Przepis na zapiekanka makaronowa z serem krok po kroku

Składniki dla 7 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

W garnku rozpuść masło, zmniejsz ogień i dodaj mąkę pszenną, wymieszaj.

Wlej mleko, dopraw solą i gałką muszkatołową, cały czas mieszając, gotuj, aż sos zgęstnieje.

Zetrzyj parmezan i dodaj do sosu.

Do garnka wlej wodę, wsyp łyżkę soli i makaron, gotuj przez 8 minut.

Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno.

Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i zeszklij cebulę i czosnek.

Posiekaj koper i razem z cebulą dodaj do makaronu.

Makaron wymieszaj z sosem, dopraw solą i pieprzem.

Umieść w naczyniu żaroodpornym.

Zetrzyj na tarce ser i posyp zapiekankę z wierzchu.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.

Zapiekanka makaronowa z serem podana w czerwonym naczyniu do zapiekania.
Zapiekanka makaronowa z serem
Koszt przygotowania dania
29.40 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
831 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
69

Zapiekanka makaronowa z serem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zapiekance makaronowej z serem

Zapiekanka makaronowa z serem to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszna i szybka do zrobienia zapiekanka sprawdzi się także jako posiłek podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na zapiekankę makaronową z serem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron penne, ser żółty, mąka pszenna, mleko, masło, gałka muszkatołowa, parmezan, cebula, czosnek, koper, olej rzepakowy, sól, pieprz.

Jak zrobić zapiekankę makaronową z serem? W garnku rozpuść masło, zmniejsz ogień i dodaj mąkę pszenną, wymieszaj. Wlej mleko, dopraw solą i gałką muszkatołową, cały czas mieszając, gotuj, aż sos zgęstnieje. Zetrzyj parmezan i dodaj do sosu. Do garnka wlej wodę, wsyp łyżkę soli i makaron, gotuj przez 8 minut. Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i zeszklij cebulę i czosnek. Posiekaj koper i razem z cebulą dodaj do makaronu. Makaron wymieszaj z sosem, dopraw solą i pieprzem. Umieść w naczyniu żaroodpornym. Zetrzyj na tarce ser i posyp zapiekankę z wierzchu. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.

Ser żółty to produkowany z mleka krowiego wyrób mleczarski. Ser żółty jest serem dojrzewającym i powinien uzyskać żółty kolor naturalnie. Dlatego unikaj kupna serów z dodatkiem sztucznych barwników. Ser żółty zawiera dużą ilość białka zwierzęcego. Jest także bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, a przez to zawiera dużą ilość kalorii. Ser żółty jest produktem bogatym w wapń, który jest niezbędny do prawidłowej mineralizacji naszych kości. Niedobory wapnia prowadzić mogą do osteoporozy u dorosłych i krzywicy u dzieci.

Podsumowując łatwa do zrobienia zapiekanka sprawdzi się podana na wiele okazji. Zapiekanka jest kaloryczna, więc jeśli jesteś na diecie redukcyjnej zjedź mniejszy kawałek i połącz go z sałatką ze świeżych warzyw. Zapiekankę możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zapiekanka z serem może być przygotowana z dowolnego rodzaju sera. Pamiętaj, aby kupować sery dobrej jakości bez dodatku substancji konserwujących i sztucznych dodatków.

Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej z serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
277.08 kcal
831.25 kcal
Białko
8.13 g
24.40 g

Węglowodany w zapiekance makaronowej z serem

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
24.75 g
74.24 g
Węglowodany przyswajalne
23.62 g
70.87 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.12 g
3.37 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
16.18 g
48.55 g
Tłuszcze nasycone
8.28 g
24.83 g
Tłuszcze nienasycone
7.91 g
23.72 g
Tłuszcze jednonasycone
6.17 g
18.52 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.74 g
5.21 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
34.64 mg
103.93 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zapiekanka makaronowa z serem

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
97.32 µg (mcg)
291.95 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.35 µg (mcg)
1.04 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
2.51 mg
7.53 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.40 µg (mcg)
1.20 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
88.73 µg (mcg)
266.18 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.70 mg
2.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
15.58 µg (mcg)
46.74 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekanka makaronowa z serem

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
115.62 mg
346.86 mg
Potas
157.17 mg
471.52 mg
Wapń
142.26 mg
426.79 mg
Fosfor
156.40 mg
469.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
24.82 mg
74.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.66 mg
1.98 mg
Cynk
0.99 mg
2.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki makaronowej z serem 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance makaronowej z serem

Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Ser parmezan

Cena przygotowania zapiekanki makaronowej z serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
600 g
4.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
4.80
Za 600 g
Ser żółty
200 g
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
50 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Mleko 3,2%
700 ml
3 niepełne szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koperek ogrodowy świeży
40 g
2 małe pęczki
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 40 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Koszt składników
48.40
Jak oceniasz przepis na zapiekanka makaronowa z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób