Przepis na zapiekankę z cukinii krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, tarka

Ziemniaki i cukinię umyj i obierz ze skóry.

Zetrzyj warzywa na tarce na grubych oczkach.

Odstaw warzywa na 10 minut, następnie odciśnij z nich wodę.

Do warzyw dodaj drobno posiekaną cebulę i wymieszaj.

Dopraw masę warzywną do smaku i wbij jajka. Całość dokładnie wymieszaj.

Na wierzchu zapiekanki ułóż plastry mozzarelli.

Zapiecz w piecu do momentu, aż ser się nie rozpuści.

zapiekanka z cukinią i mozzarellą
Zapiekanka z cukinii
Koszt przygotowania dania
16.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
246 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
30

Zapiekanka z cukinii - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance z cukinii

Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z najbardziej jej popularną formą w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z pieczarkami, szynką i serem. Całość zazwyczaj polana jest sosem. Zapiekanka przybrała formę dania fast food. Dzisiaj jednak przedstawię Ci przepis na zapiekankę z cukinii. Mój przepis nie będzie zawierał mięsa dlatego będzie w wersji wegetariańskiej, w swoim składzie ma jednak jajka dlatego nie będzie to wersja dobra dla wegan. Jeśli chcesz przygotować wersję mięsną idealnie sprawdzi się ta z mięsem mielonym. Zapiekanka z cukinii ma zupełnie inną formę niż ta powszechnie znana wersja fastfoodowa, będziemy ja przygotowywać w naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku. Przepis jest bardzo prosty, będziesz potrzebować 3 sztuki cukinii, 2 ziemniaki, cebulę, 3 jajka i wyraziste przyprawy. Jak zrobić zapiekankę z cukinii?

Zaczniemy od przygotowania warzyw. Cukinię dokładnie umyj i odetnij skrajne części warzywa. Nie musisz jej obierać, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obierz, umyj pod zimną , bieżącą wodą i tak samo jak cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odstaw warzywa na chwile i odciśnij z nich wodę. Wymieszaj starte warzywa w misce, drobno posiekaj cebulę i dodaj do pozostałych składników. Masę z cukinii dopraw do smaku czarnym świeżo mielonym pieprzem, odrobiną soli. W tym momencie wbij jajka i bardzo dokładnie wymieszaj całą masę. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego i upiecz w piecu przez 45 minut w 180 stopniach. Jak zapiekanka się zarumieni to danie jest gotowe. Przed spożyciem poczekaj, aż danie ostygnie. Warzywna wersja zapiekanki to idealny pomysł na obiad. To także dobra alternatywa warzywnych dań na ciepło, które są źródłem witamin i składników mineralnych, w przeciwieństwie do tradycyjnych zapiekanek ta nie zawiera maki, czyli jest dobra dla osób z chorobami glutenozależnymi, jest także nisko węglowodanowa i niskokaloryczna, a co najważniejsze pyszna. Z tej wersji mogą skorzystać osoby na diecie wegetariańskiej, bezglutenowej i tradycyjnej.

Wartości odżywcze zapiekanki z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
98.61 kcal
246.53 kcal
Białko
7.04 g
17.61 g

Węglowodany w zapiekance z cukinii

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
4.55 g
11.37 g
Węglowodany przyswajalne
3.72 g
9.31 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.83 g
2.07 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
5.92 g
14.81 g
Tłuszcze nasycone
3.64 g
9.10 g
Tłuszcze nienasycone
2.28 g
5.71 g
Tłuszcze jednonasycone
1.82 g
4.56 g
Tłuszcze wielonasycone
0.46 g
1.15 g
Cholesterol
65.69 mg
164.23 mg

Witaminy w przepisie na zapiekankę z cukinii

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
62.47 µg (mcg)
156.17 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.37 mg
Witamina B12
0.58 µg (mcg)
1.45 µg (mcg)
Witamina C
11.21 mg
28.02 mg
Witamina D
0.35 µg (mcg)
0.87 µg (mcg)
Witamina E
0.24 mg
0.60 mg
Retinol
56.60 µg (mcg)
141.50 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.42 mg
Niacyna
0.36 mg
0.91 mg
Foliany
22.35 µg (mcg)
55.88 µg (mcg)
Beta karoten
70.02 µg (mcg)
175.04 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę z cukinii

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
122.15 mg
305.36 mg
Potas
213.74 mg
534.35 mg
Wapń
120.51 mg
301.28 mg
Fosfor
124.46 mg
311.15 mg
Magnez
17.44 mg
43.60 mg
Żelazo
0.60 mg
1.50 mg
Cynk
0.96 mg
2.40 mg
Miedź
0.05 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z cukinii 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance z cukinii

Lista alergenów dla zapiekanki z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania zapiekanki z cukinii

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
600 g
3 sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Ziemniaki późne
120 g
2 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 120 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ser Mozzarella
250 g
1 kula
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 250 g
Koszt składników
23.00
Jak oceniasz przepis na zapiekankę z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób