Sałatka tortellini

Opublikowano: 08.10.2021 r., 8:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z tortellini podana w ciemnej miejsce.
Sałatka z tortellini
Sałatka z tortellini to popularna sałatka często pojawiająca się podczas imprez sałatka. Nasz przepis odczaruje ciężką majonezową sałatkę i sprawi, że będziesz ją przygotowywać częściej.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
314 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Tortellini (500 g)
  • Papryka czerwona 1 duża sztuka (250 g)
  • Kukurydza konserwowa (250 g)
  • Ogórek 3 średnie sztuki (250 g)
  • Suszone pomidory w oleju (200 g)
  • Ser Mozzarella (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na sałatka z tortellini krok po kroku

Na początek ugotuj pierożki. W garnku umieść wodę, dodaj łyżkę soli i zagotuj, gotuj pierożki zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowane tortellini pozostaw do wystudzenia.

Paprykę wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.

Umyj ogórka i go również pokrój, posiekaj szczypior i suszone pomidory.

Dodaj do miski warzywa, odsączoną z zalewy kukurydzę, mini mozzarelle przekrojone w połówki, dodaj 70 ml oleju z pomidorów suszonych, dopraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie.

Na koniec dodaj ugotowane tortellini i składniki jeszcze raz wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sałatka z tortellini
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sałatki z tortellini

Sałatka z tortellini to popularna sałatka, zazwyczaj przygotowywana z dużą ilością majonezu i suszonymi tortellini. Nasz przepis zawiera świeże pierożki oraz sos z oleju aromatyzowanego suszonymi pomidorami, dzięki temu wszystkie składniki sałatki są widoczne i ładniej prezentują się na talerzu. Przepis na sałatkę tortellini jest prosty do zrobienia, dlatego przygotujesz ją bez większego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: świeże pierożki tortellini, papryka czerwona, świeży ogórek, pomidory suszone, mini mozzarella, szczypior i kukurydza oraz sól i pieprz.

Jak zrobić sałatkę tortellini? Na początek ugotuj pierożki. W garnku umieść wodę, dodaj łyżkę soli i zagotuj, gotuj pierożki zgodnie z instrukcją na opakowaniu, nie trwa to jednak długo, uważaj aby ich nie rozgotować, wyjmij łyżką cedzakową do dużej miski. Paprykę wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Umyj ogórka i go również pokrój, posiekaj szczypior i suszone pomidory. Dodaj do miski warzywa, odsączoną z zalewy kukurydzę, mini mozzarelle przekrojone w połówki, dodaj olej pozostały po pomidorach, dopraw całość solą i pieprzem i wymieszaj dokładnie.

Pomidory suszone są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca.

Ogórek to warzywo z rodziny dyniowatych. Ogórki mają liczne odmiany a jedną z nich jest melon. Jest on nisko kalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości wody. Oczyszcza organizm z toksyn oraz świetnie sprawdza się na dietach redukcyjnych. Polecany jest także osobom chorym na cukrzycę, gdyż ma niski indeks glikemiczny.

Podsumowując pomysł na sałatkę z makaronem tortellini to tania i prosta przekąska na imprezę. Szybka i dobra sałatka jest dużo lżejsza niż wersja z majonezem. Pyszna sałatka ze świeżym tortellini ładnie prezentuje się na talerzu.

Alergeny w sałatce z tortellini

Lista alergenów dla sałatki z tortellini przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tortellini
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tortellini
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze sałatki z tortellini

na 100g gotowej potrawy

Sałatka z tortellini to pełna witamin i składników mineralnych sałatka. Zawiera dużo błonnika pokarmowego. Jeśli chcesz wzbogacić sałatkę możesz dodać także pierś z kurczaka. Wtedy uzyskasz także dobre źródło białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
179.74
314.55
Białko (g)
8.72
15.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
20.54
35.95
Węglowodany przyswajalne (g)
18.79
32.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.75
3.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
7.59
13.28
Tłuszcze nasycone (g)
4.31
7.54
Tłuszcze nienasycone (g)
3.28
5.74
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.73
4.77
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.55
0.97
Cholesterol (mg)
25.54
44.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
72.00
126.00
Witamina B6 (mg)
0.11
0.19
Witamina B12 (µg (mcg))
0.44
0.76
Witamina C (mg)
30.93
54.13
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.12
Witamina E (mg)
0.26
0.46
Brak danych dla: suszone pomidory w oleju.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
40.40
70.70
Tiamina (mg)
0.13
0.23
Ryboflawina (mg)
0.20
0.36
Niacyna (mg)
1.49
2.62
Foliany (µg (mcg))
38.97
68.20
Beta karoten (µg (mcg))
260.37
455.65

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
267.86
468.75
Potas (mg)
285.46
499.55
Wapń (mg)
139.23
243.65
Fosfor (mg)
150.00
262.50
Magnez (mg)
24.40
42.70
Żelazo (mg)
0.96
1.67
Cynk (mg)
1.03
1.79
Miedź (mg)
0.09
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z tortellini 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z tortellini

Koszt składników
42.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortellini
500 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 500 g
Papryka czerwona
250 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Kukurydza konserwowa
250 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.57
Za 250 g
Ogórek
250 g
3 średnie sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Suszone pomidory w oleju
200 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
4.44
Za 200 g
Ser Mozzarella
300 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
10.80
Za 300 g
Koszt składników
42.50