Przepis na zapiekaną cukinię krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Cukinię umyj i przekrój na pół.

Wydrąż środek i drobno posiekaj wydrążoną część.

Pieczarki umyj, obierz i posiekaj.

Cebulę drobno posiekaj.

Na patelni z oliwą podsmaż posiekaną cebulkę z pieczarkami.

Na patelnię dodaj posiekaną cukinię i kukurydzę.

Dopraw farsz.

Nakładaj farsz do cukinii.

Nafaszerowane cukinie ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż cukinia zmięknie (ok. 20-30 min).

5 min przed końcem pieczenia posyp cukinie tartym serem.

Często zadawane pytania

Cukinia faszerowana, podana z czarnymi oliwkami i pomidorkami koktajlowymi.
Zapiekana cukinia
Koszt przygotowania dania
6.86 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
221 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
25

Zapiekana cukinia - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zapiekanej cukinii

Zapiekana cukinia to pomysł na zdrowy, pożywny obiad, który sprawdzi się zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i mięsnej. Przepisy na faszerowaną cukinię różnią się przede wszystkich składnikami farszu. Tak naprawdę nie ma co niego większych ograniczeń i można w tym celu wykorzystać wszystkie składniki, aktualnie zalegające w lodówce. Dlatego faszerowana cukinia często jest daniem robiącym za tak zwany “sprzątacz lodówki”.

Nasz przepis na cukinie z farszem jest jednym z najszybszych, a jednocześnie najsmaczniejszych pomysłów, dzięki któremu zapiekana, nadziewana cukinia zadowoli kubki smakowe całej rodziny.

Gotowanie należy zacząć od dokładnego umycia cukinii i odcięcia obu końców. Następnie należy przekroić ją na pół i wydrążyć środek, tak zwane gniazda nasienne. Wydrążoną część najlepiej drobno posiekać i wykorzystać jako składnik farszu, aby nie marnować żywności. Do posiekanej cukinii wystarczy dodać kukurydzę z puszki oraz podsmażone na oliwie na patelni drobno posiekane pieczarki z cebulką. Farsz, po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników, przekładamy do wydrążonych cukinii i zapiekamy w nagrzanym piekarniku. Na kilka minut przed końcem pieczenia całość posypujemy tartym serem - mozzarellą, cheddarem, goudą, czy grana padano. Ważne, aby zrobić to pod koniec pieczenia, w przeciwnym razie ser bardzo szybko się przypiecze i spali.

Trzeba też pamiętać o tym, że cukinia jest bardzo delikatna w smaku. Dlatego dla osób preferujących bardziej wyraziste czy ostrzejsze smaku bardzo ważny okazać może się odpowiedni dobór przypraw. Sprawdzą się między innymi czosnek, tymianek, zioła prowansalskie, a dla miłośników pikantnych dań także ostra papryka lub papryczki chilli.

Najlepiej smakuje tuż po wyciągnięciu z piekarnika, podawana na ciepło. Przechowywanie w lodówce i ponowne odgrzewanie mogą sprawić, że stanie się twardsza i bardziej gorzkawa w smaku. Zapiekana cukinia to pomysł na obiad dla całej rodziny, również dla dzieci, które z pewnością je zaakceptują i polubią.

Wartości odżywcze zapiekanej cukinii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kalorie)
67.01 kcal
221.15 kcal
Białko
3.01 g
9.92 g

Węglowodany w zapiekanej cukinii

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany
4.60 g
15.16 g
Węglowodany przyswajalne
3.60 g
11.88 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.00 g
3.29 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz
4.59 g
15.14 g
Tłuszcze nasycone
1.54 g
5.09 g
Tłuszcze nienasycone
3.05 g
10.05 g
Tłuszcze jednonasycone
2.58 g
8.53 g
Tłuszcze wielonasycone
0.46 g
1.52 g
Cholesterol
4.72 mg
15.56 mg

Witaminy w przepisie na zapiekaną cukinię

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A
15.16 µg (mcg)
50.04 µg (mcg)
Witamina B6
0.12 mg
0.40 mg
Witamina B12
0.15 µg (mcg)
0.49 µg (mcg)
Witamina C
9.69 mg
31.98 mg
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Witamina E
0.50 mg
1.65 mg
Retinol
10.39 µg (mcg)
34.28 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.18 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.60 mg
Niacyna
1.35 mg
4.47 mg
Foliany
20.91 µg (mcg)
69.00 µg (mcg)
Beta karoten
57.30 µg (mcg)
189.09 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zapiekaną cukinię

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód
50.15 mg
165.49 mg
Potas
238.72 mg
787.76 mg
Wapń
40.58 mg
133.90 mg
Fosfor
69.24 mg
228.49 mg
Magnez
13.88 mg
45.81 mg
Żelazo
0.40 mg
1.31 mg
Cynk
0.52 mg
1.73 mg
Miedź
0.12 mg
0.41 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanej cukinii 25
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekanej cukinii

Lista alergenów dla zapiekanej cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania zapiekanej cukinii

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
300 g
1 sztuka
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Pieczarki marynowane
200 g
10 sztuk
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Cebula
70 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Kukurydza konserwowa
40 g
4 łyżki
3.50
Za 340.0 g
Liczba opakowań 1
0.41
Za 40 g
Ser Mozzarella
40 g
4.50
Za 125.0 g
Liczba opakowań 1
1.44
Za 40 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
38.00
Jak oceniasz przepis na zapiekaną cukinię
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90.0% osób