Przepis na zapiekankę makaronową z cukinią krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu, ugotowany makaron odcedź.

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C.

Na patelni z olejem zeszklij pokrojonego pora, dodaj starty czosnek oraz pokrojoną w kostkę szynkę. Smaż około 5 minut.

Cukinię pokrój w kostkę, dodaj do pora i smaż kolejne 5 minut.

Na patelnię dodaj śmietankę i posiekaną natkę pietruszki. Zagotuj, dopraw do smaku, dodaj makaron i wymieszaj.

Danie przełóż do naczynia żaroodpornego, posty startym parmezanem i zapiekaj bez przykrycia około 10 minut, aż ser się roztopi.

Danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu lub podgrzane.

W naczyniu zaroodpornym znajduje się zapiekanka makaronowa z cukinią. Naczynie stoi na białej serwecie z zieloną kratką.
zapiekanka makaronowa z cukinią
Koszt przygotowania dania
22.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1014 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
69

Zapiekanka makaronowa z cukinią - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zapiekance makaronowej z cukinią

Zapiekanka makaronowa z cukinią to idealna propozycja na danie obiadowe. Danie to przygotujesz z szynką drobiową oraz zapiekanym serem. Stropień trudności w przygotowaniu dania z kabaczkiem określono jako średni, dlatego potrzebujesz trochę doświadczenia kulinarnego, aby go wykonać. Do dania świetnie sprawdzi się papryka z pomidorami podane jako surówka. Aby wykonać przepis potrzebujesz około 50 minut czasu (40 minut na przygotowanie oraz 10 minut na zapiekanie). Produkty niezbędne do wykonania przepisu to makaron świderki, oliwa z oliwek, szynka z piersi kurczaka, por, cukinia, śmietanka kremowa 30% tłuszczu, ser parmezan oraz przyprawy (sól, pieprz, natka pietruszki oraz czosnek).

Produkty spożywcze użyte do przygotowania zapiekanki makaronowej są skarbnicą wielu składników mineralnych oraz witamin. Dodatek natki pietruszki, która przez wiele osób nie jest doceniana, działa moczopędnie oraz pomaga w leczeniu kamicy moczowej. Natka pietruszki poprawia również naszą odporność dzięki obecności witaminy C, jest to witamina szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności. Obecność beta-karotenu oraz witaminy E świetnie wpływa na wzrok i cerę. Te dwa składniki zaliczane są do przeciwutleniaczy, które neutralizują działanie i powstawanie wolnych rodników zmniejszając przy tym ryzyko rozwoju choroby nowotworowej. W natce pietruszki znajdziemy rownież spore ilości kwasu foliowego istotnego w diecie kobiet w ciąży, ponieważ składnik ten zapobiega powstawaniu wad rozwojowych płodu.

Podsumowując zapiekanka z makaronu i cukinii to idealna propozycja na obiad. Świetnie sprawdzi się jako urozmaicenie codziennego jadłospisu. Warto włączyć go do swojej diety, ponieważ jest smaczny i dostarczy do organizmu wielu składników odżywczych, które są niezbędne do utrzymania prawidłowych funkcji życiowych. Danie to możesz przygotować również w sosie pomidorowym (zamiast śmietanowego), wtedy będzie mniej kaloryczne i świetnie sprawdzi się w diecie osoby odchudzającej się. Zapiekanka makaronowa najlepiej smakuje na ciepło, dlatego warto ją spożywać od razu po przygotowaniu.

Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej z cukinią

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kalorie)
202.97 kcal
1014.85 kcal
Białko
9.02 g
45.11 g

Węglowodany w zapiekance makaronowej z cukinią

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany
17.78 g
88.92 g
Węglowodany przyswajalne
16.73 g
83.67 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.05 g
5.25 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz
10.61 g
53.05 g
Tłuszcze nasycone
8.00 g
39.98 g
Tłuszcze nienasycone
2.61 g
13.07 g
Tłuszcze jednonasycone
2.00 g
10.02 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.61 g
3.05 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
16.47 mg
82.35 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zapiekankę makaronową z cukinią

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A
20.74 µg (mcg)
103.68 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.14 mg
0.69 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.11 µg (mcg)
0.55 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
5.56 mg
27.82 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.02 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.51 mg
2.55 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
9.85 µg (mcg)
49.26 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.51 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.19 mg
5.94 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
17.21 µg (mcg)
86.03 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
130.69 µg (mcg)
653.43 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę makaronową z cukinią

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód
266.91 mg
1334.54 mg
Potas
188.50 mg
942.50 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
72.67 mg
363.33 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
143.43 mg
717.16 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
23.63 mg
118.14 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.87 mg
4.34 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.96 mg
4.82 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.52 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki makaronowej z cukinią 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance makaronowej z cukinią

Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser parmezan

Cena przygotowania zapiekanki makaronowej z cukinią

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron świderki
200 g
4.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Szynka z piersi kurczaka
200 g
4.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 200 g
Por
100 g
1 mała sztuka
4.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Cukinia
250 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Koszt składników
47.50
Jak oceniasz przepis na zapiekankę makaronową z cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób