Przepis na makaron z pesto i kurczakiem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, garnek, tarka, sitko

Pierś z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w kostkę.

Na patelni podgrzej oliwę. Podsmaż na niej kurczaka, oprószając lekko pieprzem.

W garnku zagotuj wodę i ugotuj w niej makaron według instrukcji na opakowaniu.

Ugotowany i odcedzony makaron przełóż na patelnię, gdzie znajduje się kurczak.

Dodaj pesto i całość podgrzewaj, mieszając.

Wyłóż na talerze i posyp startym parmezanem.

Makaron z pesto i kurczakiem po przygotowaniu
Makaron z pesto i kurczakiem
Koszt przygotowania dania
16.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
833 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
85

Makaron z pesto i kurczakiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o makaronie z pesto i kurczakiem

Makaron z pesto i kurczakiem to jeden z najprostszych przepisów, jaki możesz przygotować na obiad. Ten świetny pomysł na szybki posiłek sprawdzi się również jako posiłek w pracy.

Ten prosty przepis na makaron z pesto i kurczakiem wykonasz w kilka chwil. Na początku pierś z kurczaka oczyść z błonek i pokrój w kostkę. Na patelni podgrzej oliwę. Podsmaż na niej kurczaka, oprószając lekko pieprzem. W garnku zagotuj wodę i ugotuj w niej makaron według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany i odcedzony makaron przełóż na patelnię, gdzie znajduje się kurczak. Dodaj pesto i całość podgrzewaj, mieszając. Wyłóż na talerze i posyp startym parmezanem. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić makaron z pesto i kurczakiem.

Podstawę pesto stanowi szpinak, czyli małe, zielone listki bardzo popularne w polskiej kuchni. Jest to nie tylko dobry dodatek do koktajli, ale również prawdziwa bomba witaminowa. W wersji świeżej lub po obróbce termicznej zawiera w sobie dużo witaminy C, a także potas czy kwas foliowy. Nic więc dziwnego, że był to ulubiony przysmak pewnego marynarza. Ta bajkowa postać miała na celu zwiększyć wśród dzieci spożywanie warzyw i tak, aż o 33% wzrosła sprzedaż szpinaku w Stanach Zjednoczonych w czasie emisji tej bajki. Można więc przypuszczać, że cel został osiągnięty. Przez wiele lat krążył mit o wielkim bogactwie szpinaku w żelazo. Niestety jego ilość nie jest aż tak dużo. Na 100 g listków przypada tylko około 3 mg żelaza. Mimo wszystko szpinak to bardzo zdrowy i smaczny składnik dań, koktajli czy ciast.

Makaron jest bardzo dobrym źródłem węglowodanów w diecie. To także jeden z najczęściej wybieranych dodatków do dań obiadowych, zup czy deserów. Według legend makaron przywędrował do nas z Azji Środkowej, skąd w XII wieku dotarł do Włoch, które słyną obecnie z makaronowych dań. Druga legend natomiast sugeruje, że już w starożytności we Włoszech wykonywano makaron ze zmielonych zbóż i wody.

Na przestrzeni lat nie zmienił się skład makaronu. Obecnie również wykonuje się go z mąki i wody. Do tego wykorzystuje się mąkę pszenną, gryczaną, kukurydzianą, orkiszową, sojową lub ryżową. Ostatnio dużym powodzeniem cieszy się makaron z mąki pełnoziarnistej, który uważany jest za najlepszy dla naszego zdrowia. Jako produkt zbożowy (z ewentualnym dodatkiem jaj) makaron jest dobrym źródłem błonnika, witamin z grupy B, miedzi, cynku, magnezu i żelaza. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Oczywiście makarony z mąki pełnoziarnistej mają dużo więcej tych składników, dlatego sugeruje sięgać właśnie po takie produkty. Ze względu na to, że makarony często podawane są z tłustymi sosami to istnieje mit o ich wysokiej kaloryczności. Tak naprawdę 100 g ugotowanego makaronu dostarcza około 150 kcal, co nie jest wysokim wynikiem.

Wartości odżywcze makaronu z pesto i kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kalorie)
297.52 kcal
833.06 kcal
Białko
13.79 g
38.61 g

Węglowodany w makaronie z pesto i kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany
21.81 g
61.08 g
Węglowodany przyswajalne
20.29 g
56.81 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.52 g
4.27 g
Sacharoza (cukier)
0.12 g
0.35 g
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej
Glukoza
0.16 g
0.45 g
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej
Fruktoza
0.76 g
2.12 g
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej
Skrobia
16.24 g
45.49 g
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz
16.75 g
46.89 g
Tłuszcze nasycone
4.09 g
11.46 g
Tłuszcze nienasycone
12.65 g
35.43 g
Tłuszcze jednonasycone
5.57 g
15.59 g
Tłuszcze wielonasycone
7.08 g
19.83 g
Tłuszcze trans
0.06 g
0.16 g
Brak danych dla: ser parmezan.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na makaron z pesto i kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A
41.91 µg (mcg)
117.34 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.41 mg
1.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.11 µg (mcg)
0.32 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
1.75 mg
4.90 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
10.09 µg (mcg)
28.24 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.09 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
4.07 mg
11.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
17.59 µg (mcg)
49.25 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
381.30 µg (mcg)
1067.64 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makaron z pesto i kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód
531.06 mg
1486.96 mg
Potas
241.17 mg
675.28 mg
Wapń
102.84 mg
287.95 mg
Fosfor
178.96 mg
501.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
38.18 mg
106.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.73 mg
2.04 mg
Cynk
0.92 mg
2.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan
0.37 mg
1.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z pesto i kurczakiem 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie z pesto i kurczakiem

Lista alergenów dla makaronu z pesto i kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone
    • Ser parmezan
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pesto zielone

Cena przygotowania makaronu z pesto i kurczakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Makaron penne
150 g
4.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 150 g
Olej rzepakowy
15 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Pesto zielone
190 g
6.00
Za 190.0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 190 g
Sól
2 g
1.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 2 g
Ser parmezan
20 g
6.50
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 20 g
Koszt składników
40.50
Jak oceniasz przepis na makaron z pesto i kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób