Skrobia kukurydziana - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
skrobia kukurydziana 100 87
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w skrobi kukurydzianej oraz jakie alergie mogą powodować.
Skrobia kukurydziana - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wskaźnik indeksu glikemicznego skrobi kukurydzianej

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak skrobia kukurydziana indeks glikemiczny wynosi 100, czyli mamy do czynienia z wysokim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z skrobią kukurydzianą
Kukurydza, Makaron kukurydziany, Płatki kukurydziane, Kukurydza konserwowa, Maślanka, Mąka kukurydziana, Chrupki kukurydziane, Wafle kukurydziane, Kasza kukurydziana

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla skrobi kukurydzianej

skrobia kukurydziana
Kategoria produktu Warzywa
Cena Sprawdź cenę skrobi kukurydzianej
Kalorie Sprawdź kalorie w skrobi kukurydzianej
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 100
(wysoki)

Przepisy z skrobią kukurydzianą

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto