Makarony - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w makaronach oraz jakie alergie mogą powodować.
Makarony - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemicznyŁadunek glikemiczny
makaron bezjajeczny6748
makaron z semoliny5032
makaron kolorowy fusilli5539
makaron muszelki4431
makaron penne4431
makaron fusilli5539
makaron kokardki6748
makaron orzo6750
makaron spaghetti4528
makaron cannelloni6742
makaron do lasagne5333
Makaron łazanki6748
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego makaronów

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak makaron bezjajeczny indeks glikemiczny wynosi 67, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak makaron z semoliny indeks glikemiczny wynosi 50, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak makaron kolorowy fusilli indeks glikemiczny wynosi 55, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak makaron muszelki indeks glikemiczny wynosi 44, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak makaron penne indeks glikemiczny wynosi 44, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak makaron fusilli indeks glikemiczny wynosi 55, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak makaron kokardki indeks glikemiczny wynosi 67, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak makaron orzo indeks glikemiczny wynosi 67, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak makaron spaghetti indeks glikemiczny wynosi 45, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak makaron cannelloni indeks glikemiczny wynosi 67, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak makaron do lasagne indeks glikemiczny wynosi 53, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak makaron łazanki indeks glikemiczny wynosi 67, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.
Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z makaronami
Makaron ryżowy, Makaron sojowy, Makaron pełnoziarnisty razowy, Makaron durum, Makaron z ciecierzycy, Makaron gryczany, Makaron z soczewicy, Makaron orkiszowy, Makaron kukurydziany, Makaron z zielonego groszku, Makaron soba

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla makaronów

Makaron bezjajecznyMakaron z semolinyMakaron kolorowy fusilliMakaron muszelkiMakaron penneMakaron fusilliMakaron kokardkiMakaron orzomakaron spaghettiMakaron cannellonimakaron do lasagneMakaron łazanki
Kategoria produktuProdukty zbożoweProdukty zbożoweProdukty zbożoweProdukty zbożoweProdukty zbożoweProdukty zbożoweProdukty zbożoweProdukty zbożoweProdukty zbożoweProdukty zbożoweProdukty zbożoweProdukty zbożowe
Alergie*Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodneZboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodneZboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodneZboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodneZboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodneZboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodneZboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodneZboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodneZboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodneZboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodneZboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodneZboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne
Dieta wegańskaTakTakTakTakTakTakTakTakTakTakTakTak
Dieta wegetariańskaTakTakTakTakTakTakTakTakTakTakTakTak
Indeks glikemiczny67
(średni)
50
(niski)
55
(średni)
44
(niski)
44
(niski)
55
(średni)
67
(średni)
67
(średni)
45
(niski)
67
(średni)
53
(niski)
67
(średni)

Przepisy z makaronami

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z makaronami

spaghetti kcal, łazanki kcal, spaghetti bolognese kcal, lasagne kcal, makaron ze szpinakiem kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto