Przepis na makaron z łososiem i szpinakiem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Zeszklij ją na rozgrzanej oliwie.

Do cebuli dodaj drobno posiekany czosnek i smaż przez chwilę. Następnie wrzuć pokrojonego w kostkę łososia.

Szpinak opłucz i dorzuć do zawartości patelni. Podgrzewaj tak długo, aż zwiędnie.

Dodaj jogurt i przypraw do smaku.

Wymieszaj sos z ugotowanym makaronem.

Makaron z łososiem i szpinakiem podany na talerzu.
makaron z łososiem i szpinakiem
Koszt przygotowania dania
26.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
162 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Makaron z łososiem i szpinakiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o makaronie z łososiem i szpinakiem

Makaron z łososiem i szpinakiem to przepis na danie idealne dla osób zabieganych. Całość jest niezwykle apetyczna, smaczna, a przy okazji bardzo sycąca.

Przepis na makaron z łososiem i szpinakiem to doskonały pomysł na obiad. Jest to danie bardzo łatwe, dlatego będzie idealne dla zabieganych osób. Przepięknie wygląda i można go zrobić w kilkanaście minut. Robi się go w bardzo łatwy sposób i jedyne co jest potrzebne do jego wykonania to dobrej jakości patelnia, z nieprzywierającym dnem. Szpinak do makaronu powinien być świeży, dzięki temu całe danie będzie bardziej aromatyczne i smaczniejsze. Najlepiej połączyć szpinak z cebulą i czosnkiem, które podkreślają jego smak. Choć w przepisie został użyty makaron spaghetti, to można wykorzystać inny dowolny typ. Pysznie smakuje tagliatelle ze szpinakiem, z długim i grubym makaronem, a dla najmłodszych domowników sprawdzą się na pewno kokardki lub muszelki. W każdej wersji smakują tak samo dobrze. Choć to bardzo prosty przepis, to całość wychodzi niezwykle pysznie. Jego nieskomplikowana formuła jest niebywałym plusem, szczególnie dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni lub nie mają na to czasu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić makaron z łososiem i szpinakiem, by był szybki i łatwy, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Ryby wciąż pojawiają się w menu większości osób zbyt rzadko, dlatego warto wypróbować przepisu, który pozwala to zmienić. Łosoś jest świetnym wyborem, gdyż jest rybą o wyjątkowym smaku, a w tej zupie nabiera szlachetności. Jest to również jeden z najpopularniejszych gatunków ryb wśród Polaków. Niestety jedzony jest zwykle tylko od święta. Ta receptura pozwala wpleść go do codziennych posiłków. Jest to jak najkorzystniejsze dla zdrowia. Łosoś zawiera sporo białka, a przy okazji dużo zdrowych kwasów tłuszczowych. Najcenniejsze są te z rodziny Omega 3, których w rybach jest dość sporo. Wpływają one pozytywnie na stan zdrowia, szczególnie układ krwionośny i nerwowy. Bez ich obecności w diecie nie ma mowy o utrzymaniu zdrowia. Dlatego warto wykorzystać ten pyszny przepis i włączyć więcej ryby do codziennego menu.

Wartości odżywcze makaronu z łososiem i szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kalorie)
180.73 kcal
162.66 kcal
Białko
10.24 g
9.22 g

Węglowodany w makaronie z łososiem i szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany
19.83 g
17.85 g
Węglowodany przyswajalne
16.98 g
15.28 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.85 g
2.57 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz
6.97 g
6.27 g
Tłuszcze nasycone
1.84 g
1.66 g
Tłuszcze nienasycone
5.13 g
4.62 g
Tłuszcze jednonasycone
3.75 g
3.37 g
Tłuszcze wielonasycone
1.38 g
1.24 g
Cholesterol
14.30 mg
12.87 mg
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na makaron z łososiem i szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A
116.93 µg (mcg)
105.23 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina B6
0.25 mg
0.23 mg
Witamina B12
0.47 µg (mcg)
0.42 µg (mcg)
Witamina C
7.33 mg
6.59 mg
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Witamina E
0.87 mg
0.78 mg
Retinol
38.32 µg (mcg)
34.49 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.11 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.13 mg
Niacyna
4.29 mg
3.86 mg
Foliany
58.26 µg (mcg)
52.44 µg (mcg)
Beta karoten
943.77 µg (mcg)
849.39 µg (mcg)
Brak danych dla: makaron spaghetti.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na makaron z łososiem i szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód
42.53 mg
38.28 mg
Potas
351.17 mg
316.05 mg
Wapń
68.88 mg
61.99 mg
Fosfor
185.19 mg
166.67 mg
Magnez
67.74 mg
60.96 mg
Żelazo
1.35 mg
1.22 mg
Cynk
0.95 mg
0.85 mg
Miedź
0.14 mg
0.13 mg
Mangan
0.68 mg
0.62 mg
Brak danych dla: cebula, jogurt naturalny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny makaronu z łososiem i szpinakiem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w makaronie z łososiem i szpinakiem

Lista alergenów dla makaronu z łososiem i szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • makaron spaghetti
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Cena przygotowania makaronu z łososiem i szpinakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron spaghetti
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Łosoś filet
250 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
16.25
Za 250 g
Szpinak
150 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 150 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jogurt naturalny
150 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
62.80
Jak oceniasz przepis na makaron z łososiem i szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób