Kuchnia śródziemnomorska
-
Briam
Briam to pyszna grecka zapiekanka warzywna. Pełna warzyw, zdrowa i sycąca. Lubisz pieczone warzywa? Poznaj przepis na briam i zrób …
15 + 60 min łatwy 6 259 kcal
-
Zapiekanka z bakłażanami
Pyszna zapiekanka z bakłażanami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
60 + 45 min łatwy 6 429 kcal
-
Sałatka z serem halloumi
Sałatka z serem halloumi to danie pochodzące z kuchni śródziemnomorskiej, gdzie wykorzystuje się spore ilości tego typu serów. Jest to …
25 min łatwy 2 437 kcal
Pozostałe przepisy kuchni śródziemnomorskiej
-
Bakłażan pieczony
Bakłażan to warzywo, które w ostatnich czasach zyskało na popularności w naszych regionach. Śmiało możesz wykorzystać go w prosty sposób …
10 + 20 min łatwy 3 134 kcal
-
Sałatka grecka z sałatą lodową
Sałata grecka z sałatą lodową i serem feta to szybka i łatwa w wykonaniu potrawa, dzięki temu każdy powinien sobie …
15 min łatwy 4 259 kcal
-
Sałatka z krewetkami
Sałatka z krewetkami to lekka i zdrowa propozycja na szybką przekąskę. W dalszej części dowiesz się jak przyrządzić sałatkę z …
30 min łatwy 2 326 kcal -
Dorada smażona
Dorada smażona to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Rybę smażoną na patelni podać można z wieloma …
10 + 15 min łatwy 2 181 kcal -
Dorsz pieczony z warzywami
Dorsz to ryba morska, raczej zaliczana do chudych. Ma białe, delikatne mięso o łagodnym smaku, dlatego osoby gustujące w potrawach …
15 + 30 min łatwy 1 357 kcal -
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 84 kcal
-
Grillowane szparagi
Szparagi, znane ludzkości od starożytności, jednak ich wyjątkowy smak został doceniony dopiero przez Włochów w okresie renesansu. Jeszcze do nie …
5 + 8 min łatwy 4 86 kcal
-
Pomidory z mozzarellą
Pomidory z mozzarellą to pomysł na włoską przystawkę, która pięknie się prezentuje, a przy okazji wspaniale smakuje. Całość można przygotować …
10 min łatwy 2 291 kcal
-
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą
Bruschetta to rodzaj kanapki na ciepło, jeśli znudziły Ci się tradycyjne kanapki, koniecznie poznaj mój przepis na bruschettę z pomidorami …
20 + 10 min łatwy 2 356 kcal
-
Sałatka caprese
Sałatka caprese to bardzo dobry pomysł na szybką przekąskę. Możemy ją również zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Włoska …
15 min łatwy 2 253 kcal
-
Spaghetti al nero di sepia
Spaghetti al nero di sepia to tradycyjne danie kuchni Włoskiej. Makaron z czarnym sosem, na bazie atramentu kałamarnicy zjeść można …
15 + 20 min łatwy 4 1208 kcal
-
Pstrąg z piekarnika
Pstrąg z piekarnika to sposób na pyszną rybę, chrupiącą z wierzchu, a delikatną w środku. Całość jest niezwykle aromatyczna, ze …
15 + 30 min łatwy 2 551 kcal -
Grillowany ser haloumi
Grillowany ser halloumi to oryginalne danie na grilla. Ser ten pochodzi z Cypru, a obecnie jest jednym z głównym elementów …
10 min łatwy 1 654 kcal
-
Focaccia z oliwkami
Focaccia z oliwkami to pomysł na posiłek we włoskim stylu. Choć prosta smakuje wyśmienicie. Może być osobnym daniem lub dodatkiem. …
45 + 40 min łatwy 6 383 kcal
-
Kleftiko
Kleftiko to typowa potrawa kuchni śródziemnomorskiej pełna warzyw i aromatycznych ziół. Pięknie i ciekawie się prezentuje, dlatego warto ją zrobić …
25 + 90 min łatwy 4 397 kcal -
Ryba na parze
Ryba na parze sprawdzi się idealnie na zdrową wersję obiadu dla całej rodziny. Ryba na parze to danie zdrowe, proste …
20 + 10 min łatwy 2 215 kcal -
Saltimbocca
Saltimbocca to pyszny sposób na polędwiczkę wieprzową. W takiej wersji jest naprawdę aromatyczna i smaczna, a przy tym łatwa w …
20 + 20 min łatwy 4 358 kcal
-
Sałatka z bakłażanem
Sałatka z bakłażanem to naprawdę pyszna i szybka przekąska, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni śródziemnomorskiej. Ta …
15 + 15 min łatwy 4 223 kcal
-
Zupa z owoców morza
Zupa z owoców morza na ostro to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe wywodzące się z kuchni włoskiej. Przepis na …
20 + 30 min łatwy 4 461 kcal -
Sałatka z krewetek i awokado
Sałatka z krewetek i awokado zaliczana jest do kuchni śródziemnomorskiej, ponieważ właśnie w niej królują warzywa, owoce morza oraz cenne …
20 min łatwy 2 377 kcal -
Szaszłyki z cukinią
Szaszłyki z cukinią to pomysł na szybki, smaczny, pożywny i przede wszystkim zdrowy obiad dla całej rodziny. Zarówno w wersji …
15 + 30 min łatwy 1 -
Sałatka z łososia i rukoli
Sałatka z łososia i rukoli zaliczana jest do dań kuchni śródziemnomorskiej, w której królują świeże warzywa oraz tłuste ryby morskie. …
15 min łatwy 4 194 kcal
-
Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem
Lasagne ze szpinakiem i kurczakiem jest doskonałą opcją na naprawdę smaczny i odżywczy posiłek. To wybór idealny dla miłośników włoskiej …
30 + 30 min średni 4 812 kcal -
Spaghetti z warzywami
Spaghetti to śródziemnomorska potrawa pochodząca z Włoch. To jedno z najpopularniejszych włoskich przysmaków znana i lubiana na całym świecie. Można …
10 + 50 min łatwy 4 216 kcal -
Stek z łososia
Smażony stek z łososia to dobry pomysł na pyszny i szybki obiad. Stek z łososia to nic innego jak łosoś …
5 + 15 min łatwy 2 527 kcal -
Cannelloni z mięsem mielonym
Cannelloni z mięsem mielonym to pomysł na pyszny i sycący obiad dla całej rodzinny. Ma naprawdę wspaniały smak, a jego …
20 + 35 min łatwy 4 669 kcal -
Sałatka z łososia pieczonego
Sałatka z łososia pieczonego to element kuchni śródziemnomorskiej, w której dominują tłuste ryby morskie. Jest to doskonały wybór na szybką …
20 + 50 min łatwy 4 434 kcal -
Sałatka cezar klasyczna
Sałatka cezar klasyczna jest tradycyjną wersją tej bardzo popularnej potrawy. Na pewno podbije serca wielu osób, zwłaszcza tych ceniących sobie …
25 min łatwy 2 657 kcal
-
Mule w winie
Mule w winie choć brzmią ekstrawagancko, nie wymagają wielu godzin gotowania i ekskluzywnych składników. Wystarczy białe wino, cebula szalotka (lub …
10 + 10 min łatwy 2 -
Salmorejo
Salmorejo to najlepszy pomysł na wakacyjny obiad. Ten przepyszny chłodnik z pomidorów poleca się w upalne dni. Ten prosty przepis …
190 min łatwy 4 -
Ciasto francuskie z serem pleśniowym
Przepis na ciasto francuskie z serem pleśniowym i gruszką to idealna przekąska na imprezę. Wykonasz ją w zaledwie kilka minut, …
10 + 20 min łatwy 12 230 kcal
-
Roladki z szynki parmeńskiej
Roladki z szynki parmeńskiej to idealna przekąska. Jeśli potrzebny Ci pomysł na szybkie, smaczne przystawki to jesteś w idealnym miejscu. …
10 min łatwy 15 77 kcal -
Makaron z zielonym pesto
Chcesz szybki, pyszny pomysł na obiad? Gwarantuje, że nie znajdziesz nic lepszego niż ten prosty przepis na makaron z zielonym …
5 + 10 min łatwy 3 963 kcal
-
Lox
Lox to filet łososia marynowany w przyprawach. Łosoś z przyprawami może być również wędzony na zimno. Tradycyjny lox najczęściej tej …
30 min łatwy 10 268 kcal -
Tarta czekoladowa z malinami
Przepis na tartę czekoladową z malinami to idealny pomysł by wykorzystać świeże maliny. Ta najlepsza tarta na słodko będzie cudownym …
40 + 20 min łatwy 12 377 kcal
-
Kanapki z łososiem
Kanapki z łososiem to świetny pomysł na szybkie, pyszne i zdrowe śniadanie lub kolację. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut, …
5 min łatwy 1 361 kcal -
Spaghetti z ciecierzycą
Spaghetti z ciecierzycą jest lepsze niż spaghetti z mięsem. Idealnie sprawdzi się jako wegetariański obiad dla całej rodziny. Poza tym …
20 + 30 min łatwy 4 410 kcal
-
Lebneh
Czym jest lebneh? Z czym to się je? I czy można wykonać go samodzielnie? Lebneh, czyli ser z jogurtu jest …
1440 min łatwy 1 1338 kcal
-
Krewetki z ryżem
Krewetki z ryżem to doskonały pomysł na obiad lub wykwintną kolację. Pyszne krewetki przygotowywane są na białym winie. Przepis na …
30 min łatwy 4 316 kcal -
Papryczki nadziewane serem
Papryczki nadziewane serem to pyszna i bardzo prosta do przygotowania przystawka, która świetnie sprawdzi się na wszelkie imprezy i spotkania …
0 min średni 10 225 kcal
-
Krewetki w panierce
Krewetki w panierce to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczne krewetki podać można jako przekąskę podczas …
10 + 20 min łatwy 2 863 kcal -
Ciasto filo ze szpinakiem
Ciasto filo ze szpinakiem to pyszne i łatwe w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdzi się na kolację nie tylko wtedy, …
30 + 45 min łatwy 10 174 kcal
-
Scampi
Scampi to danie przygotowane na bazie makaronu oraz smażonych krewetek w sosie. Smażone krewetki w sosie śmietanowym to doskonała propozycja …
30 min łatwy 2 1077 kcal -
Dorada z piekarnika
Dorada z piekarnika to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Podać można ją także podczas imprezy ze …
5 + 20 min łatwy 2 -
Pierś z kurczaka pod pierzynką
Pierś z kurczaka pod pierzynką to pomysł na szybki, zdrowy obiad idealny dla całej rodziny, również najmłodszych dzieci. Jest źródłem …
20 + 30 min łatwy 0 -
Zielone szparagi z patelni
Zielone szparagi z patelni to pomysł na pyszny, lekki, letni posiłek, który fantastycznie sprawdzi się na wiele okazji. Możesz podawać …
15 min łatwy 1 99 kcal
-
Makaron ze szpinakiem i łososiem
Makaron ze szpinakiem i łososiem to świetny pomysł na smaczny i sycący obiad. To pyszne danie wykonasz w 15 minut. …
10 + 20 min łatwy 2 725 kcal -
Krewetki na maśle z czosnkiem
Krewetki na maśle z czosnkiem to doskonały pomysł na owoce morza, które świetnie sprawdzą się podane na imprezę ze znajomymi …
20 min łatwy 4 247 kcal -
Krewetki z czosnkiem
Krewetki z czosnkiem to doskonały pomysł na domowe danie, które świetnie sprawdzi się jako przekąska podane na imprezę ze znajomymi …
10 + 15 min łatwy 2 410 kcal -
Pomidor z mozzarellą
Pomidor z mozzarellą znany jest również pod inną nazwą sałatka caprese. To doskonały pomysł na szybką przekąskę, którą możemy zabrać …
10 min łatwy 5 226 kcal
-
Sałatka warstwowa z brokułem
Sałatka warstwowa z brokułem to pomysł na przepyszną sałatkę na imprezę, czy kolację z rodziną lub przyjaciółmi. Jest nie tylko …
20 min łatwy 4 419 kcal
-
Salatka z brokułami i feta
Sałatka z brokułami i fetą to pomysł na pyszną, zdrową i błyskawiczną w przygotowaniu sałatkę, która sprawdzi się na mnóstwo …
20 min łatwy 2 296 kcal
-
Sałatka z granatem i gruszką
Sałatka z granatem i gruszką to świetny pomysł na pyszne i zdrowe danie dla wszystkich osób lubiących nieoczywiste połączenia smakowe. …
10 min łatwy 2 226 kcal
-
Zupa z soczewicy z mleczkiem kokosowym
Zupa z soczewicy z mleczkiem kokosowym to pomysł na pyszne, sycące, zdrowe i niskokaloryczne danie, które idealnie sprawdzi się na …
20 + 20 min łatwy 4 340 kcal
-
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej to pomysł na pyszne, wegetariańskie danie, które przypadnie do gustu, nawet tym, którym ciężko …
35 min łatwy 2 239 kcal
-
Kalmary smażone
Kalmary smażone to świetny pomysł na dobre owoce morza. Domowe danie jest dużo tańsze niż dania zamówione w restauracji. Pamiętaj, …
15 + 20 min łatwy 4 854 kcal -
Kalmary w panierce
Kalmary w pancerce to wspaniały pomysł na pyszne smażone na głębokim tłuszczu danie. Dobre kalmary podać można jako przekąskę lub …
20 + 15 min łatwy 6
Kuchnia śródziemnomorska - co to jest?
Kuchnia śródziemnomorska to mieszanka kultur i smaków. Kraje basenu Morza Śródziemnego oferują aromatyczne potrawy i zdrowe przekąski. Wpływ na kształtowanie się kuchni śródziemnomorskiej niewątpliwie ma fakt, iż mowa tutaj o kilkunastu różnych kulturowo krajach, które również wyznają różne religie. Niemniej jednak główne zasady kuchni śródziemnomorskiej są podobne, a każdy z regionów dodaje od siebie charakterystyczne potrawy. Oliwa z oliwek, świeże warzywa czy aromatyczne zioła to kwintesencja kuchni śródziemnomorskiej.
Kuchnia śródziemnomorska - opis, potrawy, przepisy, porady
Pizza, spaghetti czy sałatka grecka to potrawy, które zna każdy. Potrawy z kuchni śródziemnomorskiej pełne są zdrowych składników, dużej ilości warzyw czy oliwy z oliwek. Kuchnia śródziemnomorska to charakterystyczne dania, które są korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia. O wszystkich zaletach kuchni śródziemnomorskiej oraz najpopularniejszych potrawach w artykule poniżej.
Kuchnia śródziemnomorska – krótka charakterystyka
Kraje śródziemnomorskie, a charakterystyczne potrawy
Kuchnia śródziemnomorska to nie tylko tradycje kulinarne Włoch, Hiszpanii czy Grecji. Charakterystyka tej kuchni powinna być oparta na kulturze kilkunastu krajów z basenu Morza Śródziemnego. Co bardzo istotne, nie chodzi tutaj wyłącznie o południe Europy, ale także o północ Afryki, o czym wielu zapewne zapomina. Takie ciekawostki geograficzne pokazują, jak bogata i różnorodna jest kuchnia śródziemnomorska, podobnie jak kuchnia bliskowschodnia.
Pomimo tego, że kuchnia ta kształtuje się w wielu krajach, to jeszcze dodatkowo na trzech różnych kontynentach. Morze Śródziemne łączy zamiłowanie do dobrego jedzenia z wielu odmiennych krajów. Przykładem mogą być znaczące różnice kulturowe między Marokiem, a Włochami. Kuchnia ukraińska czy kuchnia niemiecka nie zapewni takiej różnorodności, ponieważ oparta jest na kulturze tylko jednego kraju.
Klimat śródziemnomorski sprzyja uprawom owoców i warzyw, które to w innych regionach Europy nie będą skutecznie rosnąć. Charakterystyczne oliwki czy aromatyczne zioła to zaleta krajów basenu Morza Śródziemnego. Potrawy przygotowane na bazie produktów śródziemnomorskich będą pełne wyjątkowych smaków i zdrowotnych wartości. Zapewne każdy z obywateli Świata potrafi wymienić charakterystyczne potrawy, przepisy oraz ich główne składniki. Kuchnia ukraińska czy kuchnia gruzińska będą mniej rozpoznawalna na świecie niż smaki śródziemnomorskie.
Główne założenia kuchni śródziemnomorskiej
Najpopularniejsze potrawy kuchni śródziemnomorskiej oparte są na kilku podstawowych zasadach. Jedną z najważniejszych jest obecność wysokiej jakości oliwy z oliwek jako źródła tłuszczów. Jedzenie ryb czy owoców morza to też idealny sposób na dostarczenie organizmowi odpowiedniego białka i tłuszczy. Oba te produktu są bez problemów dostępne w tych regionach, co nie stanowi przeszkody do przyrządzania śródziemnomorskich dań.
Klimat śródziemnomorski sprzyja nie tylko uprawom roślin czy warzyw, ale także winorośli. Wszystkie regiony basenu Morza Śródziemnego posiadają własne winnice i tradycje winiarskie. Lampa czerwonego wina do lunchu, obiadu czy kolacji to niemal obowiązek. Duża ilość warzyw, zdrowych tłuszczy, chudego mięsa czy ryb wpływa bardzo korzystnie na układ krążenia czy poziom cholesterolu.
Wpływ położenia śródziemnomorskiego na jedzenie
Pomimo tego, że charakterystyka kuchni śródziemnomorskiej narzuca zasady, to każdy z krajów i tak posiada swoje tradycyjne potrawy, podobnie jak pokazuje to kuchnia bliskowschodnia. Przepisy kuchni śródziemnomorskiej mogą się delikatnie różnić w zależności od regionu. Wpływ na to ma religia, tradycje kulturowe i obyczajowe czy ukształtowanie terenu.
Miłośnicy i znawcy regionu śródziemnomorskiego dzielą kuchnię śródziemnomorską na kilka grup:
- Kuchnia wschodniośródziemnomorska
- Kuchnia południowoeuropejska
- Kuchnia północnoafrykańska
Z czego bierze się taki podział? Właśnie z tego, co zostało już wcześniej wspomniane. Choć główne zasady kuchni śródziemnomorskiej są stałe, to położenie geograficzne ni kultura czy religia narzuca swój wpływ na jedzenie.
Kuchnia wschodniośródziemnomorska to przede wszystkim różne sery takie jak feta czy hallumi, ciecierzyca, baranina, ale także chleb pita, który ma korzenie w kuchni bliskowschodniej. Niektóre „graniczne” kraje mogą w swoich daniach mieszać smaki z kilku kuchni. Kuchnia północnoafrykańska to aromatyczne przyprawy, których zapach czuć z daleka. Natomiast kuchnia południowoeuropejska to jedzenie najbardziej popularne w Polsce, czyli wszelkiego rodzaju makarony, pomidory czy bazylia
Charakterystyczne potrawy śródziemnomorskie
Królestwo serów i innych przekąsek
Oprócz oliwek, oliwy oraz świeżych ziół i aromatycznych przypraw kuchnia śródziemnomorska to bogactwo serów. Praktycznie każdy z krajów posiada swoje własne sery. Włochy to przede wszystkim parmezan, mozzarella czy gorgonzola. Charakterystyka kuchni włoskiej ukazuje głównie potrawy i dania z dodatkiem różnego rodzaju serów.
