Zapiekanka makaronowa z kiełbasą

Opublikowano: 08.12.2021 r., 8:16 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą to pomysł na posiłek, który doskonale sprawdzi się na obiad, spotkanie rodzinne lub na imprezę. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu oraz aromatyczna.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
499 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron pełnoziarnisty (razowy) (200 g)
  • Kiełbasa domowa (250 g)
  • Papryka czerwona - 1 papryka (120 g)
  • Cebula - 1 cebula (100 g)
  • Pieczarki (150 g)
  • Ser Mozzarella (125 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne, patelnia

Przepis na zapiekankę makaronową z kiełbasą krok po kroku

Makron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.

Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w paski, a cebulę pokrój w piórka. Pieczarki potnij w plasterki.

Kiełbasę przetnij na pół wzdłuż, a następnie połówki pokrój w plasterki typu półksiężyc.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej kiełbasę, paprykę i cebulę. Do zarumienionej kiełbasy dodaj pieczarki i przyprawy. Smaż dalej, aż grzyby będą miękkie.

Do naczynia żaroodpornego wsyp ugotowany makaron oraz dodaj farsz z kiełbasą. Dokładnie wymieszaj składniki.

Całość posyp tartym serem mozzarella.

Piecz w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę makaronową z kiełbasą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,3% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki makaronowej z kiełbasą

Pyszna zapiekanka makaronowa z kiełbasą to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, kolację lub spotkanie rodzinne. Makaron w połączeniu z kiełbasą, warzywami i serem jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz ją doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić zapiekankę makaronową z kiełbasą? Przygotowanie jej jest proste. Na początku należy ugotować makaron w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w paski, cebulę w piórka, a pieczarki w plasterki. Kiełbasę przecinamy wzdłuż na pół i kroimy w plasterki typu półksiężyc. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy na niej kiełbasę, paprykę i cebulę. Następnie do zarumienionej kiełbasy dodajemy pieczarki i przyprawy. Trzymamy na patelni tak długo, aż grzyby będą miękkie. Na koniec makaron wsypujemy do naczynia żaroodpornego oraz dodajemy farsz z kiełbasą. Składniki dokładnie mieszamy, a całość posypujemy tartym serem mozzarella. Zapiekankę pieczemy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Przepis na zapiekankę makaronową z kiełbasą nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z pieczarek, które posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są one składnikiem o niskiej wartości kalorycznej. Pieczarki to również doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który odpowiada między innymi za obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi oraz normalizacje poziomu cukru we krwi. Ponadto pieczarki są bogactwem witamin z grupy B oraz C i D. Grzyby posiadają także składniki, które mają działanie antynowotworowe oraz chroniące DNA przed uszkodzeniami.

Dobra zapiekanka posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu oraz smaczna. Składniki nadają jej aromatu, który będzie roznosił się po całym domu. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pewno ułatwi Ci jej przygotowanie.

Alergeny w zapiekance makaronowe z kiełbasą

Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej z kiełbasą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron pełnoziarnisty (razowy)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej z kiełbasą

na 100g gotowej potrawy

Zapiekanka zawiera składniki o wysokiej wartości odżywczej oraz posiada niski IG dzięki czemu doskonale sprawdzi się w menu dla cukrzyka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
227.07
499.56
Białko (g)
9.19
20.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
18.65
41.03
Węglowodany przyswajalne (g)
15.96
35.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.69
5.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
13.26
29.18
Tłuszcze nasycone (g)
5.75
12.65
Tłuszcze nienasycone (g)
7.51
16.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.58
12.29
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.93
4.25
Tłuszcze trans (g)
0.06
0.13
Brak danych dla: ser mozzarella, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
26.04
57.28
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
44.78
98.52
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.34
Witamina B12 (µg (mcg))
0.48
1.05
Witamina C (mg)
21.92
48.23
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.24
0.52
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.67
1.47
Retinol (µg (mcg))
24.61
54.15
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.32
Ryboflawina (mg)
0.19
0.43
Niacyna (mg)
3.17
6.98
Foliany (µg (mcg))
23.73
52.20
Beta karoten (µg (mcg))
209.44
460.76
Brak danych dla: makaron pełnoziarnisty (razowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
307.38
676.23
Potas (mg)
232.74
512.02
Wapń (mg)
80.81
177.78
Fosfor (mg)
168.47
370.63
Magnez (mg)
31.70
69.74
Żelazo (mg)
1.11
2.43
Cynk (mg)
1.34
2.95
Miedź (mg)
0.16
0.36
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki makaronowej z kiełbasą 34
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki makaronowej z kiełbasą

Koszt składników
49.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron pełnoziarnisty (razowy)
200 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 200 g
Kiełbasa domowa
250 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 g
Papryka czerwona
120 g
1 papryka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Ser Mozzarella
125 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
49.50