Sałatka z makaronem orzo
- Makaron orzo - Makaron w kształcie ziarenek ryżu (200 g)
- Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (150 g)
- Papryka żółta - 1 średnia sztuka (150 g)
- Ogórek - 1 mała sztuka (100 g)
- Kukurydza konserwowa (150 g)
- Szynka z indyka (150 g)
- Ser gouda (100 g)
- Majonez (50 g)
- Jogurt grecki 0% tłuszczu (50 ml)
Przepis na sałatkę z makaronem orzo krok po kroku
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i zostaw do wystygnięcia.
Papryki umyj, osusz, wytnij gniazda nasienne a pozostałe części pokrój w kostkę.
Ogórka, szynkę oraz ser pokrój w kostkę.
Kukurydzę przecedź.
Wszystkie elementy włóż do miski, dodaj majonez, jogurt grecki i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
Gotową sałatkę wstaw do lodówki. Podawaj schłodzoną.
- Sałatka z makaronem
- Sałatki z makaronem ryżowym
- Sałatka tortellini
- Sałatka z kurczakiem i makaronem
- Sałatka z makaronem i kurczakiem
- Sałatka z makaronem ryżowym
- Sałatka z zupek chińskich z kurczaka
- Cannelloni ze szpinakiem i fetą
- Sałatka z tuńczykiem i makaronem
- Makaron z łososiem i szpinakiem
- Sałatka makaronowa z kurczakiem
- Makaron z pesto i kurczakiem
- Sałatka z makaronem kokardki
- Sałatka z makaronu tortellini
- Sałatka z makaronu chińskiego
- Sałatka z tortellini i kurczakiem
- Sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem
- Sałatka z kolorowym makaronem
- Sałatka makaronowa
Więcej informacji na temat sałatki z makaronem orzo
Sałatka z makaronem orzo jest szybka i prosta w przygotowaniu. Nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją zrobić. Przygotowanie jej zajmie Tobie około 20 minut. Niezbędne do zrobienia tej sałatki będą takie produkty jak makaron orzo, papryka czerwona i żółta, ogórek zielony, kukurydza z puszki, szynka drobiowa (możesz zastąpić ją upieczoną piersią z kurczaka), ser żółty, majonez, jogurt grecki oraz przyprawy.
Makaron orzo swoim kształtem przypomina ziarenka ryżu lub jęczmienia, dlatego czasem nazywany jest makaronem ryżowym orzo. Jego nazwa pochodzi z języka włoskiego, gdzie orzo oznacza „jęczmień”. Wykonywany jest z mąki pszenicznej, dlatego nie zaleca się jego stosowania osobom chorującym na celiakię. Możemy wykorzystać go jako dodatek węglowodanowy do zup, sałatek czy drugiego dania obiadowego. Jest bogatym źródłem skrobi, która należy do węglowodanów złożonych. Uwalnia ona energię powoli i równomiernie, dlatego po jej spożyciu czujemy się syci przez wiele godzin. Węglowodany w diecie przeciętnej osoby powinny stanowić około 60% dziennego zapotrzebowania energetycznego, dostarczenie takiej ilości składnika pozwala prawidłowo funkcjonować naszym mięśniom i mózgowi. Makaron ten zawiera rownież spore ilości magnezu, który chroni nas przed negatywnymi skutkami stresu, czyli uczuciem zmęczenia i skurczami mięśni. Wpływa on pozytywnie na pracę mózgu oraz serca.
Papryka czerwona jest jednym z lepszych źródeł witaminy C, która zapobiega zawałom serca oraz zaburzeniom układu krążenia, poprawia także odporność organizmu, dlatego zaleca się jej spożywanie szczególnie w okresach obniżonej odporności (np okres jesienno-zimowy). Zawartość kapsaicyny przyspiesza przemianę materii oraz wspomaga odchudzanie, dlatego jest świetnym wyborem na diecie redukcyjnej.
Podsumowując makaron ryżowy orzo z kurczakiem lub szynką z kurczaka i ogórkiem jest daniem prostym w przygotowaniu, kształt tego makaronu zaskoczy niejedną osobę, która spróbuje tej sałatki. Dostarczy ona do organizmu wielu cennych składników pokarmowych i zdrowotnych.
Alergeny w sałatce z makaronem orzo
Lista alergenów dla sałatki z makaronem orzo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron orzo
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
- Jogurt grecki 0% tłuszczu
- Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze sałatki z makaronem orzo
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.