Kukurydza konserwowa - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
kukurydza konserwowa 55 10
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w kukurydzy konserwowej oraz jakie alergie mogą powodować.
Kukurydza konserwowa - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wskaźnik indeksu glikemicznego kukurydzy konserwowej

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak kukurydza konserwowa indeks glikemiczny wynosi 55, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z kukurydzą konserwową
Kukurydza, Groszek konserwowy, Fasola konserwowa, Popcorn, Ogórki konserwowe, Mąka kukurydziana, Skrobia kukurydziana, Kasza kukurydziana

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla kukurydzy konserwowej

Kukurydza konserwowa
Kategoria produktu Warzywa
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 55
(średni)

Przepisy z kukurydzą konserwową

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z kukurydzą konserwową

burrito kcal, sałatka gyros kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto