Przepis na zapiekankę z cukinią i kurczakiem krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, curry, oregano, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, garnek, naczynie żaroodporne, tarka

Makaron ugotuj al dente według instrukcji na opakowaniu.

Kurczaka oczyść i pokrój mięso w kostkę. Oprósz solą, pieprzem, odrobiną curry i słodkiej papryki.

Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż mięso z kurczaka. Odstaw na bok.

Cukinię umyj i pokrój na pół plasterki.

W naczyniu żaroodpornym umieść makaron, kurczaka i cukinię. Wymieszaj.

W misce wymieszaj szklankę passaty, koncentrat pomidorowy. Dodaj łyżeczkę oregano, pieprzu ziołowego i dużą szczyptę soli. Takim sosem zalej zawartość naczynia żaroodpornego.

Mozzarellę zetrzyj na tarce i posyp wierzch zapiekanki.

Piecz w 180 st. C przez 20 minut.

Zapiekanka z cukinią i kurczakiem na białym talerzu
Zapiekanka z cukinią i kurczakiem
Koszt przygotowania dania
32.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
409 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
70

Zapiekanka z cukinią i kurczakiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance z cukinią i kurczakiem

Zapiekanka z cukinią i kurczakiem to szybkie rozwiązanie na smaczny obiad. Ta dobra zapiekanka na pewno zachwyci całą rodzinę.

Aby przygotować przepis na zapiekankę z cukinią i kurczakiem rozpocznij od przygotowania makaronu według instrukcji na opakowaniu. Podsmaż pierś z kurczaka z przyprawami. Cukinię pokrój w półplasterki. Sos przygotuj z passaty, koncentratu i przypraw. Wszystko umieść w naczyniu żaroodpornym. Całość posyp stratą na tarce mozzarellą. Teraz wystarczy zapiekankę z makaronem upiec przez około 25 minut. Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić to pyszne danie. Sami widzicie, że jest szybka w przygotowaniu. Ta pyszna zapiekanka to świetny pomysł na obiad.

Cukinia jest rośliną należącą do gatunku dyni zwyczajnej i pierwszy raz została wyhodowana we Włoszech. W Polsce zaczęto jej uprawę w latach 70. XX w. Jest to roślina, która świetnie radzi sobie w naszym klimacie, dlatego tak chętnie jest uprawiana. Jako roślina jednoroczna jest bardzo odporna na wiele chorób. Pięknie prezentuje się w ogrodzie ze względu na swoje rozłożyste liście i duże, żółte kwiaty, które również można spożywać! To także fajny pomysł na przystrojenie talerza lub np. tortów.

W Polsce nie przywiązuje się uwagi do jej nazewnictwa i często zamiennie używa się słowa kabaczek. Choć to jedno i to samo warzywo, to różnią się one stopniem rozwoju. Młoda cukinia jest miękka i nie posiada w sobie twardych nasion. Kabaczek zaś jest starszy, a przez to twardszy i jego nasiona powinny zostać usunięte przed spożyciem. Choć cukinia jest dobra również na surowo, np. w sałatkach, tak kabaczek wymaga obróbki termicznej, by był lepszy w smaku.

Choć jej smak jest neutralny, to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100 g cukinii dostarcza około 20 kcal, dlatego jest to warzywo „dietetyczne”, szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym, dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia.

Wartości odżywcze zapiekanki z cukinią i kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
102.28 kcal
409.13 kcal
Białko
8.68 g
34.73 g
Fenyloalanina
0.36 mg
1.45 mg

Węglowodany w zapiekance z cukinią i kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
9.96 g
39.85 g
Węglowodany przyswajalne
8.91 g
35.66 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.05 g
4.20 g
Sacharoza (cukier)
0.07 g
0.29 g
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Glukoza
0.88 g
3.51 g
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Fruktoza
1.02 g
4.06 g
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Skrobia
5.90 g
23.62 g
Brak danych dla: passata pomidorowa, masło.
czytaj dalej
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
3.11 g
12.43 g
Tłuszcze nasycone
1.71 g
6.86 g
Tłuszcze nienasycone
1.39 g
5.58 g
Tłuszcze jednonasycone
1.00 g
4.00 g
Tłuszcze wielonasycone
0.39 g
1.58 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.01 g
Brak danych dla: masło, ser mozzarella.
czytaj dalej
Cholesterol
22.94 mg
91.77 mg

Witaminy w przepisie na zapiekankę z cukinią i kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
24.70 µg (mcg)
98.79 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.30 mg
1.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.74 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
9.98 mg
39.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.02 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Witamina E
0.45 mg
1.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
15.58 µg (mcg)
62.34 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.86 mg
11.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
17.02 µg (mcg)
68.09 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
108.36 µg (mcg)
433.43 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę z cukinią i kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
67.52 mg
270.09 mg
Potas
292.20 mg
1168.79 mg
Wapń
43.25 mg
172.98 mg
Fosfor
112.95 mg
451.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
24.54 mg
98.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.66 mg
2.62 mg
Cynk
0.67 mg
2.67 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.40 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan
0.20 mg
0.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z cukinią i kurczakiem 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance z cukinią i kurczakiem

Lista alergenów dla zapiekanki z cukinią i kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser Mozzarella
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron fusilli
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania zapiekanki z cukinią i kurczakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
1000 g
2 sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 1000 g
Passata pomidorowa
240 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 240 g
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Masło
10 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Koncentrat pomidorowy
30 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Ser Mozzarella
125 g
1 sztuka
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Makaron fusilli
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Koszt składników
51.00
Jak oceniasz przepis na zapiekankę z cukinią i kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób