Przepis na zapiekanka makaronowa z warzywami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Makaron umieść w garnku wlej wodę, wsyp łyżkę soli i gotuj przez 8 minut.

W rondlu rozpuść masło, zmniejsz ogień i wsyp mąkę pszenną, wymieszaj.

Wlej do garnka mleko i dodaj gałkę muszkatołową, cały czas mieszając, gotuj na wolnym ogniu.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Pokrój w kostkę cukinię.

Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę, dodaj resztę warzyw, dopraw solą i pieprzem oraz oregano i smaż przez 5-6 minut.

Składniki podziel na dwie porcje, aby utworzyć dwie warstwy składników.

W naczyniu żaroodpornym umieść kolejno makaron, sos beszamelowy i warzywa.

Następnie makaron warzywa i sos beszamelowy na wierzch.

Zetrzyj ser żółty i posyp wierzch zapiekanki.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 40 minut.

Zapiekanka makaronowa z warzywami podana w brązowym naczyniu do zapiekania.
Zapiekanka makaronowa z warzywami
Koszt przygotowania dania
33.61 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
748 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
67

Zapiekanka makaronowa z warzywami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zapiekance makaronowej z warzywami

Zapiekanka makaronowa z warzywami to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Szybka do zrobienia zapiekanka z warzywami jest najlepsza jako źródło błonnika w diecie. Przepis na zapiekankę makaronową z warzywami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją upiec. Do zrobienia zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron penne, masło, mąka pszenna, mleko, gałka muszkatołowa, fasola, cebula, papryka czerwona, fasolka szparagowa, ser żółty, cukinia, sól, pieprz, oregano, olej rzepakowy.

Jak zrobić zapiekankę makaronową z warzywami? Makaron umieść w garnku wlej wodę, wsyp łyżkę soli i gotuj przez 8 minut. W rondlu rozpuść masło, zmniejsz ogień i wsyp mąkę pszenną, wymieszaj. Wlej do garnka mleko i dodaj gałkę muszkatołową, cały czas mieszając, gotuj na wolnym ogniu. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Pokrój w kostkę cukinię. Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy, zeszklij cebulę, dodaj resztę warzyw, dopraw solą i pieprzem oraz oregano i smaż przez 5-6 minut. Składniki podziel na dwie porcje, aby utworzyć dwie warstwy składników. W naczyniu żaroodpornym umieść kolejno makaron, sos beszamelowy i warzywa, następnie makaron warzywa i sos beszamelowy na wierzch. Zetrzyj ser żółty i posyp wierzch zapiekanki. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 40 minut.

Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny.

Podsumowując pyszna zapiekanka to świetny pomysł na obiad. Najlepsza jarska zapiekanka jest dobrym źródłem błonnika w diecie. Jarskie posiłki powinny występować w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu.

Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kalorie)
226.86 kcal
748.62 kcal
Białko
7.04 g
23.23 g

Węglowodany w zapiekance makaronowej z warzywami

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany
23.92 g
78.93 g
Węglowodany przyswajalne
21.72 g
71.69 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.19 g
7.24 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz
11.62 g
38.36 g
Tłuszcze nasycone
5.48 g
18.10 g
Tłuszcze nienasycone
6.14 g
20.26 g
Tłuszcze jednonasycone
4.65 g
15.35 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.49 g
4.91 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
22.35 mg
73.75 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zapiekanka makaronowa z warzywami

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A
72.41 µg (mcg)
238.96 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.16 mg
0.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.22 µg (mcg)
0.72 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
12.89 mg
42.52 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.26 µg (mcg)
0.86 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.36 mg
1.20 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
56.84 µg (mcg)
187.56 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.81 mg
2.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
40.17 µg (mcg)
132.58 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
165.01 µg (mcg)
544.52 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekanka makaronowa z warzywami

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód
61.81 mg
203.96 mg
Potas
243.27 mg
802.78 mg
Wapń
86.91 mg
286.81 mg
Fosfor
133.20 mg
439.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
30.12 mg
99.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.96 mg
3.16 mg
Cynk
0.90 mg
2.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki makaronowej z warzywami 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance makaronowej z warzywami

Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
    • Ser żółty

Cena przygotowania zapiekanki makaronowej z warzywami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
700 g
4.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 700 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Fasola czerwona
200 g
7.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 200 g
Fasolka szparagowa mrożona
300 g
5.50
Za 450.0 g
Liczba opakowań 1
3.67
Za 300 g
Cukinia
400 g
1 mała sztuka
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 400 g
Papryka czerwona
230 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Mleko 3,2%
700 ml
3 niepełne szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Mąka pszenna typ 500
60 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.18
Za 60 g
Ser żółty
200 g
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
130 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.91
Za 130 ml
Koszt składników
57.90
Jak oceniasz przepis na zapiekanka makaronowa z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób