Sałatka makaronowa

sałatka makaronowa

Makaron to produkt zbożowy, który uwielbiany jest przez ludzi na całym świecie. Chętnie spożywamy go zarówno na pożywny obiad, jak i lekką kolację. W tradycyjnej wersji makaron złożony jest z mąki i wody, jednak czasami spotkać można w nim również jaja kurze i inne składniki – uzależnione jest to od rodzaju makaronu. Produkt spożywczy w postaci makaronu często wykorzystuje się do przyrządzania zapiekanek, zup, ale i sałatek. Do przygotowania ostatniego typu z wymienionych dań używa się różnego rodzaju makaronu, w zależności od rodzaju sałatki. Każda z nich wymaga bowiem użycia innych składników.

Sałatka makaronowa - polecane przepisy

Sałatka makaronowa - pozostałe przepisy

Sałatka makaronowa – przepisy na sałatki na bazie różnych rodzajów makaronu

Sałatka makaronowa to bardzo pyszna potrawa, która doskonale sprawdzi się zarówno do pracy czy na lekką kolację w domu, jak i danie na imprezę lub grilla. Można przyrządzić ją z różnego rodzaju makaronów, sprawiając, że sałatka będzie lekka, pyszna i naprawdę szybka do zrobienia. Jaki jest najprostszy przepis na pożywną i smaczną sałatkę z makaronem? Która z nich jest ciekawa i łatwa w przygotowaniu? Sprawdź najlepsze pomysły na sałatki makaronowe, dowiedz się więcej o pochodzeniu makaronu i poznaj jego popularne rodzaje.

Smaczna, prosta i pyszna sałatka makaronowa – sprawdź najlepszy przepis!

Pochodzenie makaronu i jego produkcja, krok po kroku

Ilu ludzi, tyle opinii. Właśnie dlatego wokół pochodzenia makaronu krążą różne historie. Jedni przekonani są, że pomysł na makaron narodził się w starożytnych Włoszech, kiedy to Etruskowie zajmowali się jego produkcją w północnej części Italii. Rzekomo to oni jako pierwsi zmielili zboże i wymieszali je z wodą. Inni uważają z kolei, że makaron pochodzi z Azji Środkowej. Właśnie stamtąd, za sprawą wędrówek Marco Polo po Chinach, w XII wieku makaron miał dostać się do Włoszech. Kto ma rację? To Włosi czy Chińczycy przyczynili się do tego, że dziś możemy używać różnego rodzaju makaronów na całym świecie? Ciężko powiedzieć, ponieważ nie ma na to obszernej i satysfakcjonującej dokumentacji historycznej, a mieszkańcy obu państw od lat upierają się, iż to oni są pionierami makaronu. Niezmiennym jest fakt, że ludzie często i chętnie sięgają po ten produkt spożywczy. Nic w tym dziwnego. Makaron jest bardzo uniwersalnym produktem węglowodanowym, który wykorzystać można do przyrządzenia wielu ciekawych potraw. Jednymi z nich są sałatki z makaronem, o których później pomówimy sobie ze szczegółami.

Tradycyjny makaron wyrabiany jest z mąki i wody – a więc tak, jak pierwotnie robić go mieli Etruskowie. Podstawową mąką klasycznego makaronu jest mąka pszenna, jednak nie zawsze znajduje się ona w składzie makaronu. Wiele zależy od odmiany makaronu, zatem do jego produkcji można używać różnego rodzaju mąki. Oprócz pszennej warto wymienić jeszcze mąkę ryżową, gryczaną, kukurydzianą, sojową, orkiszową i pełnoziarnistą. W markecie znaleźć można przeróżne rodzaje makaronów, m.in. żółte (z dodatkiem jaj kurzych), pomarańczowe (z marchewką), zielone (ze szpinakiem), a nawet czarne (z atramentem kałamarnicy).

W jaki sposób wyrabia się klasyczny makaron? Otóż poprzez ugniatanie ze sobą mąki i wody. Do niektórych rodzajów makaronu dodaje się także jajka. Ciasto należy zagnieść i uformować poprzez przepuszczenie go przez specjalną maszynkę do makaronu. Makaron należy następnie pociąć, ugotować albo wysuszyć ciepłym powietrzem. Na samym końcu trzeba go jeszcze tylko spakować, aby w gotowej formie móc go sprzedawać w sklepie spożywczym. Makaron można kupić w przeróżnych wersjach kolorystycznych, a także w rozmaitych kształtach, średnicy i z dodatkami. Makarony dzielą się także pod względem pochodzenia (miejsca produkcji), ale i rodzaju. Mogą być przemysłowe, rzemieślnicze lub domowe.

Najbardziej popularne rodzaje makaronu – czy znasz je wszystkie?

Jak już wspominaliśmy, makaron dzieli się na różne rodzaje. Na podstawie jego kształtu, wielkości i przeznaczenia wyróżnić można więc następujące makarony:

  • Spaghetti – ten makaron idealnie nadaje się jako baza do sosów pomidorowych i śmietanowych, zmieszanych z mięsem, rybami lub owocami morza, a także warzywami i oliwą z oliwek. Makaron jest długi oraz okrągły. Swoim wyglądem przypomina nitki.
  • Penne – są to tzw. rurki, które mają okrągły i krótki kształt. Penne świetnie komponuje się z warzywami, mięsem, rybami, a także pastami, sosami i zapiekankami makaronowymi.
  • Świderki – niektórzy określają ten makaron również jako fusilli. Świderki idealnie nadają się na sałatki z makaronem, a także do zup na bazie śmietany i sosów.
  • Lasagne – wyglądają jak prostokątne płyty. To makaron, który najlepiej współgra z różnego rodzaju farszem (np. mięsnym, serowym albo grzybowym) i sosem.
  • Łazanki – jeden z najbardziej popularnych makaronów w naszym kraju, który chętnie i często wykorzystujemy do dań z kiszoną kapustą, kiełbasą oraz leśnymi grzybami. Makaron typu łazanki świetnie sprawdza się też w zupach.

Oprócz wyżej wymienionych rodzajów makaronu warto wyróżnić także grube rurki do faszerowania cannelloni, wstążkowe tagliatelle (idealne do pesto i sosów), kokardki znane jako farfalle (świetne na sałatki makaronowe), pappardelle (szerokie i płaskie wstążki), ravioli (tzw. pierożki makaronowe) i anelli (makarony w kształcie pierścionków).

Dobra sałatka makaronowa – jakie ma właściwości? Czy jest zdrowa?

Sałatka makaronowa do pracy lub na imprezę może być ciekawa, smaczna i bardzo prosta do przygotowania. Należy jednak przed jej spożyciem zawsze zastanowić się, czy aby na pewno jest zdrowa i czy możemy ją zjeść – jednocześnie nie szkodząc zdrowiu. Wiele zależy oczywiście od dodatków, jakie miesza się z makaronem. Możemy bowiem kupić nawet najzdrowszy makaron pełnoziarnisty na świecie, jednak mieszając go z kalorycznym sosem majonezowym w sałatce, otrzymamy niezdrową „mieszankę wybuchową”. Pomijając dodatki do sałatki, skupmy się teraz na samym makaronie. Ten produkt spożywczy może być naprawdę pożyteczny dla organizmu człowieka – pod warunkiem, że prawidłowo dobierze się jego rodzaj do diety i zapotrzebowania.

Kaloryczność makaronu zwykle jest umiarkowana – pod warunkiem, że zrobiony jest on z dobrej jakości i zdrowej mąki. Dla przykładu makaron pełnoziarnisty ma wiele cennych składników odżywczych, np. miedź, żelazo, magnez i cynk. Znajduje się w nim także wiele cennych witamin z grupy B, które potrzebne są do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. W przeciwieństwie do pszennego makaron pełnoziarnisty ma również sporą ilość błonnika i niski indeks glikemiczny – a to naprawdę doskonała wiadomość dla cukrzyków i osób otyłych. Jeśli zmagasz się z nadwagą albo cukrzycą, powinieneś obowiązkowo zmienić makaron pszenny na pełnoziarnisty.

Oczywiście fakt, że przerzucisz się na pełnoziarnisty makaron, nie oznacza, że będziesz mógł jeść go codziennie kilogramami. Należy zachować umiar w jedzeniu każdego rodzaju pożywienia – makaronu również. Doskonale, jeśli jadać będziesz go al dente, ponieważ w takiej formie makaron zachowuje wiele cennych wartości odżywczych i jest bezpieczniejszy dla zdrowia niż rozgotowany. Staraj się unikać tłustych sosów, jeśli chcesz wyciągnąć z makaronu to, co najcenniejsze. Na koniec pamiętaj o jeszcze jednej niezwykle istotnej sprawie. Nie jedz makaronu pszennego, gdy masz problem z celiakią i nietolerancją glutenu. W takim przypadku lepiej będzie przejść na makaron pełnoziarnisty.

Lekka, szybka i dobra sałatka makaronowa – zrobisz ją w pół godziny!

Przepis na sałatkę z wędzonym kurczakiem, serem i kukurydzą

Jeśli szukasz przepisu na smaczne danie z makaronem do pracy, spróbuj przygotować pyszną sałatkę! Do jej utworzenia potrzebować będziesz makaronu tortellini, wędzonego udka z kurczaka, sera gouda, kukurydzy konserwowej, ogórka, majonezu i jogurtu naturalnego. Makaron należy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedzić i wystudzić. W jednej misce przygotowuje się sos z majonezu, jogurtu naturalnego i przypraw do smaku (najlepiej czosnek, bazylia, oregano, pieprz i sól). Następnie należy pokroić w kostkę ogórek, ser gouda i udko z kurczaka, zmieszać z ugotowanym makaronem, dodać odsączoną kukurydzę z puszki i drobno pokrojonego ogórka. Na koniec wystarczy polać całość sosem i wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Koniecznie schłodź sałatkę, zanim podasz ją gościom.

Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem jest bardzo łatwa. Zrobisz ją w zaledwie 30 minut. Danie doskonale sprawdzi się jako posiłek do pracy, ale też pożywna przekąska na imprezę. Sałatka zawiera wiele cennych składników odżywczych, więc naprawdę warto będzie wykorzystać ten fakt i podać ją gościom zamiast sztucznych słonych przekąsek. Sałatka makaronowa tego typu powinna być jednak z umiarem spożywana przez osoby odchudzające się lub będące na diecie bezglutenowej. W takim przypadku powinno się zjeść jej niewielką łyżeczkę albo zastąpić majonez gęstym jogurtem naturalnym.

Sałatka z makaronu chińskiego – najlepszy i najprostszy przepis na imprezę

Szykujesz domówkę dla znajomych? Warto więc wypróbować znakomity przepis na sałatkę z makaronu chińskiego, który jest szybki i wyjątkowo smaczny. Do przyrządzenia sałatki potrzebować będziesz makaronu chińskiego (może być z zupek chińskich), piersi kurczaka, kukurydzy konserwowej, papryki czerwonej, oleju rzepakowego, a także majonezu. Do smaku wykorzystać możesz najprostsze przyprawy, jak chociażby sól z pieprzem. W celu przygotowana sałatki pokrusz makaron z zupek chińskich i wrzuć do naczynia, a następnie dorzuć do niego przyprawy z opakowania i zalej wrzącą wodą. Zostaw do napęcznienia. W międzyczasie pokrój kurczaka w kostkę i zmieszaj z pierzem oraz solą. Podsmaż pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka na patelni rozgrzanej olejem rzepakowym. Następnie pokrój umytą i wysuszoną paprykę na kawałki. Dodaj do niej kukurydzę i wymieszaj z majonezem oraz kurczakiem. Zmieszaj wszystkie składniki z przestudzonym makaronem, przypraw do smaku i wrzuć do lodówki na kilka godzin, aby sałatka makaronowa się „przegryzła”.

Sałatka z makaronu chińskiego będzie doskonałym pomysłem na szybką i smaczną przekąskę dla gości. Będzie to na pewno o wiele pożywniejszy posiłek niż paczkowane słone przekąski z marketu. Co ważne, wcale nie musisz robić tego typu sałatki z papryką i kukurydzą. Równie dobrze zastąpić możesz te składniki ogórkiem szklarniowym lub gruntowym, a także innym warzywem. Do smażenia wykorzystać możesz oliwę z oliwek. Jeśli chodzi o przyprawy, do kurczaka świetnie sprawdzi się specjalna dedykowana przyprawa lub połączenie papryki ostrej ze słodką. Będąc na diecie, uważaj na ilość majonezu dodawaną do tej sałatki – ewentualnie zastąp majonez do skyrem lub gęstym jogurtem naturalnym.

Przepis na sałatkę makaronową typu gyros z majonezem

Sałatka makaronowa typu gyros to doskonały pomysł na imprezowy posiłek dla gości. Najlepiej prezentuje się oczywiście sałatka warstwowa, na którą składają się następujące składniki: makaron penne, pierś z kurczaka, pomidor, kukurydza konserwowa, szczypiorek, oliwa z oliwek i majonez. Jako przyprawy użyj pieprzu, soli i przyprawy do gyrosa. Najpierw ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie pokrój kurczaka w kostkę i przypraw gyrosem. Podsmaż mięso na patelni rozgrzanej oliwą. Pokrój pomidory na kawałki i odsącz kukurydzę z puszki. Do szklanej miski najpierw włóż przestudzony makaron, a następnie rozłóż warstwę kurczaka, kukurydzy z puszki, majonez, pomidory, jeszcze jedną warstwę makaronu, kurczaka i kukurydzy. Wierzch sałatki przesmaruj majonezem i posyp całość drobno posiekanym szczypiorkiem.

Pamiętaj o tym, aby ułożyć makaron warstwami, ponieważ sałatka wówczas nie tylko najlepiej się prezentuje, ale też smakuje – można ją bowiem lepiej i szybciej wymieszać, dostając się do wszystkich składników. Danie z pewnością zachwyci gości, zwłaszcza że stanowi połączenie przepysznych produktów spożywczych, które genialnie się ze sobą komponują. Po zrobieniu potrawy koniecznie odstaw ją na ok. 2 godziny do lodówki, żeby składniki sałatki zdążyły się ze sobą „przegryźć”. Do dania dodać możesz również gotowane jajko, czerwoną paprykę, prażoną cebulkę i kiszonego ogórka – możesz też zastąpić tymi produktami składniki z przedstawionego przepisu. Warto podać do sałatki domowej roboty grzanki albo krakersy, które świetnie współgrają ze specyficznym smakiem gyrosu.

Przepis na sałatkę na grilla – pasuje do każdego mięsa!

Sałatka makaronowa na grilla jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Warto będzie urozmaicić nią każde przyjęcie na świeżym powietrzu z rodziną i znajomymi. Głównymi składnikami sałatki są: makaron kokardki, ser edamski, papryka czerwona, kukurydza konserwowa i oliwa z oliwek. Do przyprawienia potrawy użyj pieprzu, soli i świeżej natki pietruszki. Makaron należy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kukurydzę trzeba odsączyć z zalewy w puszce, a paprykę umyć, pozbyć się gniazd nasiennych i pokroić na kawałki. Pokrój w równą kostkę ser żółty – możesz też zetrzeć go na tarce. Zmieszaj ze sobą wszystkie składniki, a następnie przypraw sałatkę do smaku. Na koniec polej potrawę oliwą z oliwek i posyp drobno posiekaną pietruszką.

Sałatka na grilla z makaronem świetnie pasuje do każdego mięsa, które przyrządza się na grillu. Nie dość, że sałatkę robi się z kilku składników, to w dodatku przyrządzenie jej zajmuje maksymalnie 30 minut. Do jej zrobienia możesz wykorzystać nie tylko makaron kokardki, ale też świderki lub inny rodzaj makaronu. Jeśli chcesz zaskoczyć swoją rodzinę i znajomych, koniecznie przygotuj tę sałatkę. Szybko przekonasz się, że danie błyskawicznie zniknie z salaterki.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto