Dania z szynki

dania z szynki

Szynka stanowi jedną z najpopularniejszych wędlin i powstaje z konserwowanej tuszy wieprzowej. Tradycyjnie szynkę robiono przez konserwowanie w soli. Obecnie tą metodą robi się szlachetne szynki dojrzewające jak szynka parmeńska, szwarcwaldzka i serrano. Do niedawna w kuchni polskiej szynka występowała wyłącznie jako wędlina na kanapkę lub na świątecznym półmisku. Obecnie staje się ona coraz bardziej popularnym składnikiem szybkich dań na ciepło. Najsłynniejszym daniem z szynką jest cordon bleu. Z szynki powstają również liczne przepisy na sosy do spaghetti lub makaronu penne, jak sos śmietanowy z szynką czy sos z szynką i mozzarellą.

Najciekawsze przepisy w temacie dania z szynki

Przepisy w temacie dania z szynki

Najciekawsze artykuły w temacie dania z szynki

Przepisy na potrawy z szynką. Oto najsmaczniejsze dania na ciepło i na zimno

W czasach PRL szynka była obiektem marzeń i zabiegów, aby ją dostać w sklepie. Nie wyobrażano sobie śniadania czy kolacji bez kanapek z szynką. Dziś jej popularność jako królowej wędlin nieco zmalała. Powstały za to liczne przepisy na dania na zimno i na ciepło z szynką. Dodajemy ją do sałatek, zapiekanek czy sosów do makaronu. Przedstawiamy najciekawsze pomysły na przekąski, czy też dania na obiad z szynką i doradzamy z czym ją połączyć, aby powstało pyszne danie.

Jakie dania można zrobić z szynką

Szynka w kuchni polskiej i światowej

Szynka swój okres największej popularności przeżywała w czasach PRL, kiedy uważana była za królową wędlin. Wtedy to nie wyobrażano sobie bez niej życia i ustawiano się w wielogodzinnych kolejkach, aby ją kupić. Obecnie, gdy na półkach sklepowych pojawiło się mnóstwo gatunków wędlin, popularność szynki nieco zmalała.

Szynka to nazwa popularnej wędliny robionej z tuszy wieprzowej. Szynką określa się również mięso z tylnej półtuszy wieprzowej. Za szynkę popularnie uważa się wyrób wędliniarski, dlatego też spotyka się szynki z kurczaka lub z indyka. Wędlina ta powstaje w wyniku konserwacji mięsa przy pomocy soli.

Nie wiemy kto pierwszy wymyślił metodę konserwowania mięsa w soli i robienia wędlin. Przypuszcza się, że byli to Celtowie lub Chińczycy. Szynkę robiono już w starożytnym Rzymie. Jednak dopiero w XVII wieku udoskonalono metody konserwacji mięsa.

Szynka posiada pełnowartościowe białko, aminokwasy oraz witaminy z grupy B. Jednak, jako czerwone mięso, uchodzi za wędlinę niezdrową. Generalnie zaleca się ograniczenie spożycia czerwonego mięsa. Ponadto przemysłowo wytwarzana szynka zawiera wiele niezdrowych substancji chemicznych i wypełniaczy. Doskonałą szynkę można zrobić samemu w warunkach domowych dzięki peklowaniu, gotowaniu lub wędzeniu. Jest to zadanie pracochłonne i wymaga doświadczenia, lecz dzięki temu uzyskujemy produkt bez dodatków chemicznych.

Najciekawsze gatunki szynki

W czasach PRL istniały w zasadzie tylko dwa rodzaje szynki, szynka świeża i konserwowa. Szynka konserwowa produkowana była na eksport i można ją było kupić tylko w Pewexie. Natomiast zwykłą szynkę można było dostać w sklepie stojąc w długiej kolejce. Obecnie w sklepach znajdziemy różne rodzaje szynki.

Za najsmaczniejsze uchodzą szynki dojrzewające, produkowane tradycyjnymi metodami. Do najsłynniejszych szynek na świecie należy:

  • szynka parmeńska, prosciutto, czyli surowa szynka podsuszana, pochodząca z udźca z kością,
  • szynka serrano, czyli szynka górska z Hiszpanii, wytwarzana tradycyjnymi metodami,
  • szynka szwardzwaldzka produkowana w Niemczech, przed suszeniem jest podwędzana na zimno.

Szynki dojrzewające kroi się na cienkie plastry i zjada jako przekąskę. Doskonale pasuje do kanapek. We Włoszech jada się ją z serem, mozarellą lub parmezanem, oraz z warzywami jak pomidory, czy rukola. Szynkę jada się jako przekąskę, na kanapce, czy też jako dodatek do sałatki, pizzy lub makaronu. W Hiszpanii szynki dojrzewające je się jako przekąski tapas z serem pleśniowym i sałatą. Dodaje się ją również do zupy czosnkowej. Z szynką szwardzwaldzką robi się rolady, tarty, strudle, zapiekanki, omlety i kanapki.

Najciekawsze przepisy na dania z szynką

Najlepszy pomysł na przekąski i przystawki z szynką

W kuchni polskiej szynka pełni głównie rolę wędliny na kanapkę. Podstawowy przepis to kromka chleba z plastrem szynki posmarowanej majonezem lub okraszonej plasterkiem ogórka kiszonego lub pomidora. Jednak nie jest to jedyny pomysł na danie z szynką.

Pokrojona w kostkę szynka idealnie nadaje się jako składnik sałatki z mięsem. Szynka pasuje zarówno do wiosennej sałatki ze świeżymi warzywami liściastymi, jak i do sycącej sałatki makaronowej. Przepis na sałatkę z szynką pozwoli ci szybko zrobić danie na kolację, dla gości lub danie do lunch boxa do pracy. Wspaniale smakuje sałatka z szynką, jajkiem na twardo, sałatą, kiszonym ogórkiem, papryką i czerwoną cebulą. Sałatkę polewamy majonezem. Każdy może wymyślić własny przepis na pyszną, sycącą sałatkę z szynką i ulubionymi dodatkami.

Jak zrobić smaczne danie na obiad z szynką

Prócz wędliny na kanapki, szynka świetnie nadaje się do dań na ciepło. Klasycznym daniem na obiad z szynką jest cordon bleu. Danie to pochodzi ze Szwajcarii i składa się z kotleta cielęcego z szynką i serem, panierowanego i usmażonego. Wspaniale smakują również tarty i zapiekanki z szynką.

Szynka pozwala na tworzenie szybkich dań na obiad lub do lunchboxu, gdyż wystarczy ją tylko pokroić, dodać pozostałe składniki i podgrzać. Przykładem szybkiego dania z szynką jest sos do spaghetti. Kuchnia włoska podsuwa pomysł na makaron penne z sosem zrobionym z szynki pokrojonej w paseczki i podsmażonej z czosnkiem i śmietaną. Makaron penne świetnie komponuje się z sosem do spaghetti z szynki z dodatkiem suszonych pomidorów, pieczarek, mozzarelli, kukurydzy lub innych ulubionych warzyw. Szynka jest na tyle uniwersalna, że pozwala tworzyć własne przepisy na pyszne dania. Przepisy na dania z szynką są szybkie do zrobienia, gdyż mięsa nie trzeba gotować ani smażyć.

Szynka umożliwia tworzenie dań na obiad z resztek, które mamy w lodówce i ograniczać marnowanie żywności. Wystarczy wziąć makaron, szynkę i warzywa, aby stworzyć smaczne danie obiadowe w postaci spaghetti z sosem, zapiekanki z makaronem czy też sałatki.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto