Cukinia zapiekana z serem

Opublikowano: 27.10.2021 r., 12:14 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
faszerowana cukinia z kukurydzą
Cukinia zapiekana z serem
Szybki, pyszny a zarazem pożywny pomysł na obiad w ciągu zabieganego dnia? Zapiekana cukinia z serem sprawdzi się idealnie. Zdecyduj czy przygotujesz ją w wersji z mięsem czy w wersji wege.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 20 min
492 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Cukinia 1 sztuka (300 g)
  • Ryż biały 1 woreczek (100 g)
  • Pomidor 2 sztuki (120 g)
  • Fasola czerwona (100 g)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (10 ml)
  • Ser Mozzarella 1/2 kuli (120 g)
  • Cebula czerwona 1/2 sztuki (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, chilli, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, patelnia mała

Przepis na cukinię zapiekaną z serem krok po kroku

Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie.

Cebulę drobno poszatkuj i zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Dodaj ryż i fasolę odsączoną z zalewy.

Duś przez chwilę i dopraw do smaku.

Dodaj wcześniej sparzone i obrane ze skóry pomidory i koncentrat pomidorowy.

Cukinię przekrój na pół i wydrąż miąższ, dodaj go na patelnię do ryżu.

Faszeruj cukinie i posyp pokrojonym serem mozzarella.

Zapiecz w piecu do momentu, aż ser się nie rozpuści. Posyp oregano lub świeża bazylią.

Jak oceniasz przepis na cukinię zapiekaną z serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat cukinii zapiekanej z serem

Szybki pomysł na obiad w ciągu zbieganego dnia?

Obecny coraz szybszy tryb życia często zmusza nas do korzystania z gotowych lub wysoko przetworzonych potraw. Jednak nie tym razem. Przychodzę z propozycją, która jest niezwykle pyszna i szybka. Cukinia zapiekana z serem sprawdzi się idealnie.

Dodatkowo możesz ją przygotować w tradycyjnej wersji zawierającej mięso lub w wersji wegetariańskiej – bez mięsa. Ja dzisiaj przedstawię Ci tą drugą wersję, czyli wegetariańską. W moim przepisie jedyna rzecz, która jest pochodzenia zwierzęcego ale nie jest to mięso to mozzarella, którą użyłam w ostatniej części przepisu aby zapiec cukinię w piecu. Jeśli jednak Twoja dieta całkowicie wyklucza spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego śmiało możesz zastąpić mozzarellę, wersją wegańską sera. I to będzie świetny pomysł na wegańską kolację czy obiad. Tak naprawdę śmiało możesz zadecydować co znajdzie się w farszu nadziewanej cukinii. Ja zdecydowałam się na połączenie pieczarek z duszonymi pomidorami i ryżem, do którego na końcu dodam miąższ z cukinii i odrobinę koncentratu aby farsz był bardziej wyrazisty. Postawiłam, także na wyraziste przyprawy takie jak wędzona papryka i chilii oraz zioła oregano, tymianek i bazylia.

Sam zdecyduj co znajdzie się w środku i w jaki sposób ja przyprawisz. Warto pamiętać ze cukinia jest dość delikatna w smaku, dlatego jeśli zależy ci na wyrazistym aromatycznym obiedzie postaw na wyraziste produkty, które znajdą się w farszu lub postaw na wyraziste przyprawy. Danie jest praktycznie ekspresowe, nie zajmie Ci ono więcej niż 20 minut przygotowania, później wystarczy zapiec je w piekarniku. Obojętnie, na którą wersję się zdecydujesz. Każda będzie niesamowicie dobra. Danie jest bardzo proste, a z pewnością zrobi wrażenie, na każdym zaproszonym gościu. Faszerowana cukinia idealnie sprawdzi się jako pomysł na rodzinny obiad czy na kolację ze znajomymi. Faszerowane cukinie to idealny pomysł, który możesz wykorzystać gdy w lodówce zalega Ci dużo zaczętych produktów, połącz je ze sobą i faszeruj cukinię. Unikniesz marnowania produktów i będziesz mieć przepyszny obiad.

Zatem jak zrobić cukinię zapiekaną z serem? Poznaj przepis na zapiekaną cukinię z serem.

Alergeny w cukinii zapiekanej z serem

Lista alergenów dla cukinii zapiekanej z serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze cukinii zapiekanej z serem

na 100g gotowej potrawy

Jeśli użyjesz wegańskiego sera lub całkowicie zrezygnujesz w sera użytego w przepisie danie będzie idealne dla wegan.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
154.05
492.96
Białko (g)
7.63
24.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
20.17
64.54
Węglowodany przyswajalne (g)
17.56
56.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.60
8.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
5.02
16.05
Tłuszcze nasycone (g)
2.61
8.37
Tłuszcze nienasycone (g)
2.40
7.68
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.83
5.85
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.57
1.83
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: ryż biały, ser mozzarella.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
11.85
37.92
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina B6 (mg)
0.13
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.59
30.68
Brak danych dla: ryż biały, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.19
Brak danych dla: ryż biały, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.69
2.22
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
63.55
203.36
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
78.77
252.08
Potas (mg)
324.20
1037.44
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
95.25
304.80
Fosfor (mg)
133.45
427.04
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
31.51
100.84
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.11
3.55
Cynk (mg)
1.08
3.46
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny cukinii zapiekanej z serem 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania cukinii zapiekanej z serem

Koszt składników
26.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
300 g
1 sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Ryż biały
100 g
1 woreczek
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Pomidor
120 g
2 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 120 g
Fasola czerwona
100 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 100 g
Olej rzepakowy
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Ser Mozzarella
120 g
1/2 kuli
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 120 g
Cebula czerwona
50 g
1/2 sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
26.50