Zapiekanka ze szpinakiem

Opublikowano: 19.01.2022 r., 14:58 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka ze szpinakiem rozłożona na białym talerzu otoczonym liśćmi szpinaku
Zapiekanka ze szpinakiem
Przepis na zapiekankę ze szpinakiem jest bardzo prosty w przygotowaniu. Pierś z kurczaka, makaron i sos szpinakowy to smaczna propozycja na pyszny obiad.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
455 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry 1 duża sztuka (200 g)
  • Makaron penne (200 g)
  • Szpinak mrożony (200 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Ser ementaler (100 g)
  • Mleko 2% (100 ml)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, oregano, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, patelnia

Przepis na zapiekankę ze szpinakiem krok po kroku

Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

W tym czasie umyj i oczyść pierś z kurczaka, a następnie pokrój ją w niedużą kostkę.

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kurczaka i dodaj przyprawy: po pół łyżeczki soli, pieprzu, łyżeczkę papryki słodkiej i łyżkę sosu sojowego. Wszystko razem smaż, aż kurczak się zarumieni.

Ser zetrzyj na tarce.

Do małego garnuszka włóż lekko rozmrożony szpinak, śmietanę, mleko, starty ser oraz po łyżeczce oregano i ziół prowansalskich. Wszystko razem podgotuj przez około 10 minut.

W naczyniu żaroodpornym wyłóż połowę makaronu, na to połowę kurczaka i górę polej sosem szpinakowym. Następnie znów makaron, kurczak i sos.

Piecz pod przykryciem przez 25 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki ze szpinakiem

Przepis na zapiekankę ze szpinakiem jest bardzo prosty w przygotowaniu. Zapiekana pierś z kurczaka, makaron i sos szpinakowy to dobra propozycja na obiad.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić zapiekankę ze szpinakiem to przedstawiam mój sprawdzony przepis. Pierwszym krokiem jest ugotowanie makaronu według instrukcji na opakowaniu. Proponuję ugotować go al dente, ponieważ podczas pieczenia dodatkowo lekko zmięknie. Gdy makaron się gotuje, przygotuj mięso. Umyj, osusz i oczyść z błonek pierś z kurczaka. Pokrój ją w kawałki mniej więcej wielkości orzecha laskowego. Tak przygotowane mięso usmaż na oleju z dodatkiem przypraw takich, jak sól, pieprz, papryka słodka i sos sojowy. Gotowego kurczaka pozostaw na patelni. Teraz przyszła pora na pyszny, szpinakowo-śmietanowy sos. Do jego wykonania potrzebujesz lekko rozmrożonego szpinaku, śmietany, mleka i żółtego sera. Dodatkowo przydadzą się również zioła prowansalskie i oregano. Wystarczy wszystko umieścić w małym garnuszku i gotować przez około 10 minut, aż powstanie aromatyczny sos. Teraz należy wszystko umieścić w naczyniu żaroodpornym, zaczynając od połowy makaronu, przez połowę kurczaka po sos. Powtórz wszystko jeszcze raz i przykryj naczynie. Możesz do tego wykorzystać specjalną pokrywkę lub folię aluminiową. Całość zapiekaj przez 25 minut w 180 stopniach w piekarniku. Na ostatnie 5 minut możesz zdjąć przykrycie, by wierzch ładnie się zarumienił.

Makaronowa zapiekanka ze szpinakiem i z kurczakiem jest niezwykle pyszna i aromatyczna. A to także zasługa szpinaku. Te małe, zielone listki to nie tylko dobry dodatek do koktajli, ale również prawdziwa bomba witaminowa. W wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy. Nic więc dziwnego, że był to ulubiony przysmak pewnego marynarza. Ta bajkowa postać miała na celu zwiększyć wśród dzieci spożywanie warzyw i tak, aż o 33% wzrosła sprzedaż szpinaku w Stanach Zjednoczonych w czasie emisji tej bajki. Można więc przypuszczać, że cel został osiągnięty. Przez wiele lat krążył mit o wielkim bogactwie szpinaku w żelazo. Niestety jego ilość nie jest aż tak dużo. Na 100 g listków przypada tylko około 3 mg żelaza. Mimo wszystko szpinak to bardzo zdrowy i smaczny składnik dań, koktajli czy ciast.

Alergeny w zapiekance ze szpinakiem

Lista alergenów dla zapiekanki ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
    • sos sojowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Ser ementaler
    • Mleko 2%
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze zapiekanki ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Małe, zielone listki szpinaku to nie tylko dobry dodatek do koktajli, ale również prawdziwa bomba witaminowa. W wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
198.26
456.00
Białko (g)
11.84
27.24
Fenyloalanina (mg)
0.54
1.25
Brak danych dla: śmietana 18%, mleko 2%.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
18.43
42.40
Węglowodany przyswajalne (g)
17.11
39.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.33
3.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
8.48
19.51
Tłuszcze nasycone (g)
4.49
10.34
Tłuszcze nienasycone (g)
3.99
9.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.01
6.91
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.98
2.26
Cholesterol (mg)
35.54
81.75
Brak danych dla: szpinak mrożony.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
169.78
390.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.26
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.32
3.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.40
Witamina E (mg)
0.22
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
41.96
96.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.60
5.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
40.54
93.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1534.57
3529.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
123.80
284.75
Potas (mg)
240.33
552.75
Wapń (mg)
134.46
309.25
Fosfor (mg)
176.85
406.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
39.46
90.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.81
1.86
Cynk (mg)
1.08
2.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki ze szpinakiem 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki ze szpinakiem

Koszt składników
39.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
1 duża sztuka
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Makaron penne
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Szpinak mrożony
200 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.78
Za 200 g
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Ser ementaler
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Mleko 2%
100 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 ml
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
39.90