Kukurydza konserwowa - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Warzywa

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w kukurydzy konserwowej oraz jakie alergie mogą powodować.
Kukurydza konserwowa - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze kukurydzy konserwowej - tabela

Energia i białka

Kukurydza konserwowa
na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w kukurydzy konserwowej
Białko 1.74 g
Fenyloalanina 0.08 mg

Węglowodany w kukurydzy konserwowej

Kukurydza konserwowa
na 100 g
Węglowodany 18.60 g
Węglowodany przyswajalne 17.40 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 1.20 g
Sacharoza (cukier) b/d
Glukoza b/d
Fruktoza b/d
Skrobia b/d
Laktoza b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Kukurydza konserwowa
na 100 g
Tłuszcz 0.42 g
Tłuszcze nasycone 0.10 g
Tłuszcze nienasycone 0.32 g
Tłuszcze jednonasycone 0.12 g
Tłuszcze wielonasycone 0.20 g
Tłuszcze trans b/d
Cholesterol b/d

Witaminy w przepisie na kukurydzę konserwową

Kukurydza konserwowa
na 100 g
Witamina A b/d
Witamina B6 0.06 mg
Witamina B12 b/d
Witamina C 4.60 mg
Witamina D b/d
Witamina E b/d
Retinol b/d
Tiamina 0.03 mg
Ryboflawina 0.05 mg
Niacyna 0.96 mg
Foliany 45.00 µg (mcg)
Beta karoten 1.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na kukurydzę konserwową

Kukurydza konserwowa
na 100 g
Sód 261.00 mg
Potas 119.00 mg
Wapń 4.00 mg
Fosfor 40.00 mg
Magnez 15.00 mg
Żelazo 0.31 mg
Cynk 0.56 mg
Miedź 0.02 mg
Mangan 0.07 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169362/nutrients

Alergie w kukurydzy konserwowej

  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z kukurydzą konserwową

Przepisy z kukurydzą konserwową

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto