Zapiekanka makaronowa z szynką

Opublikowano: 06.04.2021 r., 14:27 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka makaronowa z szynką
Zapiekanka makaronowa z szynką
Klasyczna zapiekanka makaronowa z szynką. Do wykonania tej zapiekanki potrzeba 4 składników: makaron z szynką, ser oraz śmietana. Jest to najprostszy sposób na serową zapiekankę makaronową z szynką.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
612 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Makaron świderki (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Szynka kanapkowa (150 g)
  • Ser tylżycki (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne

Przepis na zapiekankę makaronową z szynką krok po kroku

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przypraw solą i pieprzem po ugotowaniu.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem.

Dodaj do naczynia żaroodpornego makaron.

Szynkę pokrój w kostkę. Wyłóż na makaron i wymieszaj.

Do makaronu i szynki wlej śmietankę.

Ser zetrzyj na tarce i posyp po całości.

Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 220 st. Celsjusza i piecz około 20 minut do momentu, gdy ser będzie zarumieniony.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę makaronową z szynką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki makaronowej z szynką

Klasyczna zapiekanka makaronowa z szynką. Do wykonania tej zapiekanki potrzeba 4 składników: makaron z szynką, ser oraz śmietana. Jest to najprostszy sposób na serową zapiekankę makaronową z szynką. Całość scala dodana do potrawy śmietanka. Dodatek śmietany to najlepszy pomysł na przygotowanie wyśmienitego sosu do zapiekanki. Danie dzięki temu jest niezwykle kremowe i przepyszne.

Całe przygotowanie potrawy zajmuje bardzo mało czasu. Zapiekanka jest tak prosta w wykonaniu, że każdy bez problemu ją wykona. Najlepszy przepis na ekspresowe danie, które każdy zje ze smakiem.

Alergeny w zapiekance makaronowej z szynką

Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej z szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser tylżycki

Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej z szynką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
322.13
612.05
Białko (g)
13.06
24.81
Fenyloalanina (mg)
0.62
1.18
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
26.52
50.40
Węglowodany przyswajalne (g)
25.46
48.37
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.07
2.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
17.84
33.90
Tłuszcze nasycone (g)
13.62
25.87
Tłuszcze nienasycone (g)
4.23
8.03
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.40
6.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.82
1.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.40
65.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
49.80
94.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.61
1.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
47.20
89.68
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.44
2.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.20
19.38
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
400.61
761.16
Potas (mg)
149.53
284.11
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
149.00
283.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
194.40
369.36
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.47
44.59
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.64
1.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.55
2.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.31
0.60
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki makaronowej z szynką 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki makaronowej z szynką

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron świderki
250 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Szynka kanapkowa
150 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 150 g
Ser tylżycki
150 g
4.00
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
4.44
Za 150 g
Koszt składników
25.00