Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Opublikowano: 27.01.2022 r., 8:38 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym podana w czerwonym naczyniu do zapiekania.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekanka jest szybka do zrobienia i możesz ją podać jako kolację dla znajomych.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 40 min
1022 kcal
Kcal w porcji
425 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Makaron świderki (600 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (800 g)
  • Cebula 3 duże sztuki (300 g)
  • Pomidory w puszce 2 małe puszki (800 g)
  • Marchewka 2 małe sztuki (200 g)
  • Seler naciowy (130 g)
  • Olej rzepakowy (200 ml)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Ser żółty (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Przepis na zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym krok po kroku

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę.

Obierz marchew i zetrzyj na tarce.

Pokrój seler w talarki.

Pokrój boczek wędzony w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj boczek i podsmaż.

Dodaj marchew i seler i smaż chwilę.

Zgarnij warzywa na bok patelni i dodaj mięso mielone, obsmaż i wymieszaj całość.

Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką oraz oregano.

Duś całość przez 20 minut.

W garnku zagotuj wodę z solą i wsyp makaron.

Gotuj przez 8 minut.

Makaron wymieszaj z sosem i umieść w naczyniu żaroodpornym.

Zetrzyj ser na tarce i posyp zapiekankę.

Piecz w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to świetny pomysł na szybki obiad dla rodziny. Prosty przepis na zapiekankę z mięsem mielonym wykonasz bez większego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron świderki, mięso mielone, cebula, pomidory w puszce, marchew, seler naciowy, boczek wędzony, ser żółty, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, oregano.

Jak zrobić zapiekankę makaronową z mięsem mielonym? Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Pokrój seler w talarki. Pokrój boczek wędzony w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj boczek i podsmaż. Dodaj marchew i seler i smaż chwilę. Zgarnij warzywa na bok patelni i dodaj mięso mielone, obsmaż i wymieszaj całość. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką oraz oregano. Duś całość przez 20 minut. W garnku zagotuj wodę z solą i wsyp makaron. Gotuj przez 8 minut. Makaron wymieszaj z sosem i umieść w naczyniu żaroodpornym. Zetrzyj ser na tarce i posyp zapiekankę. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25 minut.

Pomidory to owoce bardzo często używane w kuchni jako baza wytrawnych dań. Przygotowuje się z nich bardzo często sosy do różnych mięs i warzyw. Pomidory są nisko kaloryczne i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez diabetyków. Pomidory są źródłem kwasów, które ułatwiają trawienie kwasów tłuszczowych zawartych w naszym pożywieniu. Pomidory są także świetnym źródłem likopenu, który jest naturalną substancją nadającą im kolor oraz mająca silne działanie przeciwutleniające. Ser żółty jest produktem wytwarzanym z mleka krowiego, zawiera dużą ilość tłuszczu i jest bardzo kaloryczny. Jest jednak świetnym źródłem wapnia odpowiadającego za prawidłową mineralizację i budowę naszych kości. Ser żółty zawiera także duża ilość białka.

Podsumowując smaczny makaron z sosem pomidorowym to bardzo dobry pomysł na obiad. Makaron można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Najlepiej w szczelnym pojemniku, aby nie wysechł.

Alergeny w zapiekance makaronowej z mięsem mielonym

Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty

Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego. Makaron jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, które podnoszą poziom cukru we krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(425g)
Energia (kcal)
240.65
1022.75
Białko (g)
10.20
43.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(425g)
Węglowodany (g)
16.48
70.06
Węglowodany przyswajalne (g)
15.11
64.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.38
5.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(425g)
Tłuszcz (g)
14.78
62.81
Tłuszcze nasycone (g)
4.78
20.33
Tłuszcze nienasycone (g)
9.99
42.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.45
31.64
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.55
10.83
Cholesterol (mg)
29.21
124.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(425g)
Witamina A (µg (mcg))
62.82
266.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
1.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.42
14.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.22
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
1.70
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
10.67
45.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.25
1.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.29
9.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.71
54.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
525.71
2234.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(425g)
Sód (mg)
210.85
896.09
Potas (mg)
251.72
1069.81
Wapń (mg)
61.78
262.56
Fosfor (mg)
141.29
600.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.86
101.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.85
3.61
Cynk (mg)
1.26
5.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym

Koszt składników
68.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron świderki
600 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
4.80
Za 600 g
Mięso mielone wieprzowe
800 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 800 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Pomidory w puszce
800 g
2 małe puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Seler naciowy
130 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 130 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Ser żółty
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Koszt składników
68.50