Przepis na sałatka z tortellini krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska

Na początek ugotuj pierożki. W garnku umieść wodę, dodaj łyżkę soli i zagotuj, gotuj pierożki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowane tortellini pozostaw do wystudzenia.

Paprykę wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Umyj ogórka i go również pokrój, posiekaj szczypior i suszone pomidory.

Dodaj do miski warzywa, odsączoną z zalewy kukurydzę, mini mozzarelle przekrojone w połówki, dodaj 70 ml oleju z pomidorów suszonych, dopraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.

Na koniec dodaj ugotowane tortellini i składniki jeszcze raz wymieszaj.

Sałatka z tortellini podana w ciemnej miejsce.
Sałatka z tortellini
Koszt przygotowania dania
36.82 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
314 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
44

Sałatka tortellini - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z tortellini

Sałatka z tortellini to popularna sałatka, zazwyczaj przygotowywana z dużą ilością majonezu i suszonymi tortellini. Nasz przepis zawiera świeże pierożki oraz sos z oleju aromatyzowanego suszonymi pomidorami, dzięki temu wszystkie składniki sałatki są widoczne i ładniej prezentują się na talerzu. Przepis na sałatkę tortellini jest prosty do zrobienia, dlatego przygotujesz ją bez większego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: świeże pierożki tortellini, papryka czerwona, świeży ogórek, pomidory suszone, mini mozzarella, szczypior i kukurydza oraz sól i pieprz.

Jak zrobić sałatkę tortellini? Na początek ugotuj pierożki. W garnku umieść wodę, dodaj łyżkę soli i zagotuj, gotuj pierożki zgodnie z instrukcją na opakowaniu, nie trwa to jednak długo, uważaj aby ich nie rozgotować, wyjmij łyżką cedzakową do dużej miski. Paprykę wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Umyj ogórka i go również pokrój, posiekaj szczypior i suszone pomidory. Dodaj do miski warzywa, odsączoną z zalewy kukurydzę, mini mozzarelle przekrojone w połówki, dodaj olej pozostały po pomidorach, dopraw całość solą i pieprzem i wymieszaj dokładnie.

Pomidory suszone są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Ogórek to warzywo z rodziny dyniowatych. Ogórki mają liczne odmiany a jedną z nich jest melon. Jest on nisko kalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości wody. Oczyszcza organizm z toksyn oraz świetnie sprawdza się na dietach redukcyjnych. Polecany jest także osobom chorym na cukrzycę, gdyż ma niski indeks glikemiczny.

Podsumowując pomysł na sałatkę z makaronem tortellini to tania i prosta przekąska na imprezę. Szybka i dobra sałatka jest dużo lżejsza niż wersja z majonezem. Pyszna sałatka ze świeżym tortellini ładnie prezentuje się na talerzu.

Wartości odżywcze sałatki z tortellini

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kalorie)
179.74 kcal
314.55 kcal
Białko
8.72 g
15.26 g

Węglowodany w sałatce z tortellini

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany
20.54 g
35.95 g
Węglowodany przyswajalne
18.79 g
32.89 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.75 g
3.06 g
Brak danych dla: ser mozzarella.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz
7.59 g
13.28 g
Tłuszcze nasycone
4.31 g
7.54 g
Tłuszcze nienasycone
3.28 g
5.74 g
Tłuszcze jednonasycone
2.73 g
4.77 g
Tłuszcze wielonasycone
0.55 g
0.97 g

Witaminy w przepisie na sałatka z tortellini

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A
72.00 µg (mcg)
126.00 µg (mcg)
Brak danych dla: kukurydza konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.19 mg
Tiamina
0.13 mg
0.23 mg
Ryboflawina
0.20 mg
0.36 mg
Niacyna
1.49 mg
2.62 mg
Foliany
38.97 µg (mcg)
68.20 µg (mcg)
Beta karoten
260.37 µg (mcg)
455.65 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatka z tortellini

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód
267.86 mg
468.75 mg
Potas
285.46 mg
499.55 mg
Wapń
139.23 mg
243.65 mg
Fosfor
150.00 mg
262.50 mg
Magnez
24.40 mg
42.70 mg
Żelazo
0.96 mg
1.67 mg
Cynk
1.03 mg
1.79 mg
Miedź
0.09 mg
0.16 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z tortellini 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z tortellini

Lista alergenów dla sałatki z tortellini przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tortellini
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tortellini
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania sałatki z tortellini

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortellini
500 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 500 g
Papryka czerwona
250 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Kukurydza konserwowa
250 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 250 g
Ogórek
250 g
3 średnie sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Suszone pomidory w oleju
200 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
4.44
Za 200 g
Ser Mozzarella
300 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
10.80
Za 300 g
Liczba porcji:
Koszt składników
42.50
Jak oceniasz przepis na sałatka z tortellini
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób