Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Przepis na cannelloni ze szpinakiem i fetą krok po kroku

Masło rozpuść na patelni, podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek.

Po chwili dodaj szpinak dopraw do smaku solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Duś szpinak do momentu, aż stanie się miękki, a następnie wlej śmietankę.

Gotuj farsz na niewielkim ogniu przez około 15 min, wciąż mieszając. Na końcu dodaj pokruszony ser feta.

Po tym czasie nadziej rurki makaronu i ułóż je w naczyniu żaroodpornym.

Włóż zapiekankę do piekarnika i piecz przez 20 min w 180 st. C.

cannelloni ze szpinakiem i fetą
Cannelloni ze szpinakiem i fetą - cechy przepisu
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - cannelloni ze szpinakiem i fetą

W skrócie
Kalorii w porcji
253 kcal
Wielkość
jednej porcji
120 g
Indeks glikemiczny
80

Wartości odżywcze cannelloni ze szpinakiem i fetą

na 100g gotowej potrawy

Zamiast sera feta możesz użyć sera mozzarella w takiej samej ilości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
211.21
253.45
Białko (g)
7.30
8.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
23.53
28.24
Węglowodany przyswajalne (g)
20.08
24.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.46
4.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
10.42
12.50
Tłuszcze nasycone (g)
7.42
8.90
Tłuszcze nienasycone (g)
3.00
3.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.34
2.81
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.66
0.79
Cholesterol (mg)
31.96
38.35
Brak danych dla: makaron cannelloni.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
192.92
231.51
Brak danych dla: makaron cannelloni.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.26
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.07
Witamina C (mg)
8.33
10.00
Brak danych dla: makaron cannelloni.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.03
Brak danych dla: makaron cannelloni.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.24
0.29
Retinol (µg (mcg))
60.71
72.86
Brak danych dla: makaron cannelloni.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.18
Ryboflawina (mg)
0.27
0.33
Niacyna (mg)
2.59
3.11
Foliany (µg (mcg))
76.99
92.38
Beta karoten (µg (mcg))
1584.48
1901.38
Brak danych dla: makaron cannelloni.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
193.56
232.27
Potas (mg)
305.24
366.29
Wapń (mg)
134.05
160.86
Fosfor (mg)
163.78
196.54
Magnez (mg)
56.85
68.22
Żelazo (mg)
1.81
2.17
Cynk (mg)
1.32
1.59
Miedź (mg)
0.17
0.20
Mangan (mg)
0.89
1.07
Brak danych dla: śmietana 18%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cannelloni ze szpinakiem i fetą 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cannelloni ze szpinakiem i fetą

Lista alergenów dla cannelloni ze szpinakiem i fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron cannelloni
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
    • Masło
    • Śmietana 18%

Więcej informacji na temat cannelloni ze szpinakiem i fetą

Cannelloni to nic innego jak pomysł na zapiekany makaron ze szpinakiem na obiad dla całej rodziny. Przepis na cannelloni ze szpinakiem i fetą jest bardzo prosty i szybki dlatego koniecznie go poznaj.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować takie składniki jak makaron, szpinak świeży lub szpinak mrożony oraz ser feta i śmietanka. Dodatkowo cebula i czosnek oraz odrobina masła.

Zatem, jak zrobić cannelloni ze szpinakiem i fetą na obiad?

Masło rozpuść na patelni, podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Po chwili dodaj szpinak dopraw do smaku solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Duś szpinak do momentu, aż stanie się miękki, a następnie wlej śmietankę. Gotuj farsz na niewielkim ogniu, przez około 15 min wciąż mieszając. Na końcu dodaj pokruszony ser feta. Po tym czasie nadziej rurki makaronu i ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Włóż zapiekankę do piekarnika i piecz przez 20 min w 180 st. C.

Sam widzisz, jaki jest to szybki pomysł na posiłek dla całej rodziny.

Pamiętaj, że makaron cannelloni zazwyczaj wykonywany jest z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nieszkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać, bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

Mój dzisiejszy przepis będzie idealny dla osób na diecie wegetariańskiej, czyli takiej, w której całkowicie eliminujemy w mięso. Jeśli jednak twoja dieta jest tradycyjna i nie wykluczasz eliminacji mięsa, śmiało możesz dodać do farszu chude mięso drobiowe, będzie to dodatkowa porcja białka w twojej diecie.

Zapiekanka w swoim składzie tak naprawdę może mieć dowolne składniki, dlatego śmiało możesz modyfikować ten przepis i włączyć do niej to, co najbardziej lubisz.

Szacunkowy koszt przygotowania cannelloni ze szpinakiem i fetą

Koszt składników
47.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron cannelloni
400 g
1 opakowanie
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.40
Za 400 g
Szpinak
400 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
13.33
Za 400 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ser Feta
200 g
1/2 opakowania
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Śmietana 18%
400 g
1 opakowanie
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.40
Za 400 g
Koszt składników
47.40
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na cannelloni ze szpinakiem i fetą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 69,2% osób