Sałatka makaronowa z szynką

Opublikowano: 15.03.2021 r., 1:33 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka makaronowa z szynką, jajkiem, ogórkiem i kukurydzą znajduje się w porcelanowej misce. Miska leży na biało-fioletowej ściereczce kuchennej. Obok położony jest widelec.
Sałatka makaronowa z szynką
Sałatka makaronowa z szynką, serem żółtym, kukurydzą, ogórkiem i majonezem nadaje się do pracy. Sprawdź, co jeszcze można dodać do tej sałatki, aby była pyszna!
Przygotowanie 35 min
416 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ser parmezan (50 g)
  • Ogórek - 1 ogórek (150 g)
  • Kukurydza konserwowa (150 g)
  • Majonez - 3 łyżki (75 g)
  • Szynka wieprzowa (150 g)
  • Rzodkiewka - 5 sztuk (75 g)
  • Makaron penne (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na sałatkę makaronową z szynką krok po kroku

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Czas gotowania według zaleceń na opakowaniu.

Jajka ugotuj na twardo (10 min) w lekko osolonej wodzie. Ostudzone obierz ze skorupki i pokrój w ósemki.

Szynkę pokrój w kostkę.

Ogórek obierz, pozbądź się części z nasionami i pokrój w kostkę.

Rzodkiewkę umyj i pokrój w kostkę.

Ser żółty zetrzyj na tarce.

Kukurydzę odsącz i dosyp do miski z resztą składników.

Całość wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku oraz połącz z majonezem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę makaronową z szynką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,8% osób

Więcej informacji na temat sałatki makaronowej z szynką

Sałatka makaronowa z szynką, kukurydzą, ogórkiem i serem żółtym to bardzo pyszna i pożywna przekąska, którą bardzo prosto wykonać. Sprawdzi się zarówno na spotkanie ze znajomymi i rodziną, jak i jako posiłek do pracy. Można przygotować ją wcześniej i spokojnie przechowywać w lodówce.

Składniki z tego przepisu możesz sobie modyfikować. Jeżeli nie odpowiada ci rodzaj makaronu, zdecyduj się na inny. Z tą sałatką sprawdzi się nie tylko penne, ale też świderki czy fusilli. Inną opcją jest wybranie znacznie mniejszego makaronu, jak np. małe muszelki, ponieważ wtedy możesz pokroić wszystkie składniki w drobną kostkę i dobrze wymieszać z majonezem. W ten sposób sałatka z wędliną, serem żółtym, ogórkiem, rzodkiewką i kukurydzą będzie przypominać sałatkę jarzynową.

Sałatka z serem i szynka nie musi być koniecznie z majonezem. Zamiast niego możesz zdecydować się na jogurt lub śmietanę. Ta sałatka będzie też dobrze smakować z sosem winegret na bazie octu winnego. Pamiętaj, aby w tym przypadku sos robić na bieżąco. Przed polaniem nim sałatki trzeba go dobrze wymieszać. Dodatkowo, jeżeli lubisz oliwki i pomidorki koktajlowe, to śmiało możesz je wtedy dodać. Przy tej przekąsce zazwyczaj niepotrzebne jest już zarówno świeże pieczywo, jak i grzanki, ponieważ to rzodkiewka i kukurydza przyjemnie chrupią, a makaron nasyca.

Możesz też pokusić się na kolorowy makaron, aby wywołać ciekawy efekt. Wtedy do kukurydzy, żółtego sera w kostkach, wędliny i ogórka będzie pasować czerwona papryka lub pomidorki koktajlowe. Całość warto polać sosem winegret. Może być na bazie soku z cytryny. Sałatka będzie się bardzo ładnie komponować, a także bardzo dobrze smakować.

Ta przekąska jest najlepsza na zimno, dlatego trzeba przechowywać ją w lodówce i przekładać do salaterki lub bezpośrednio na talerz dopiero przed jej podaniem. Jeżeli w pracy możesz trzymać sałatkę z szynką w chłodnym miejscu, to warto skorzystać z tej opcji. Dzięki temu będzie ci bardziej smakować i na pewno się nie zepsuje. Twoi goście również bardzo polubią tę sałatkę.

Alergeny w sałatce makaronowej z szynką

Lista alergenów dla sałatki makaronowej z szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne

Wartości odżywcze sałatki makaronowej z szynką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
208.25
416.50
Białko (g)
9.46
18.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
18.80
37.61
Węglowodany przyswajalne (g)
17.74
35.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.07
2.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
10.53
21.06
Tłuszcze nasycone (g)
3.10
6.20
Tłuszcze nienasycone (g)
7.43
14.85
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.86
5.71
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.57
9.14
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.04
Brak danych dla: ser parmezan, szynka wieprzowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
19.06
38.12

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
15.38
30.75
Witamina B6 (mg)
0.12
0.24
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.43
Witamina C (mg)
2.77
5.55
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.40
Witamina E (mg)
0.40
0.80
Retinol (µg (mcg))
13.97
27.94
Tiamina (mg)
0.17
0.34
Ryboflawina (mg)
0.11
0.22
Niacyna (mg)
1.63
3.27
Foliany (µg (mcg))
16.94
33.88
Beta karoten (µg (mcg))
15.75
31.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
369.06
738.12
Potas (mg)
193.53
387.06
Wapń (mg)
86.03
172.06
Fosfor (mg)
144.34
288.69
Magnez (mg)
22.91
45.81
Żelazo (mg)
0.71
1.43
Cynk (mg)
1.10
2.19
Miedź (mg)
0.10
0.20
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki makaronowej z szynką brak danych
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki makaronowej z szynką

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Ogórek
150 g
1 ogórek
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Kukurydza konserwowa
150 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 150 g
Majonez
75 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Szynka wieprzowa
150 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 150 g
Rzodkiewka
75 g
5 sztuk
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 75 g
Makaron penne
150 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Koszt składników
36.00