Pomysły na obiad z makaronem - przepisy na dania obiadowe
Makaron stał się najlepszym pomysłem na szybki obiad. W naszej kuchni furorę robi proste i tanie spaghetti z sosem, dzięki któremu błyskawicznie przygotujemy domowy obiad. Wystarczy ugotować makaron, podsmażyć na patelni składniki na sos mięsny lub wegetariański i domowe danie gotowe. Ale potrawy makaronowe to nie tylko szybkie i proste spaghetti z sosem. Z makaronu zrobimy przeróżne dania, jak sałatki czy zapiekanki. Przedstawiamy pomysły i przepisy na ciekawe dania z makaronem zarówno te szybkie i proste, jak i wymagające doświadczenia kulinarnego.
Dlaczego potrawy makaronowe są tak popularne
Jak powstały przepisy na dania makaronowe
Najstarszą potrawa wykonaną ręką ludzką i znalezioną w wykopaliskach archeologicznych był właśnie makaron. Ślady makaronu znaleziono w wykopaliskach z okresu neolitu w Chinach. Przypuszcza się, że właśnie Chińczycy wynaleźli metodę robienia makaronu. Legendy na ten temat powstania pomysłu na makaron są różne, jednak wystarczyło pociąć na paski rozciągnięte ciasto z mąki i wody. Makaron prawdopodobnie przywędrował z Chin, przez Azję południową na tereny basenu Morza Śródziemnego i do Europy, gdzie zrobił zawrotną karierę.
Pomysły na obiad z makaronem kojarzą się przede wszystkim z Włochami, gdzie wymyślono niezliczone potrawy z makaronem i sosy do makaronu. We Włoszech zaczęto wytwarzać makaron świeży i suszony, zaś różne potrawy i rodzaje makaronu zawdzięczamy tamtejszym mnichom. Wzbogacono go także o dodatek jajka. Pierwsze wzmianki o użyciu makaronu pochodzą z XII wieku, zaś największy rozkwit produkcji makaronu miał miejsce w XVII wieku, kiedy to znaczne oziębienie klimatu spowodowało głód. Wynaleziono wówczas maszynę do produkcji makaronu, która zrewolucjonizowała sztukę kulinarną.
Najbardziej popularne potrawy z makaronem na obiad
Makaron stał się ogromnie popularny, gdyż z jego użyciem powstają proste, szybkie i tanie dania na obiad. Na przestrzeni wieków powstały różne rodzaje makaronów do różnych potraw. W Chinach powstały przepisy na makarony w kształcie nitek lub wstążek produkowane z pszenicy, ryżu lub ze skrobi z fasoli mung. Makarony azjatyckie pozwalają na szybki obiad, gdyż nie wymagają gotowania. Wystarczy je tylko zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut, aby napęczniały. W Azji makarony wykorzystuje się głównie do zup i dań z warzywami.
W Polsce jeszcze w XX wieku robiono domowe makarony z mąki pszennej, jajek i wody. Należało zagnieść ciasto, rozwałkować na cienkie płaty i zwinąć w rulon lub pociąć na grube paski układane jedne na drugich. Makaron cięto na cienkie paseczki i suszono na ściereczce. W tradycyjnej kuchni polskiej makaron w formie nitek lub wstążek używany był głównie do zup. Z makaronem podaje się tradycyjny rosół, zupę pomidorową, zupy owocowe, zaś obecnie także niektóre zupy krem. Niegdyś popularnym daniem dla dzieci był makaron z serem na słodko, zaś tradycyjnym daniem świątecznym był makaron z makiem.
Najlepsze pomysły na obiad z makaronem
Przepisy na szybki makaron na obiad
Zastanawiając się co na obiad, najłatwiejszym pomysłem jest prosty makaron z sosem. W kuchni polskiej makaron zastępuje ziemniaki w daniach obiadowych z sosem. Makaron doskonale sprawdza się jako dodatek do gulaszu czy pulpetów w sosie. Jednak najbardziej szybkie i tanie jest zrobienie prostego spaghetti. Cała tajemnica tkwi w wykonaniu pysznego sosu na bazie mięsa lub warzyw. Idealnie sprawdza się miękkie mięso z kurczaka lub mięso mielone. Mięso podsmażamy na patelni z cebulą, dodajemy inne warzywa, przyprawy i chwilę dusimy. Jako główny składnik stosujemy sos pomidorowy, śmietanę lub ser.
Przykładowe dania z makaronem:
- makaron z sosem pomidorowym, jak spaghetti bolognese,
- makaron z sosem grzybowym, na przykład z pieczarkami, z kurkami,
- makaron z sosem serowym,
- makaron z sosem śmietanowym, jak spaghetti carbonara.
Do dań z makaronem w stylu włoskim możemy użyć zarówno tradycyjnego makaronu do spaghetti, jak również makaronu penne, tagliatelle czy innych. Świetnym dodatkiem jest mięso mielone, grzyby, warzywa, owoce morza itp. Danie to pozwala na wykorzystanie własnej inwencji twórczej i kulinarnych eksperymentów. Przepisy na makaron z sosem pozwalają nam także na wykorzystanie różnych resztek z lodówki.
Różne pomysły na obiad z makaronem
Klasycznym daniem na obiad z makaronem jest lasagna. Gotowe danie do podgrzania w kuchence mikrofalowej nigdy nie będzie tak smaczne jak danie domowe. Lazania stanowi klasyczną zapiekankę z makaronem ułożonym w sposób warstwowy. Możemy kupić gotowy makaron do lazanii lub zrobić go samodzielnie. Aby zrobić lazanię ukłądamy w naczyniu żarodopornym warstwami płaty makaronu oraz mięso mielone wieprzowo-wołowe podsmażone na patelni z cebulą, przyprawami i sosem bolońskim. Całość polewamy sosem beszamelowym i zapiekamy w piekarniku. Danie to jest bardzo uniwersalne, gdyż zamiast mięsa możemy wykorzystać przeróżne rodzaje nadzienia. Świetnie sprawdzą się grzyby, jak pieczarki czy kurki. Idealnym nadzieniem na lazanię wegetariańską jest szpinak.
Świetnym i szybkim daniem, zarówno na codzienny obiad, jak i na imprezę, są wszelkiego rodzaju zapiekanki makaronowe. W klasycznej wersji układamy w naczyniu żaroodpornym warstwami: ugotowany makaron, mięso mielone podsmażone z cebulą i warzywa. Całość polewamy sosem pomidorowym, zaś wierzch posypujemy utartym serem. Zapiekankę dietetyczną zrobimy z warzywami i grzybami, jak bakłażan, pomidory, pieczarki, szpinak podsmażony z cebulą i inne. Do warzyw świetnie pasuje sos beszamelowy.
Fajnym pomysłem na szybki obiad lub danie do lunch boxa na zimno są wszelkiego rodzaju sałatki makaronowe. Sałatkę możemy zrobić poprzedniego dnia i zjeść także na kolację, czy wziąć do pracy w lunchboxie. Sałatki makaronowe pozwalają także wykorzystać różnego rodzaju resztki czy też zimny makaron z poprzedniego dnia. Do makaronu świetnie pasuję mięso na zimno, jak szynka, tuńczyk czy łosoś. Koniecznym dodatkiem są warzywa, na przykład marchewka z groszkiem, ogórek kiszony, pomidory, papryka jak również ugotowane rośliny strączkowe. Fajnym dodatkiem jest ananas świeży lub z puszki, szczególnie że sok z ananasa z puszki można użyć do sosu do sałatki. Jako sos do sałatki makaronowej świetnie sprawdza się majonez z dodatkami lub sos na bazie śmietany czy jogurtu z dodatkami.
Rodzajem zapiekanki są również dania z makaronem cannelloni. Danie to daje ogromne pole do popisu, gdyż można stosować tu różne farsze zarówno mięsne jak i wegetariańskie. Cannelloni to duże rurki makaronu, które służą do napełniania farszem. Farsz wkładamy do surowych rurek makaronu, które umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i zapiekamy. Danie to jest szybkie i tanie, w zależności od zastosowanego farszu. Klasyczne cannelloni robimy z mięsa mielonego, które wcześniej podsmażamy z cebulą. Do mięsnego farszu dodajemy także jajko, utarty żółty ser i przyprawy. W wersji wegetariańskiej świetnie sprawdza się farsz ze szpinaku.