Sałatka z tuńczykiem i makaronem

Opublikowano: 19.03.2021 r., 13:55 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z drobnym makaronem, warzywami i tuńczykiem w ozdobnej miseczce. Udekorowana natką pietruszki.
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
Sałatka z tuńczykiem i makaronem jest świetnym pomysłem na szybki lunch, który możesz zabrać również do pracy. Jest łatwym i szybkim, a przy okazji pełnowartościowym posiłkiem.
Przygotowanie 20 min
406 kcal
Kcal w porcji
335 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Tuńczyk w sosie własnym 1,5 puszki (255 g)
  • Makaron w kształcie ryżu 2 szklanki suchego makaronu (160 g)
  • Jajko 4 szt dużych jaj (4 szt.)
  • Cebula czerwona 1,5 sztuki (150 g)
  • Papryka czerwona 1,5 sztuki średniej papryki (345 g)
  • Ogórki konserwowe 3 sztuki małego ogórka (180 g)
  • Majonez 2 łyżki (50 g)
  • Kukurydza konserwowa 1 mini puszka (170 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, durszlak

Przepis na sałatkę z tuńczykiem i makaronem krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo. Ostudź je i obierz. Pokrój w kostkę.

Tuńczyka odsącz z zalewy. Rozdrobnij przy pomocy widelca na małe kawałki.

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Posól lekko wodę. Gdy będzie już gotowy, odcedź i odstaw do wystygnięcia.

Paprykę i cebulę dokładnie opłucz. Cebulę obierz z wierzchnich liści. Warzywa wraz z ogórkami pokrój w drobną kostkę.

Kukurydzę odsącz z zalewy na durszlaku.

Rybę, ostudzony makaron i wszystkie warzywa włóż do miski i wymieszaj razem. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Dodaj majonez i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszaj. Podawaj ozdobione posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z tuńczykiem i makaronem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat sałatki z tuńczykiem i makaronem

Sałatka z tuńczykiem i makaronem jest świetnym pomysłem na pełnowartościowy posiłek, który przygotujesz w kilka minut. Idealnie nada się jako propozycja zdrowego i pysznego lunchu do pracy, a także jako błyskawiczna kolacja. Może wygląda niepozornie, jednak idealne połączenie składników takich jak: tuńczyk, makaron, jajko i majonez ze słodką kukurydzą, sprawiają, że jest naprawdę przepyszna.

Sałatka świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę, warto wtedy użyć ciekawego makaronu, który sprawi, że będzie wyglądała jeszcze apetyczniej. Najlepiej sprawdzi się w tym wypadku bardzo drobny rodzaj, np. gwiazdki, literki, czy ten w kształcie ryżu. Jeżeli chcesz zmienić przepis na wersję fit - wystarczy zamienić makaron na pełnoziarnisty. Dzięki dużej zawartości białka sałatka jest bardzo sycąca, a jej bogactwo smaków zachwyci cię już od pierwszego kęsa.

Przepis jest bardzo łatwy, więc poradzą sobie z nim nawet osoby początkujące. Całe danie zabiera dosłownie kilka minut, dlatego będzie świetnym pomysłem dla tych, którzy nie lubią spędzać długich godzin w kuchni.

Tuńczyk, który jest składnikiem sałatki, zawiera niezbędne kwasy tłuszczowe, dbające o nasz układ krwionośny, a w szczególności zdrowe serce. Wiele osób nie chce jeść ryb ze względu na ich specyficzny smak, jednak ta sałatka, dzięki kompozycji wielu różnych składników jest po prostu wyborna. Dlatego to świetny sposób na przemycenie tuńczyka do swojego codziennego menu w smaczny i łatwy sposób.

Dużą zaletą tego przepisu jest to, że nie jest on skomplikowany, a to oznacza, że na pewno się uda. Dodatkowo, w przypadku tak wielu licznych produktów, prostota jest kluczem do sukcesu, gdyż złożoność ich smaków mogłaby zostać przytłoczona zbędnymi przyprawami, czy dodatkami. Najlepiej smakuje schłodzona, ozdobiona posiekaną natką pietruszki. Jest świetnym przykładem przenikania się różnych kuchni. Tuńczyk i makaron, które są podstawą diety śródziemnomorskiej spotykają się w niej z polskimi, tradycyjnymi smakami.

Alergeny w sałatce z tuńczykiem i makaronem

Lista alergenów dla sałatki z tuńczykiem i makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w sosie własnym
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron w kształcie ryżu
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki z tuńczykiem i makaronem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(335g)
Energia (kcal)
121.35
406.53
Białko (g)
7.67
25.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(335g)
Węglowodany (g)
12.26
41.06
Węglowodany przyswajalne (g)
11.06
37.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
4.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(335g)
Tłuszcz (g)
4.63
15.51
Tłuszcze nasycone (g)
1.34
4.49
Tłuszcze nienasycone (g)
3.29
11.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.24
4.16
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.05
6.87
Cholesterol (mg)
61.86
207.24

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(335g)
Witamina A (µg (mcg))
60.40
202.35
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.51
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.33
1.10
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
29.96
100.35
Witamina D (µg (mcg))
0.63
2.10
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.64
2.14
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.50
82.06
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.13
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.38
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.50
5.01
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.45
85.26
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
371.80
1245.52
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(335g)
Sód (mg)
229.59
769.13
Potas (mg)
157.29
526.94
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
22.59
75.68
Fosfor (mg)
96.10
321.94
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.00
60.29
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.71
2.39
Cynk (mg)
0.55
1.84
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.19
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z tuńczykiem i makaronem 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z tuńczykiem i makaronem

Koszt składników
47.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tuńczyk w sosie własnym
255 g
1,5 puszki
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 255 g
Makaron w kształcie ryżu
160 g
2 szklanki suchego makaronu
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.92
Za 160 g
Jajko
4 szt.
4 szt dużych jaj
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cebula czerwona
150 g
1,5 sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Papryka czerwona
345 g
1,5 sztuki średniej papryki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.21
Za 345 g
Ogórki konserwowe
180 g
3 sztuki małego ogórka
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 180 g
Majonez
50 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Kukurydza konserwowa
170 g
1 mini puszka
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 170 g
Koszt składników
47.50