Przepis na zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano, papryka ostra
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę.

Obierz marchew i zetrzyj na tarce.

Pokrój seler w talarki.

Pokrój boczek wędzony w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj boczek i podsmaż.

Dodaj marchew i seler i smaż chwilę.

Zgarnij warzywa na bok patelni i dodaj mięso mielone, obsmaż i wymieszaj całość.

Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką oraz oregano.

Duś całość przez 20 minut.

W garnku zagotuj wodę z solą i wsyp makaron.

Gotuj przez 8 minut.

Makaron wymieszaj z sosem i umieść w naczyniu żaroodpornym.

Zetrzyj ser na tarce i posyp zapiekankę.

Piecz w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku przez 25 minut.

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym podana w czerwonym naczyniu do zapiekania.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Koszt przygotowania dania
46.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1022 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance makaronowej z mięsem mielonym

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym to świetny pomysł na szybki obiad dla rodziny. Prosty przepis na zapiekankę z mięsem mielonym wykonasz bez większego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron świderki, mięso mielone, cebula, pomidory w puszce, marchew, seler naciowy, boczek wędzony, ser żółty, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, oregano.

Jak zrobić zapiekankę makaronową z mięsem mielonym? Obierz cebulę z łupiny i pokrój w kostkę. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Pokrój seler w talarki. Pokrój boczek wędzony w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj boczek i podsmaż. Dodaj marchew i seler i smaż chwilę. Zgarnij warzywa na bok patelni i dodaj mięso mielone, obsmaż i wymieszaj całość. Dodaj pomidory z puszki, dopraw solą, pieprzem, ostrą i słodką papryką oraz oregano. Duś całość przez 20 minut. W garnku zagotuj wodę z solą i wsyp makaron. Gotuj przez 8 minut. Makaron wymieszaj z sosem i umieść w naczyniu żaroodpornym. Zetrzyj ser na tarce i posyp zapiekankę. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 25 minut.

Pomidory to owoce bardzo często używane w kuchni jako baza wytrawnych dań. Przygotowuje się z nich bardzo często sosy do różnych mięs i warzyw. Pomidory są nisko kaloryczne i mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą być spożywane przez diabetyków. Pomidory są źródłem kwasów, które ułatwiają trawienie kwasów tłuszczowych zawartych w naszym pożywieniu. Pomidory są także świetnym źródłem likopenu, który jest naturalną substancją nadającą im kolor oraz mająca silne działanie przeciwutleniające. Ser żółty jest produktem wytwarzanym z mleka krowiego, zawiera dużą ilość tłuszczu i jest bardzo kaloryczny. Jest jednak świetnym źródłem wapnia odpowiadającego za prawidłową mineralizację i budowę naszych kości. Ser żółty zawiera także duża ilość białka.

Podsumowując smaczny makaron z sosem pomidorowym to bardzo dobry pomysł na obiad. Makaron można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Najlepiej w szczelnym pojemniku, aby nie wysechł.

Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(425g)
Energia (kalorie)
240.65 kcal
1022.75 kcal
Białko
10.20 g
43.37 g

Węglowodany w zapiekance makaronowej z mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję
(425g)
Węglowodany
16.48 g
70.06 g
Węglowodany przyswajalne
15.11 g
64.21 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.38 g
5.85 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(425g)
Tłuszcz
14.78 g
62.81 g
Tłuszcze nasycone
4.78 g
20.33 g
Tłuszcze nienasycone
9.99 g
42.48 g
Tłuszcze jednonasycone
7.45 g
31.64 g
Tłuszcze wielonasycone
2.55 g
10.83 g
Cholesterol
29.21 mg
124.15 mg

Witaminy w przepisie na zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję
(425g)
Witamina A
62.82 µg (mcg)
266.97 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.21 mg
0.87 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.32 µg (mcg)
1.35 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
3.42 mg
14.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.05 µg (mcg)
0.22 µg (mcg)
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina E
0.40 mg
1.70 mg
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
10.67 µg (mcg)
45.35 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.25 mg
1.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.29 mg
9.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
12.71 µg (mcg)
54.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
525.71 µg (mcg)
2234.29 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję
(425g)
Sód
210.85 mg
896.09 mg
Potas
251.72 mg
1069.81 mg
Wapń
61.78 mg
262.56 mg
Fosfor
141.29 mg
600.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
23.86 mg
101.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.85 mg
3.61 mg
Cynk
1.26 mg
5.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance makaronowej z mięsem mielonym

Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty

Cena przygotowania zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron świderki
600 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
4.80
Za 600 g
Mięso mielone wieprzowe
800 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 800 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Pomidory w puszce
800 g
2 małe puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Seler naciowy
130 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 130 g
Olej rzepakowy
200 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 ml
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Ser żółty
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Koszt składników
68.50
Jak oceniasz przepis na zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób