Przepis na zapiekankę makaronową z cukinią krok po kroku
- Makaron świderki 200 g
- Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
- Szynka z piersi kurczaka 200 g
- Por 100 g 1 mała sztuka
- Cukinia 250 g 1 średnia sztuka
- Śmietanka kremowa 30% 200 g
- Ser parmezan 50 g
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, ugotowany makaron odcedź.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C.
Na patelni z olejem zeszklij pokrojonego pora, dodaj starty czosnek oraz pokrojoną w kostkę szynkę. Smaż około 5 minut.
Cukinię pokrój w kostkę, dodaj do pora i smaż kolejne 5 minut.
Na patelnię dodaj śmietankę i posiekaną natkę pietruszki. Zagotuj, dopraw do smaku, dodaj makaron i wymieszaj.
Danie przełóż do naczynia żaroodpornego, posty startym parmezanem i zapiekaj bez przykrycia około 10 minut, aż ser się roztopi.
Danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu lub podgrzane.
Często zadawane pytania
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z warzywami
-
Zapiekanka ze szpinakiem
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z brokułem
-
Pierekaczewnik
-
Sos do zapiekanki makaronowej
-
Zapiekanka makaronowa z serem
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
-
Zapiekanka makaron ze szpinakiem
-
Zapiekanka z piersią z kurczaka
-
Zapiekanka makaronowa

(liczba kalorii)
Zapiekanka makaronowa z cukinią - cechy przepisu
Więcej o zapiekance makaronowej z cukinią
Zapiekanka makaronowa z cukinią to idealna propozycja na danie obiadowe. Danie to przygotujesz z szynką drobiową oraz zapiekanym serem. Stropień trudności w przygotowaniu dania z kabaczkiem określono jako średni, dlatego potrzebujesz trochę doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać. Do dania świetnie sprawdzi się papryka z pomidorami podane jako surówka. Aby wykonać przepis potrzebujesz około 50 minut czasu (40 minut na przygotowanie oraz 10 minut na zapiekanie). Produkty niezbędne do wykonania przepisu to makaron świderki, oliwa z oliwek, szynka z piersi kurczaka, por, cukinia, śmietanka kremowa 30% tłuszczu, ser parmezan oraz przyprawy (sól, pieprz, natka pietruszki oraz czosnek).
Produkty spożywcze użyte do przygotowania zapiekanki makaronowej są skarbnicą wielu składników mineralnych oraz witamin. Dodatek natki pietruszki, która przez wiele osób nie jest doceniana, działa moczopędnie oraz pomaga w leczeniu kamicy moczowej. Natka pietruszki poprawia również naszą odporność dzięki obecności witaminy C, jest to witamina szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności. Obecność beta-karotenu oraz witaminy E świetnie wpływa na wzrok i cerę. Te dwa składniki zaliczane są do przeciwutleniaczy, które neutralizują działanie i powstawanie wolnych rodników zmniejszając przy tym ryzyko rozwoju choroby nowotworowej. W natce pietruszki znajdziemy rownież spore ilości kwasu foliowego istotnego w diecie kobiet w ciąży, ponieważ składnik ten zapobiega powstawaniu wad rozwojowych płodu.
Podsumowując zapiekanka z makaronu i cukinii to idealna propozycja na obiad. Świetnie sprawdzi się jako urozmaicenie codziennego jadłospisu. Warto włączyć go do swojej diety, ponieważ jest smaczny i dostarczy do organizmu wielu składników odżywczych, które są niezbędne do utrzymania prawidłowych funkcji życiowych. Danie to możesz przygotować również w sosie pomidorowym (zamiast śmietanowego), wtedy będzie mniej kaloryczne i świetnie sprawdzi się w diecie osoby odchudzającej się. Zapiekanka makaronowa najlepiej smakuje na ciepło, dlatego warto ją spożywać od razu po przygotowaniu.
Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej z cukinią
Energia i białka
(500g)
Węglowodany w zapiekance makaronowej z cukinią
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy w przepisie na zapiekankę makaronową z cukinią
(500g)
Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę makaronową z cukinią
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zapiekance makaronowej z cukinią
Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Makaron świderki
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser parmezan