Przepis na zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego krok po kroku
- Cukinia 700 g 2 średnie sztuki
- Ser Mozzarella 300 g
- Mięso mielone wieprzowe 500 g
- Pomidory w puszce 800 g
- Olej rzepakowy 50 ml
- Cebula 50 g 1 mała sztuka
Cukinię pokrój w plastry przez całą długość warzywa, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż każdy plaster aż będzie złoty.
Cebulę obierz z łuski, pokrój w drobną kostkę, na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj mięso mielone na patelnię i usmaż, dopraw solą, pieprzem, oregano, papryką słodką i ostrą, wlej pomidory z puszki i podduś przez 10 minut.
W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami plastry cukinii, na nie wyłóż mięso, następnie plastry cukinii i znowu mięso, górną warstwę stanowić powinna cukinia.
Na cukinię ułóż plastry mozzarelli i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.
Gotową zapiekankę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Często zadawane pytania
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Kugel
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka z ryżem
-
Zapiekanka gyros z ryżem
-
Zapiekanki

(liczba kalorii)
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Pieczeń rzymska z jajkiem
-
Naleśniki z mięsem
-
Prażonki
-
Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami
-
Chaczapuri z mięsem
-
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami
-
Lasagne z mięsem mielonym
-
Zapiekanka z mięsem mielonym
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego - cechy przepisu
Więcej o zapiekance z cukinii i mięsa mielonego
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego to dobry pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Przepis na zapiekankę z cukinii i mięsa mielonego jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją przygotować. Do zrobienia zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: cukinia, pomidory, cebula, mięso mielone, mozzarella, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, oregano, natka pietruszki.
Jak zrobić zapiekankę z cukinii i mięsa mielonego? Na początek cukinię pokrój w plastry przez całą długość warzywa, dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i obsmaż każdy plaster aż będzie złoty. Cebulę obierz z łuski, pokrój w drobną kostkę, na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj mięso mielone na patelnię i usmaż, dopraw solą, pieprzem, oregano, papryką słodką i ostrą, wlej pomidory z puszki i podduś przez 10 minut. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami plastry cukinii, na nie wyłóż mięso, następnie plastry cukinii i znowu mięso, górną warstwę stanowić powinna cukinia. Na nią ułóż plastry mozzarelli i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.
Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom. Cukinia wspomaga odchudzanie, ma właściwości antynowotworowe. Ma dobroczynny wpływ na plamkę żółtą dzięki zawartości luteiny. Są też przeciwwskazania do spożywania cukinii. Osoby, które mają problemy z nerkami, układem pokarmowym (wrzody żołądka, przewlekłe biegunki) nie powinny spożywać cukinii. Cukinia jest warzywem sezonowym mającym różne kolory i kształty.
Podsumowując prosty przepis na zapiekankę świetnie nadaje się na obiad dla całej rodziny. Pyszna zapiekanka może być spożywana przez osoby na diecie redukcyjnej. Dobra zapiekanka może być przechowywana w lodówce przez 4 dni.
Wartości odżywcze zapiekanki z cukinii i mięsa mielonego
Energia i białka
(400g)
Węglowodany w zapiekance z cukinii i mięsa mielonego
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy w przepisie na zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
(400g)
Składniki mineralne w przepisie na zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zapiekance z cukinii i mięsa mielonego
Lista alergenów dla zapiekanki z cukinii i mięsa mielonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella