Przepis na zapiekankę z makaronu i mięsa mielonego krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, papryka wędzona, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, garnek, naczynie żaroodporne

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni, zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Dodaj mięso, dopraw do smaku i smaż 10 minut.

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Ugotowany makaron przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj mięso, pomidory z puszki.

Na końcu dodaj plastry mozzarelli lub tartą mozzarellę.

Zapiecz zapiekankę w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera.

Po upieczeniu posyp obficie posiekaną natką pietruszki.

zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
Koszt przygotowania dania
25.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
419 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
75

Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance z makaronu i mięsa mielonego

Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z pieczarkami, szynką i serem. Całość zazwyczaj polana jest sosem.

Dzisiejsza zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego zdecydowanie odbiega od tej popularnej wersji typu fast food. Będziemy przygotowywać ją w naczyniu żaroodpornym, a następnie zapiekać w piekarniku.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować dosłowne kilka ogólnodostępnych składników, takich jak: makaron, pomidory z puszki, mięso mielone, cebula, czosnek, ser i odrobina oleju.

W przepisie użyłam makaronu typu penne, który idealnie pasuje do takich dań. Mój makaron jest pszenny, jeśli chcesz, aby zapiekanka była w wersji bezglutenowej skorzystaj np. z makaronu gryczanego.

Makaron pszenny charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym, co będzie ważną informacją dla wszystkich osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dieta cukrzycowa powinna opierać się na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Jeśli występują u Ciebie takie zaburzenia, wybierz makaron z pszenicy durum i ugotuj go al dente. Rozgotowane makarony charakteryzują się wyższym indeksem glikemicznym.

Do przepisu wykorzystałam mięso mielone z indyka, które jest chude tak jak mięso z kurczaka, jeśli wolisz nieco bardziej tłuste mięso postaw na mielone mięso z karkówki.

Mięso będziemy podsmażać na patelni z drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem. Warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań szczególnie w okresie jesienno -zimowym, gdzie musimy dbać o naszą odporność. Mają one właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne.

Dokładnie jak zrobić zapiekankę z makaronu i mięsa mielonego opisuję nieco niżej.

Sam zobacz, że przepis na zapiekankę z makaronu i mięso mielonego jest naprawdę szybki i prosty w przygotowaniu. W krótkim czasie pyszna propozycja na obiad dla dużej rodziny gotowa.

Zapiekanka to takie danie, w którym może znaleźć się wszystko, co tylko lubisz, a i tak będzie smaczna. Jeśli w Twojej kuchni jest dużo napoczętych składników, z którymi nie wiesz co zrobić. Zrób dobrą zapiekankę, wystarczy, że połączysz składniki i zapieczesz w piecu. To idealny pomysł na przyjęcie gości do swojego domu.

Wartości odżywcze zapiekanki z makaronu i mięsa mielonego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
209.52 kcal
419.04 kcal
Białko
14.60 g
29.20 g

Węglowodany w zapiekance z makaronu i mięsa mielonego

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
21.01 g
42.02 g
Węglowodany przyswajalne
19.62 g
39.24 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.39 g
2.78 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
7.47 g
14.95 g
Tłuszcze nasycone
3.32 g
6.64 g
Tłuszcze nienasycone
4.15 g
8.30 g
Tłuszcze jednonasycone
2.69 g
5.38 g
Tłuszcze wielonasycone
1.46 g
2.93 g
Cholesterol
37.45 mg
74.91 mg

Witaminy w przepisie na zapiekankę z makaronu i mięsa mielonego

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
36.74 µg (mcg)
73.48 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.28 mg
0.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.68 µg (mcg)
1.36 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
4.48 mg
8.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.11 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Witamina E
0.39 mg
0.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
28.36 µg (mcg)
56.73 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.37 mg
6.74 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
13.50 µg (mcg)
26.99 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
99.48 µg (mcg)
198.97 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę z makaronu i mięsa mielonego

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
227.69 mg
455.38 mg
Potas
240.78 mg
481.56 mg
Wapń
87.19 mg
174.39 mg
Fosfor
176.24 mg
352.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
30.58 mg
61.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.24 mg
2.48 mg
Cynk
1.72 mg
3.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.17 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z makaronu i mięsa mielonego 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance z makaronu i mięsa mielonego

Lista alergenów dla zapiekanki z makaronu i mięsa mielonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania zapiekanki z makaronu i mięsa mielonego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone z indyka
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Makaron penne
400 g
2 szklanki
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Pomidory w puszce
400 g
1 puszka
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 400 g
Ser Mozzarella
200 g
1 kula
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Natka pietruszki
20 g
1 garść
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
46.30
Jak oceniasz przepis na zapiekankę z makaronu i mięsa mielonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób