Przepis na szakszukę po meksykańsku krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, chilli, papryka wędzona, suszone pomidory, kumin, szczypiorek
To będzie niezbędne
patelnia duża

Na oleju usmaż pokrojoną cebulę z czosnkiem.

Gdy będą zeszklone dodaj fasolę oraz kukurydzę, passatę, przyprawy i wymieszaj. Duś przez 5 minut.

Po tym czasie zrób wgłębienia i wbij w nie jajka.

Posyp wszystko startym serem. Przykryj przykrywką i duś do ścięcia białka. Smaż na średnim ogniu.

Po usmażeniu posyp danie świeżym szczypiorkiem.

Szakszuka po meksykańsku
Szakszuka po meksykańsku
Koszt przygotowania dania
13.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
528 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
35

Szakszuka po meksykańsku - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o Szakszuce po meksykańsku

Dania meksykańskie mają wielu zwolenników. Dlaczego by nie ugotować szakszuki nawiązującej do dania meksykańskiego? Jeśli jesteś jedną z tych osób, które przepadają za kuchnią meksykańską to musisz spróbować tej wersji! Idealna kompozycja sosu pomidorowego z fasolą czerwoną i kukurydzą, do tego ciągnący ser i szczypiorek. Jest to oczywiście kwestia gustu i nie jest koniecznością dodanie ostrych przypraw. Przepis na szakszukę po meksykańsku z reguły powinien być nieco ostrzejszy niż tradycyjny, więc warto dodać pikanterii i użyć marynowanych papryczek ostrych. Idealnym dodatkiem do tego prostego przepisu na jajka z pomidorami z puszki będą grzanki z pieczywa tostowego zarumienione na patelni posmarowane guacamole.

Wartości odżywcze Szakszuki po meksykańsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kalorie)
125.87 kcal
528.64 kcal
Białko
7.78 g
32.67 g

Węglowodany w szakszuce po meksykańsku

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany
13.59 g
57.09 g
Węglowodany przyswajalne
10.66 g
44.79 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.93 g
12.30 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz
4.87 g
20.43 g
Tłuszcze nasycone
2.05 g
8.61 g
Tłuszcze nienasycone
2.82 g
11.83 g
Tłuszcze jednonasycone
1.94 g
8.14 g
Tłuszcze wielonasycone
0.88 g
3.68 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: ser gouda, jajko.
czytaj dalej
Cholesterol
90.25 mg
379.04 mg

Witaminy w przepisie na szakszukę po meksykańsku

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A
64.12 µg (mcg)
269.32 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.18 mg
0.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.28 µg (mcg)
1.18 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
19.72 mg
82.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.48 µg (mcg)
2.01 µg (mcg)
Witamina E
0.90 mg
3.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
44.74 µg (mcg)
187.92 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.86 mg
3.59 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
72.60 µg (mcg)
304.91 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
211.81 µg (mcg)
889.62 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szakszukę po meksykańsku

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód
147.90 mg
621.17 mg
Potas
374.56 mg
1573.14 mg
Wapń
69.44 mg
291.66 mg
Fosfor
144.36 mg
606.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
31.18 mg
130.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.81 mg
7.61 mg
Cynk
1.03 mg
4.32 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.19 mg
0.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Szakszuki po meksykańsku 35
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w Szakszuce po meksykańsku

Lista alergenów dla Szakszuki po meksykańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania Szakszuki po meksykańsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka zielona
70 g
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Papryka czerwona
70 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 70 g
Przecier pomidorowy z solą
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Kukurydza konserwowa
70 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 70 g
Ser gouda
50 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 50 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Fasola czerwona
120 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 120 g
Koszt składników
45.20
Jak oceniasz przepis na szakszukę po meksykańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób