Sałatka z brokułem

Opublikowano: 19.03.2021 r., 23:29 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z brokułem i jajkiem ułożona jest na półmisku. Na jej wierzchu znajduje się sos majonezowy.
Sałatka z brokułem
Sałatka z brokułem to idealna propozycja na fit danie. Zaskoczy Ciebie swoją prostotą wykonania. Składniki do jej przygotowania są tanie, dlatego warto ją wypróbować.
Przygotowanie 15 min
165 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
42
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Brokuły 1 średnia sztuka (400 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Kukurydza konserwowa (200 g)
  • Jogurt naturalny 2% (30 g)
  • Majonez (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, sitko, praska do czosnku

Przepis na sałatkę z brokułem krok po kroku

Brokuł umyj, podziel na mniejsze różyczki i ugotuj w posolonej wodzie. Gdy będzie ugotowany al dente to odcedź go i odstaw, aby wystygł.

Jajka ugotuj na twardo. Gdy będą już ugotowane to obierz je i pokrój w większą kostkę.

Kukurydzę odsącz z zalewy.

Wszystkie składniki włóż do jednej miski, przypraw i dokładnie wymieszać z jogurtem i majonezem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z brokułem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,9% osób

Więcej informacji na temat sałatki z brokułem

Sałatka z brokułem to idealny pomysł na pyszne danie na imprezę. Przepis na sałatkę jest prosty i Twoje doświadczenie kulinarne nie musi być duże, aby ją wykonać. Pewnie zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z brokułów? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części przepisu. Jedyne czego potrzebujesz to brokuł, jajka, kukurydza, jogurt naturalny, majonez oraz przyprawy. Ugotowanego brokuła i jajka połącz z innymi składnikami. Ta szybka sałatka zostanie przygotowana w zaledwie 15 minut.

Sałatka charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Brokuł ma wiele cennych składników, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Obecny w nim sulforafan, jest silnym przeciwutleniaczem, który blokuje powstawanie mutacji nowotworowych DNA oraz ułatwia likwidację komórek tworzącego się nowotworu. Niszczy on również bakterie Helicobacter pylori, która odpowiada za powstawanie wrzodów żołądka i dwunastnicy. Dodatkowo brokuł zawiera dużo potasu, który udrożnia naczynia krwionośne i sprawia, że krew krąży swobodniej. Potas przyspiesza wydalanie sodu z organizmu przyczyniając się tym samym do obniżenia ciśnienia krwi. Znajdziemy tu również witaminę C, która jest niezbędna do produkcji kolagenu i pośrednio przyczynia się do poprawy stanu tkanki łącznej oraz kondycji stawów i ścięgien. Witamina C razem z witaminą B2, luteiną oraz zeaksantyną zabezpieczają przed zaburzeniami wzroku związanymi z wiekiem i mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Brokuł jest warzywem niskokalorycznym, dlatego warto włączyć go do diety osób odchudzających się.

Podsumowując przepisy na sałatki z brokułem są niezwykle zdrowe. Wiele osób nie docenia właściwości brokuła i jest do niego uprzedzona. Jednak niesłusznie, odpowiednio dobrane dodatki nadają charakter i smak dań przygotowanych z dodatkiem tego warzywa. Sałatka z brokułem będzie dobrym wyborem na szybka przekąskę oraz sprawdzi się w diecie laktoowowegetariańskiej. Zamiana majonezu tradycyjnego na majonez light obniży wartość energetyczną potrawy i będzie dobrą propozycją dla osób odchudzających się.

Alergeny w sałatce z brokułem

Lista alergenów dla sałatki z brokułem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki z brokułem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
82.91
165.83
Białko (g)
4.56
9.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
8.23
16.45
Węglowodany przyswajalne (g)
6.66
13.31
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.57
3.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
4.13
8.26
Tłuszcze nasycone (g)
1.34
2.69
Tłuszcze nienasycone (g)
2.78
5.57
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.20
2.40
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.59
3.17
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
76.75
153.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
48.00
96.00
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.28
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.37
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
44.91
89.82
Witamina D (µg (mcg))
0.41
0.82
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.68
1.35
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
32.76
65.52
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.33
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.57
1.13
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
51.60
103.20
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
177.57
355.14
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
129.29
258.58
Potas (mg)
212.72
425.45
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
42.06
84.12
Fosfor (mg)
82.81
165.62
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.44
32.88
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.79
1.59
Cynk (mg)
0.60
1.21
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z brokułem 42
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z brokułem

Koszt składników
19.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
400 g
1 średnia sztuka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Jogurt naturalny 2%
30 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.26
Za 30 g
Majonez
20 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 20 g
Koszt składników
19.80