Przepis na zapiekankę makaronową z szynką krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przypraw solą i pieprzem po ugotowaniu.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem.

Dodaj do naczynia żaroodpornego makaron.

Szynkę pokrój w kostkę. Wyłóż na makaron i wymieszaj.

Do makaronu i szynki wlej śmietankę.

Ser zetrzyj na tarce i posyp po całości.

Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 220 st. Celsjusza i piecz około 20 minut do momentu, gdy ser będzie zarumieniony.

Zapiekanka makaronowa z szynką
Zapiekanka makaronowa z szynką
Koszt przygotowania dania
16.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
612 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
52

Zapiekanka makaronowa z szynką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zapiekance makaronowej z szynką

Klasyczna zapiekanka makaronowa z szynką. Do wykonania tej zapiekanki potrzeba 4 składników: makaron z szynką, ser oraz śmietana. Jest to najprostszy sposób na serową zapiekankę makaronową z szynką. Całość scala dodana do potrawy śmietanka. Dodatek śmietany to najlepszy pomysł na przygotowanie wyśmienitego sosu do zapiekanki. Danie dzięki temu jest niezwykle kremowe i przepyszne.

Całe przygotowanie potrawy zajmuje bardzo mało czasu. Zapiekanka jest tak prosta w wykonaniu, że każdy bez problemu ją wykona. Najlepszy przepis na ekspresowe danie, które każdy zje ze smakiem.

Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej z szynką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kalorie)
322.13 kcal
612.05 kcal
Białko
13.06 g
24.81 g
Fenyloalanina
0.62 mg
1.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Węglowodany w zapiekance makaronowej z szynką

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany
26.52 g
50.40 g
Węglowodany przyswajalne
25.46 g
48.37 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.07 g
2.03 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz
17.84 g
33.90 g
Tłuszcze nasycone
13.62 g
25.87 g
Tłuszcze nienasycone
4.23 g
8.03 g
Tłuszcze jednonasycone
3.40 g
6.46 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.82 g
1.57 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
34.40 mg
65.36 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zapiekankę makaronową z szynką

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A
49.80 µg (mcg)
94.62 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.21 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.61 µg (mcg)
1.16 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
47.20 µg (mcg)
89.68 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.35 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.25 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.44 mg
2.74 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
10.20 µg (mcg)
19.38 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę makaronową z szynką

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód
400.61 mg
761.16 mg
Potas
149.53 mg
284.11 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
149.00 mg
283.10 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
194.40 mg
369.36 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
23.47 mg
44.59 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.64 mg
1.21 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
1.55 mg
2.94 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.23 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Mangan
0.31 mg
0.60 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki makaronowej z szynką 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance makaronowej z szynką

Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej z szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser tylżycki

Cena przygotowania zapiekanki makaronowej z szynką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron świderki
250 g
4.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Szynka kanapkowa
150 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 150 g
Ser tylżycki
150 g
4.00
Za 135.0 g
Liczba opakowań 2
4.44
Za 150 g
Koszt składników
25.00
Jak oceniasz przepis na zapiekankę makaronową z szynką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90.0% osób