Zapiekanka gyros z makaronem
- Makaron fusilli (200 g)
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Cebula czerwona (100 g)
- Papryka czerwona (100 g)
- Papryka zielona (100 g)
- Kukurydza konserwowa (100 g)
- Ogórek kiszony (200 g)
- Śmietana 12% (150 g)
- Majonez light (100 g)
- Ser gouda (200 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Keczup (70 g)
Przepis na zapiekankę gyros z makaronem krok po kroku
Makaron ugotuj al dente (wodę posól).
Piekarnik nagrzej na 220 stopni Celsjusza.
Mięso pokrój w niewielką kostkę. Wyłóż na patelnię z rozgrzanym olejem i przypraw przyprawą do gyrosa.
Pokrój paprykę i ogórki w kostkę, odlej z kukurydzy zalewę, cebulę pokrój w pół plastry.
Wymieszaj śmietanę z majonezem i keczupem. Dopraw solą i pieprzem.
Ugotowany makaron odcedź.
Układaj w naczyniu żaroodpornym składniki warstwami: makaron, sos, kurczak, warzywa, sos, ser. Powtórz do kończenia składników.
Wstaw zapiekankę do piekarnika i piecz przez 20 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Mac cheese
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannelloni ze szpinakiem i fetą
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Pierekaczewnik
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa
Więcej informacji na temat zapiekanki gyros z makaronem
„Wow! Ale to jest pyszne!” Tyle zdołasz powiedzieć, gdy spróbujesz tej zapiekanki z makaronem w stylu gyros. Z kurczakiem, warzywami, serem i dobrym sosem. Zapiekanka z makaronem to fantastyczny pomysł na coś smacznego pieczonego w piekarniku. Jest ona szybka i prosta. Przepis na zapiekankę z makaronem zrobisz w niecałą godzinę. Zawiera same najsmaczniejsze składniki, które przypominają potrawę gyros. Jak zrobisz zapiekankę z makaronem podawaj na ciepło, ponieważ wtedy ser jest super kremowy i całość stanowi bardzo dobre danie na obiad.
Pyszna zapiekanka z makaronem, kurczakiem, warzywami i serem to dobry pomysł na coś bardzo sycącego. Jest dobra dla całej rodziny. Jak zrobić zapiekankę z makaronem? Najlepszym sposobem na szybki przepis na zapiekankę z makaronem jest podsmażenie kurczaka oraz ugotowanie makaronu przed pieczeniem. Makaron ugotuj w posolonej wodzie, powinien być al. dente. Nie rozgotuj go. Nastaw piekarnik, by się nagrzał i przygotuj naczynie żaroodporne. Kurczaka pokrój w niewielką kostkę i usmaż w przyprawie gyros. W czasie smażenia kurczaka pokrój warzywa według uznania oraz zrób sos majonezowo-śmietanowy z keczupem. Gdy makaron będzie ugotowany można wykładać składniki do naczynia żaroodpornego. Układaj je warstwami. Zrób kolejno warstwy z: makaronu, sosu, kurczaka, warzyw wymieszanych ze sobą lub każde warzywo oddzielnie, posmaruj sosem i posyp serem. Warstwy możesz ułożyć w takiej kolejności jak chcesz. Zapiekanka będzie pyszna także gdy wszystkie składniki ze sobą pomieszasz. Gotową zapiekankę wstaw do piekarnika i piecz – wystarczy około 25 minut. Ser powinien się rozpuścić i zarumienić. Nie trzeba przykrywać przykrywką naczynia żaroodpornego.
Zapiekanka z makaronem a’la gyros sama w sobie ma indeks glikemiczny zaliczający się do niskiego. Można jeszcze bardziej go obniżyć. Jak zrobić zapiekankę z makaronem, by była zdrowszym daniem dobrym na obiady? Najlepszym sposobem na obniżenie indeksu glikemicznego przepisu na zapiekankę z makaronem jest zmiana makaronu na inny. Najlepszym byłby makaron z pełnego ziarna. Poza tym, że ma on niższy indeks glikemiczny niż makaron pszenny z mąki oczyszczonej, zawiera też o wiele większą ilość błonnika, składników mineralnych oraz witamin.
Taka zapiekanka to super sprawa jeśli szukasz różnych pomysłów na potrawy. Zapiekanka z makaronem pieczona w piekarniku jest idealna na obiad, dobra będzie także na kolację. Należy uważać z krojeniem, ponieważ gdy jest gorąca składniki mogą nie być zwarte – może się ją ciężko nakładać na talerz.
Alergeny w zapiekance gyros z makaronem
Lista alergenów dla zapiekanki gyros z makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron fusilli
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
- Ser gouda
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
W przepisie na zapiekankę gyros z makaronem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- przyprawa gyros
Wartości odżywcze zapiekanki gyros z makaronem
Przepis jest źródłem każdego makroskładnika. Zawiera białko, węglowodany i tłuszcz. Jest wysokokaloryczny, ponieważ zawiera ser, śmietankę i majonez. Przy tym dostarcza dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Ma za to niski indeks glikemiczny.
Energia i białka
(430g)
Węglowodany
(430g)
Tłuszcze
(430g)
Witaminy
(430g)
Składniki mineralne
(430g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.