Francja to kolejna kraina serów. Trudno nie spróbować brie czy camembert. Kuchnia grecka oferuje popularną fetę, która zadomowiła się także i w Polsce, zresztą jak reszta wyżej wymienionych serów. Tradycyjne deski serowe to nie tylko nabiał, ale także inne charakterystyczne przekąski jak orzechy włoskie, winogrona czy oliwki nadziewane różnymi dodatkami.
Kuchnia włoska – najpopularniejsza część kuchni śródziemnomorskiej
Włochy to królestwo makaronów i pizzy. Kuchnia włoska to przede wszystkim kolorowe dania wykonane szybko i łatwo. Tradycyjne jedzenie pełne jest soczystych pomidorów, oliwek i włoskich serów. Charakterystyczne produkty włoskie są tak popularne, że bez problemów można je kupić w praktycznie każdym sklepie w Polsce. Ser mozzarella czy oregano i tymianek to baza wielu pysznych potraw.
Dużą część kuchni włoskiej wypełniają różnego rodzaju makarony. Choć wielu myśli, że przygotowanie makaronu to nic trudnego, to jednak tradycyjne włoskie receptury są bardziej wymagające. Rdzenni Włosi znają się najlepiej na podawaniu makaronów czy ich gotowaniu. Podobnie jest z pizzą. Każdy jest zdania, że ciężko w innych regionach Europy czy Świata odtworzyć taki sam smak włoskiej pizzy. Chyba, ze kucharzem jest rodowity Włoch, to dużo łatwiej na uzyskanie tych samych smaków.
Włochy są także znane z pysznych deserów i kaw. Kolebka cappuccino czy espresso to właśnie południe Europy. Do tych kaw idealnie pasują typowe włoskie desery, które są popularne na całym świecie. Wśród nich wyróżnić można panna cotta, tiramisu i lody włoskie.
Inne popularne dania kuchni śródziemnomorskiej
Charakterystyka dań bogatych w smaki śródziemnomorskie musi uwzględniać kulturę i tradycje rolne każdego kraju. Hiszpania słynie z paelli, które to pełna jest znakomitych dodatków, a podawana jest w dość niekonwencjonalny sposób. Do serwowania paelli wykorzystuje się ten sam garnek, w którym była przyrządzana. Smakiem Hiszpanii jest także gaspacho, czyli swego rodzaju zupa czy chłodnik, który gotowany jest z pomidorów.
Kuchnia grecka najbardziej kojarzy się z sosem tzatziki, gyrosem, mousaką i dolmades. Kolejną propozycją jest kuchnia północnoafrykańska z Maroka, która oferuje najbardziej znaną zupę, czyli harirę czy dania z kuskusu i soczewicy. Nie sposób zapomnieć o kuchni francuskiej, która serwuje ślimaki, warzywa pod wieloma postaciami i deski serów.
Dania śródziemnomorskie - ciekawostki kulinarne
Kuchnia śródziemnomorska to nie tylko pyszne jedzenie, ale także charakterystyczne dla zdrowia korzyści. Dania oparte o główne założenia kuchni śródziemnomorskiej mają pozytywny wpływ na układ krążenia i pracę serca. Związane jest to z obecnością zdrowych tłuszczy i brakiem wysoko przetworzonych węglowodanów.
Dania kuchni śródziemnomorskiej zostały docenione przez UNESCO. Organizacja ta tworzy Listę Reprezentatywną Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości. To właśnie na nią trafiła kuchnia śródziemnomorska za swoje zasługi w promowaniu zdrowego stylu życia oraz wspieraniu relacji międzykulturowych.