sałatki warto wykorzystać również zioła prowansalskie lub aromatyzowane oliwy z oliwek.

Sos sałatkowy

Sos stanowi gęsty płyn, który możemy przygotować na bazie różnych produktów spożywczych. W zależności od użytych produktów smak sosu może być ostry, łagodny, kwaśny lub słodki. Pewnie zastanawiasz się z czym można przygotować sałatkę - jako sos możemy wykorzystać ketchup, majonez, musztardę, sos czosnkowy czy sos winegret. Do sałatek wykorzystujemy najczęściej sosy zimne. Aby przygotować bardziej fit sałatkę jako spoiwo możemy wykorzystać jogurt naturalny lub odtłuszczony jogurt grecki. W dalszej części dowiesz się jak zrobić proste sosy sałatkowe.

Sos winegret

Jest to sos wywodzący się z kuchni francuskiej. Sos winegret zaliczany jest do grupy sosów zimnych. Do jego przygotowania wykorzystuje się oliwę oraz ocet, natomiast doprawia się go pieprzem i solą. Po pewnych modyfikacjach ocet do przygotowania sosu możemy zastąpić sokiem z cytryny. Do przygotowania sosu najlepiej wykorzystać produkty spożywcze, które charakteryzują się wysoką jakością. Dodatkowo, aby bardziej urozmaicić sos winegret, możemy dodać do niego świeże zioła, czosnek lub musztardę.

Majonez

Dodatek majonezu do przygotowywania sałatek stanowi jeden z głównych produktów, które wiążą składniki sałatki. Majonez stanowi gęstą emulsje, którą wytwarza się z oleju, żółtek jaj oraz różnych dodatków smakowych. Jako składnik emulgujący wykorzystuje się ocet winny lub sok ze świeżej cytryny. Częsty dodatek do majonezu stanowi również musztarda, która spełnia rolę stabilizującą oraz smakową. Dodatek musztardy zaostrza smak majonezu. Na bazie majonezu możemy przygotować inne sosy do sałatek, np. sos czosnkowy. Aby przygotować delikatniejszą wersję sosu majonezowego do sałatek warto dodać do niego jogurt naturalny oraz ulubione zioła suszone lub świeże. Obecnie w sklepach dostępne są również wegańskie majonezy, które świetnie sprawdzą się do sałatek przygotowywanych w diecie wegańskiej - jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego majonezu.

Jogurt naturalny

Jogurt naturalny, który wykorzystamy do przygotowania sałatki, sprawia że składniki dobrze łączą się. Warto jednak pamiętać, że sałatki przygotowane z jogurtem naturalnym charakteryzują się krótszym terminem przydatności do spożycia niż sałatki z majonezem. Jogurt naturalny jest produktem pochodzenia zwierzęcego, które uzyskuje się z mleka. Charakteryzuje się gęstą konsystencją i charakterystyczną kremową barwą oraz lekko kwaśnym smakiem. Sałatki przygotowane z jego dodatkiem są mniej kaloryczne, niż te z dodatkiem majonezu czy oliwy z oliwek.

Przykładowe przepisy na sałatki z pora i ich krótki opis

Sałatka z pora i jajka gotowanego na twardo

Prosty przepis na sałatkę z pora i jajka gotowanego na twardo to doskonała propozycja na smaczną przekąskę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Lekka sałatka porowa będzie stanowiła również doskonałą propozycję na smaczną przekąskę do pracy. Do jej wykonania potrzebujesz pora, jajek ugotowanych na twardo, ogórków konserwowych, kukurydzy z puszki, majonezu oraz przypraw. Majonez możesz zastąpić jogurtem naturalnym lub wymieszać majonez z jogurtem naturalnym w proporcji 1:1, w ten sposób sałatka będzie mniej kaloryczna. Szybka w przygotowaniu i pyszna sałatka będzie stanowiła doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych oraz witamin, których odpowiednia podaż pozytywnie wypływa na funkcjonowanie naszego organizmu. W sałatce tej znajdziemy spore ilości białka pochodzącego z jaj kurzych, którego odpowiednia podaż jest szczególnie ważna w diecie osób aktywnych fizycznie.

Sałatka z pora, jabłka, marchwi i jajka

Do jej wykonania potrzebujesz białej części pora, jajka ugotowanego na twardo, jabłka, marchwi, natki pietruszki, majonezu i przypraw. Ta dobra i szybka w przygotowaniu sałatka z pora, jabłka, marchwi i jajka to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, których podaż na odpowiednim poziomie wspomaga prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Sałatka jest bardzo prosta, dlatego nie jest nam potrzebne duże doświadczenie kulinarne. Sałatkę możesz wykorzystać jako smaczną przekąskę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Świetnie sprawdzi się również jako smaczny lunch, który możesz zabrać ze sobą do pracy. Sałatka jest najlepsza bezpośrednio po przygotowaniu. Dodatkowo sałatka stanowi doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego.

Sałatka z pora, szynki i sera żółtego z majonezem

Jest to doskonała propozycja na sałatkę, którą możesz przygotować na wiele spotkań rodzinnych lub ze znajomymi (np. na grilla, urodziny czy święta). Pyszna i prosta sałatka porowa świetnie sprawdzi się również jako smaczny dodatek na lunch do pracy. Do jej wykonania potrzebujesz białej części pora, jaj ugotowanych na twardo, ogórków kiszonych, szynki konserwowej, sera żółtego, kukurydzy z puszki oraz przypraw. Jako sos do sałatki możesz wykorzystać jogurt naturalny, majonez lub mieszankę tych dwóch produktów spożywczych w proporcji 1:1. Sałatkę najlepiej podać bezpośrednio po przygotowaniu. Przepis na sałatkę jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.

Sałatki z pora - przepisy

Często zadawane pytania
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto