Sałatki z makaronem ryżowym

Opublikowano: 19.03.2021 r., 16:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z makaronem ryżowym z dodatkiem kukurydzy znajduje się w miseczce, która postawiona jest na blacie stołu.
Sałatka z makaronem ryżowym
Wypróbuj prostego przepisu na niezwykłą sałatkę bezglutenową. Będzie idealnym rozwiązaniem na spotkania z osobami, które eliminują gluten ze swojej diety.
Przygotowanie 15 min
440 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
49
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Makaron ryżowy (100 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Szynka kanapkowa (100 g)
  • Ser gouda (150 g)
  • Kukurydza konserwowa (100 g)
  • Ananas w puszce (150 g)
  • Majonez (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, czajnik

Przepis na sałatki z makaronem ryżowym krok po kroku

Makaron włóż do miski, zalej wrzątkiem i odstaw, aby zmiękł.

Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.

Plastry sera oraz szynki pokrój w kostkę. Ananasa również pokrój w kostkę.

Z makaronu odlej nadmiar wody, dodaj do niego pokrojone jajko, szynkę, ser, odsączoną kukurydzę i kawałki ananasa.

Dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez i dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sałatki z makaronem ryżowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat sałatek z makaronem ryżowym

Sałatki z makaronem ryżowym to idealna propozycja na spotkania rodzinne lub w gronie znajomych. Przygotujesz je w 15 minut i nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby cieszyć się ich smakiem. Aby wykonać ten przepis przygotuj makaron ryżowy, jajka, szynkę, ser żółty, kukurydzę z puszki, ananasa, majonez i przyprawy. Prosta w przygotowaniu jest również sałatka z kluskami ryżowymi, wystarczy, że zamiast makaronu przygotujesz kluseczki z mąki ryżowej.

Sałatka ryżowa z makaronem jest również bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych i zdrowotnych. Produkty użyte do przygotowania tej sałatki nie zawierają glutenu, dlatego idealnie sprawdzą się na diecie bezglutenowej. Makaron ryżowy możemy dowolnie łączyć z różnymi dodatkami, ponieważ jest on delikatny w smaku. Występują w nim węglowodany złożone oraz białko, które są wolniej trawione i powodują dłuższe uczucie sytości po posiłku. Makaron ryżowy jest również źródłem potasu, magnezu, cynku, żelaza, witamin z grupy B oraz witaminy E.

Kukurydza jest doskonałym źródłem witaminy C, która neutralizuje wolne rodniki i opóźnia proces starzenia się. Zawiera również karotenoidy, luteinę oraz zeaksantynę, które poprawiają stan zdrowia oczu oraz pomagają zapobiegać uszkodzeniom soczewki oka. Znajdziemy tu również wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, witaminę A, E oraz K.

Ananas natomiast dostarcza bromeliny - enzymu, który wspomaga proces trawienia białek i odciąża przez to pracę układu pokarmowego. Dodatkowo znajdziemy tu dużo witaminy C, która jest pomocny w procesie syntezy kolagenu i wspomaga pracę układu ruchu.

Podsumowując sałatka makaronowo ryżowa jest idealnym rozwiązaniem na przystawkę na różne spotkania. Dzięki niej możemy włączyć do diety słodką kukurydzę, ananasa oraz dostarczyć wiele składników odżywczych i zdrowotnych z pozostałych produktów, które do niej dodamy. Należy jednak uważać na jej spożycie, ponieważ jest kaloryczna. Osoby na diecie redukcyjnej powinny spożyć mniejszą porcję tej potrawy.

Alergeny w sałatkach z makaronem ryżowym

Lista alergenów dla sałatek z makaronem ryżowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatek z makaronem ryżowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
259.07
440.42
Białko (g)
9.67
16.44
Fenyloalanina (mg)
0.39
0.67
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
14.95
25.41
Węglowodany przyswajalne (g)
14.48
24.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.46
0.79

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
17.74
30.16
Tłuszcze nasycone (g)
6.63
11.27
Tłuszcze nienasycone (g)
11.11
18.89
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.13
8.73
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.98
10.16
Cholesterol (mg)
103.68
176.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
61.33
104.26
Witamina B6 (mg)
0.10
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.56
0.95
Witamina C (mg)
2.18
3.70
Witamina D (µg (mcg))
0.57
0.97
Witamina E (mg)
0.65
1.11
Retinol (µg (mcg))
60.69
103.18
Tiamina (mg)
0.12
0.20
Ryboflawina (mg)
0.18
0.31
Niacyna (mg)
0.69
1.18
Foliany (µg (mcg))
19.72
33.52
Beta karoten (µg (mcg))
6.53
11.10

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
437.26
743.34
Potas (mg)
123.95
210.72
Wapń (mg)
139.12
236.51
Fosfor (mg)
176.38
299.85
Magnez (mg)
14.83
25.22
Żelazo (mg)
0.66
1.12
Cynk (mg)
1.33
2.26
Miedź (mg)
0.06
0.10
Mangan (mg)
0.27
0.45
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatek z makaronem ryżowym 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatek z makaronem ryżowym

Koszt składników
34.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
100 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Szynka kanapkowa
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Ser gouda
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Kukurydza konserwowa
100 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.03
Za 100 g
Ananas w puszce
150 g
6.00
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.65
Za 150 g
Majonez
100 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.48
Za 100 g
Koszt składników
34.70