Przepis na zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, oregano, papryka ostra
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Cukinię pokrój w plastry przez całą długość warzywa, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż każdy plaster aż będzie złoty.

Cebulę obierz z łuski, pokrój w drobną kostkę, na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj mięso mielone na patelnię i usmaż, dopraw solą, pieprzem, oregano, papryką słodką i ostrą, wlej pomidory z puszki i podduś przez 10 minut.

W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami plastry cukinii, na nie wyłóż mięso, następnie plastry cukinii i znowu mięso, górną warstwę stanowić powinna cukinia.

Na cukinię ułóż plastry mozzarelli i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.

Gotową zapiekankę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego podana w naczyniu żaroodpornym.
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
Koszt przygotowania dania
30.57 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
509 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
25

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance z cukinii i mięsa mielonego

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego to dobry pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Przepis na zapiekankę z cukinii i mięsa mielonego jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją przygotować. Do zrobienia zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, pomidory, cebula, mięso mielone, mozzarella, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, oregano, natka pietruszki.

Jak zrobić zapiekankę z cukinii i mięsa mielonego? Na początek cukinię pokrój w plastry przez całą długość warzywa, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż każdy plaster aż będzie złoty. Cebulę obierz z łuski, pokrój w drobną kostkę, na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj mięso mielone na patelnię i usmaż, dopraw solą, pieprzem, oregano, papryką słodką i ostrą, wlej pomidory z puszki i podduś przez 10 minut. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami plastry cukinii, na nie wyłóż mięso, następnie plastry cukinii i znowu mięso, górną warstwę stanowić powinna cukinia. Na nią ułóż plastry mozzarelli i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.

Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Są też przeciwwskazania do spożywania cukinii. Osoby, które mają problemy z nerkami, układem pokarmowym (wrzody żołądka, przewlekłe biegunki) nie powinny spożywać cukinii. Cukinia jest warzywem sezonowym mającym różne kolory i kształty.

Podsumowując prosty przepis na zapiekankę świetnie nadaje się na obiad dla całej rodziny. Pyszna zapiekanka może być spożywana przez osoby na diecie redukcyjnej. Dobra zapiekanka może być przechowywana w lodówce przez 4 dni.

Wartości odżywcze zapiekanki z cukinii i mięsa mielonego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
127.38 kcal
509.50 kcal
Białko
7.21 g
28.86 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
9.46 g
37.82 g
Tłuszcze nasycone
4.16 g
16.64 g
Tłuszcze nienasycone
5.30 g
21.18 g
Tłuszcze jednonasycone
4.18 g
16.70 g
Tłuszcze wielonasycone
1.12 g
4.48 g

Witaminy w przepisie na zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina B6
0.18 mg
0.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.20 mg
0.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.51 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.46 mg
5.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
13.65 µg (mcg)
54.58 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
86.60 µg (mcg)
346.42 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
136.83 mg
547.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
246.12 mg
984.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
82.52 mg
330.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
103.06 mg
412.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
18.58 mg
74.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.78 mg
3.14 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.01 mg
4.04 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z cukinii i mięsa mielonego 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance z cukinii i mięsa mielonego

Lista alergenów dla zapiekanki z cukinii i mięsa mielonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania zapiekanki z cukinii i mięsa mielonego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
700 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 3
4.67
Za 700 g
Ser Mozzarella
300 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
10.80
Za 300 g
Mięso mielone wieprzowe
500 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 500 g
Pomidory w puszce
800 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Liczba porcji:
Koszt składników
50.10
Jak oceniasz przepis na zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób