Przepis na sałatkę z pieczarkami marynowanymi krok po kroku

Składniki
  • Jajko 4 szt.
  • Pieczarki marynowane konserwowe 350 g
  • Groszek zielony konserwowy 150 g
  • Kukurydza konserwowa 150 g
  • Majonez 50 g
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska

Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek i pokrój na drobną kostkę.

Groszek i kukurydzę przecedź z zalewy.

Pieczarki również przecedź z zalewy, pokrój je w kostkę

Wszystkie składniki umieść w miss, przypraw i wymieszaj z dodatkiem majonezu.

Gotową sałatkę wstaw do lodówki i podawaj schłodzoną.

Sałatka z pieczarkami marynowanymi znajduje się na brązowym talerzu, który leży na drewnianym blacie. Obok ta;erza znajdują się połówki marynoanych pieczarek, widelec, w oddali widać deskę do krojenia na której leżą sztućce i małą miseczkę z pieczarkami.
sałatka z pieczarkami marynowanymi
Koszt przygotowania dania
12.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
158 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
48

Sałatka z pieczarkami marynowanymi - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z pieczarkami marynowanymi

Szybka sałatka z pieczarkami marynowanymi do doskonały pomysł na danie imprezowe. Świetnie sprawdzi się jako przystawka. Przepisy na te dania nie są skomplikowane i nie wymagają od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Zrobisz je również bardzo szybko, potrzebujesz około 15 minut. Produkty, które musisz kupić to jajka, groszek konserwowy, kukurydza konserwowa, szczypiorek, pieczarki marynowane, majonez oraz przyprawy.

Sałatka ta jest bogactwem wielu składników pokarmowych. Pieczarki są produktem niskokalorycznym i w 95% składają się z wody, dlatego warto włączyć je do diety odchudzającej. Znajdziemy w nich również błonnik w postaci beta-glukanów, który obniża poziom cholesterolu LDL i pomaga w normalizacji poziomu glukozy we krwi. Pieczarki są dobrym źródłem witamin z grupy B. Do cennych związków występujących w pieczarkach zaliczymy lektyny, przeciwutleniacze, tyrozynę oraz ergosterol.

Jajka są niedocenianym składnikiem. Przez wiele lat uważano je za źródło złego cholesterolu, co okazało się nieprawdą. Jajka zawierają witaminy A, D, E, K, B2, B5, B6, B12, kwas foliowy, fosfor, selen, wapń i cynk Najcenniejszym składnikiem jajka jest pełnowartościowe białko, które zawiera wszystkie niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu aminokwasy. Jest źródłem lecytyny, która zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych oraz luteiny, która pozytywnie oddziałuje na wzrok i zmniejsza wpływ promieniowania słonecznego na organizm. Jest to jedno z najlepszych źródeł choliny, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, zdrowie serca i układu nerwowego. Wysoka jej podaż w okresie ciąży zmniejsza ryzyko wystąpienia wad wrodzonych cewy nerwowej.

Podsumowując sałatka z pieczarkami konserwowymi to pomysł na szybką przekąskę na imprezy rodzinne i w gronie znajomych. Świetnie sprawdzi się w diecie bezglutenowej oraz laktoowowegetariańskiej. Ta pyszna sałatka zachwyci smakiem każdego, kto jej spróbuje. W ograniczonych ilościach może być również spożywana przez osoby na diecie odchudzającej.

Wartości odżywcze sałatki z pieczarkami marynowanymi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (150g)
Energia (kalorie)
105.83 kcal
158.74 kcal
Białko
4.82 g
7.23 g

Węglowodany w sałatce z pieczarkami marynowanymi

Na 100g
Na porcję (150g)
Węglowodany
7.62 g
11.43 g
Węglowodany przyswajalne
6.79 g
10.19 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (150g)
Tłuszcz
6.57 g
9.85 g
Tłuszcze nasycone
1.77 g
2.65 g
Tłuszcze nienasycone
4.80 g
7.20 g
Tłuszcze wielonasycone
2.99 g
4.48 g

Witaminy w przepisie na sałatkę z pieczarkami marynowanymi

Na 100g
Na porcję (150g)
Witamina B6
0.10 mg
0.15 mg
Tiamina
0.05 mg
0.08 mg
Ryboflawina
0.25 mg
0.38 mg
Niacyna
1.37 mg
2.05 mg
Brak danych dla: majonez.
czytaj dalej
Foliany
28.14 µg (mcg)
42.21 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z pieczarkami marynowanymi

Na 100g
Na porcję (150g)
Sód
513.09 mg
769.63 mg
Potas
173.82 mg
260.72 mg
Wapń
18.45 mg
27.67 mg
Fosfor
91.21 mg
136.81 mg
Magnez
10.86 mg
16.29 mg
Żelazo
0.84 mg
1.25 mg
Cynk
0.68 mg
1.02 mg
Miedź
0.14 mg
0.21 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z pieczarkami marynowanymi 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z pieczarkami marynowanymi

Lista alergenów dla sałatki z pieczarkami marynowanymi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pieczarki marynowane konserwowe
    • Majonez
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania sałatki z pieczarkami marynowanymi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Pieczarki marynowane konserwowe
350 g
4.00
Za 290,0 g
Liczba opakowań 2
4.83
Za 350 g
Groszek zielony konserwowy
150 g
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 150 g
Kukurydza konserwowa
150 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 150 g
Majonez
50 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Liczba porcji:
Razem
24.00
Łączny koszt
12.05
Jak oceniasz przepis na sałatkę z pieczarkami marynowanymi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób