Przepis na cukinię zapiekaną z mięsem mielonym krok po kroku

Składniki
  • Cukinia 500 g 2 sztuki
  • Boczek wędzony bez kości 200 g
  • Cebula 100 g 2 małe sztuki
  • Mięso mielone z kurczaka 500 g
  • Ser gouda 200 g
  • Śmietana 18% 100 g
  • Olej rzepakowy 50 ml
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka, blaszka do pieczenia, praska do czosnku

Cukinię umyj, przetnij wzdłuż na pół i wydrąż środek za pomocą łyżki.

Na patelnię wlej olej i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulkę.

Gdy cebula się zeszkli dodaj do niej mięso mielone z kurczaka, dopraw solą i pieprzem, smaż aż mięso będzie zarumienione.

Na koniec dodaj do mięsa przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do pustego garnka.

Na tej samej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, aż będzie zarumieniony. Przełóż go z patelni do garnka z mięsem.

Na tą samą patelnię wylej śmietanę, dodaj paprykę słodką, paprykę ostrą, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz (ilość przypraw wedle uznania). Wymieszaj wszystko dokładnie, podgrzej przez 5 minut i wyłącz gaz pod patelnią.

W wydrążonej cukinii ułóż kolejno cienką warstwę śmietany, mięso mielone z boczkiem oraz na sam wierzch ułóż tarty ser żółty.

Przygotowane cukinie ułóż na blaszce do pieczenia.

Cukinię piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, przez około 40 minut, aż ser będzie się przypiecze.

Cukinię faszerowaną podawaj od razu po przygotowaniu.

Na białym talerzu ułożone są dwie połówki cukinii zapiekanej z mięsem mielonym. Talerz znajduje się na marmurowym blecie, na którym dodatkowo znajduje się metalowy widelec i nóż.
cukinia zapiekana z mięsem mielonym
Koszt przygotowania dania
27.18 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
760 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
20

Cukinia zapiekana z mięsem mielonym - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o cukinii zapiekanej z mięsem mielonym

Cukinia zapiekana z mięsem mielonym i serem to idealna propozycja na ciepłe danie obiadowe dla całej rodziny. Przepis jest trochę złożony, dlatego jego stopień trudności określono na średni. Faszerowana cukinia pieczona w piekarniku idealnie sprawdzi się również jako posiłek osoby na diecie bezglutenowej. W dalszej części dowiesz się jak zrobić cukinię faszerowaną mięsem mielonym. Składniki jakich potrzebujesz to cukinia, boczek wędzony, cebula, mięso mielone z kurczaka, ser żółty, śmietana 18%, olej rzepakowy oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek, gałka muszkatołowa). Użyte przyprawy sprawią, że danie będzie delikatnie pikantne, dlatego jeśli nie lubisz takich smaków pomiń dodawanie papryki ostrej podczas przyprawiania dania. Obecność boczku, sera oraz śmietany znacząco podniesie wartość kaloryczną potrawy, dlatego osoby odchudzające się powinny spożywać ją w umiarkowanych ilościach lub zamienić te składniki na mniej kaloryczne. Danie to wywodzi się z kuchni brytyjskiej.

Najwięcej wartości odżywczych korzystnych dla zdrowia dostarczy nam cebula, cukinia oraz mięso mielone z kurczaka. Drób zawiera spore ilości łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka przy czym jest niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdza się w dietach sportowców, dzieci w fazie wzrostu oraz osób starszych. Mięso drobiowe zawiera również witaminy z grupy B, głównie B3 oraz B6. Cukinia jest natomiast łatwostrawnym i niskokalorycznym warzywem, cechującym się wysoką wartością odżywczą. Znajdziemy w niej potas, żelazo, magnez, witaminę C, witaminę K, witaminę PP, witaminę B1 oraz beta-karoten. Cukinia posiada również niski indeks glikemiczny, dlatego świetnie sprawdza się w diecie osób chorujących na cukrzycę.

Podsumowując cukinia nadziewana mięsem mielonym z piekarnika to idealne rozwiązanie na obiad dla całej rodziny oraz posiłek osób na diecie bezglutenowej. Produkty użyte go przygotowania cukinii zapiekanej są przystępne cenowo, dlatego warto wypróbować ten przepis. Dodatkowo obecność pikantnych przypraw nadaje charakterystyczny smak potrawie.

Wartości odżywcze cukinii zapiekanej z mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (400g)
Energia (kalorie)
190.06 kcal
760.24 kcal
Białko
12.98 g
51.93 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w cukinii zapiekanej z mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję (400g)
Węglowodany
2.28 g
9.11 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
1.87 g
7.48 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (400g)
Tłuszcz
14.34 g
57.34 g
Tłuszcze nasycone
5.96 g
23.86 g
Tłuszcze nienasycone
8.37 g
33.48 g
Tłuszcze jednonasycone
6.20 g
24.79 g
Tłuszcze wielonasycone
2.17 g
8.69 g

Witaminy w przepisie na cukinię zapiekaną z mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję (400g)
Witamina B6
0.29 mg
1.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.22 mg
0.89 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.72 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.12 mg
12.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
11.64 µg (mcg)
46.55 µg (mcg)
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na cukinię zapiekaną z mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję (400g)
Sód
326.12 mg
1304.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
328.85 mg
1315.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
100.36 mg
401.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
185.03 mg
740.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.30 mg
81.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.52 mg
2.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.42 mg
5.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cukinii zapiekanej z mięsem mielonym 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cukinii zapiekanej z mięsem mielonym

Lista alergenów dla cukinii zapiekanej z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek, gałka muszkatołowa.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania cukinii zapiekanej z mięsem mielonym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
500 g
2 sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mięso mielone z kurczaka
500 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 500 g
Ser gouda
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Liczba porcji:
Razem
45.60
Łączny koszt
27.18
Jak oceniasz przepis na cukinię zapiekaną z mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób