Kuchnia śródziemnomorska

Kuchnia śródziemnomorska - opis, potrawy, przepisy, porady

Kuchnia śródziemnomorska to mieszanka kultur i smaków. Kraje basenu Morza Śródziemnego oferują aromatyczne potrawy i zdrowe przekąski. Wpływ na kształtowanie się kuchni śródziemnomorskiej niewątpliwie ma fakt, iż mowa tutaj o kilkunastu różnych kulturowo krajach, które również wyznają różne religie. Niemniej jednak główne zasady kuchni śródziemnomorskiej są podobne, a każdy z regionów dodaje od siebie charakterystyczne potrawy. Oliwa z oliwek, świeże warzywa czy aromatyczne zioła to kwintesencja kuchni śródziemnomorskiej.

Wyróżnione przepisy kuchni śródziemnomorskiej

Pozostałe przepisy kuchni śródziemnomorskiej

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Kuchnia śródziemnomorska - opis, potrawy, przepisy, porady

Pizza, spaghetti czy sałatka grecka to potrawy, które zna każdy. Potrawy z kuchni śródziemnomorskiej pełne są zdrowych składników, dużej ilości warzyw czy oliwy z oliwek. Kuchnia śródziemnomorska to charakterystyczne dania, które są korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia. O wszystkich zaletach kuchni śródziemnomorskiej oraz najpopularniejszych potrawach w artykule poniżej.

Kuchnia śródziemnomorska – krótka charakterystyka

Kraje śródziemnomorskie, a charakterystyczne potrawy

Kuchnia śródziemnomorska to nie tylko tradycje kulinarne Włoch, Hiszpanii czy Grecji. Charakterystyka tej kuchni powinna być oparta na kulturze kilkunastu krajów z basenu Morza Śródziemnego. Co bardzo istotne, nie chodzi tutaj wyłącznie o południe Europy, ale także o północ Afryki, o czym wielu zapewne zapomina. Takie ciekawostki geograficzne pokazują, jak bogata i różnorodna jest kuchnia śródziemnomorska, podobnie jak kuchnia bliskowschodnia.

Pomimo tego, że kuchnia ta kształtuje się w wielu krajach, to jeszcze dodatkowo na trzech różnych kontynentach. Morze Śródziemne łączy zamiłowanie do dobrego jedzenia z wielu odmiennych krajów. Przykładem mogą być znaczące różnice kulturowe między Marokiem, a Włochami. Kuchnia ukraińska czy kuchnia niemiecka nie zapewni takiej różnorodności, ponieważ oparta jest na kulturze tylko jednego kraju.

Klimat śródziemnomorski sprzyja uprawom owoców i warzyw, które to w innych regionach Europy nie będą skutecznie rosnąć. Charakterystyczne oliwki czy aromatyczne zioła to zaleta krajów basenu Morza Śródziemnego. Potrawy przygotowane na bazie produktów śródziemnomorskich będą pełne wyjątkowych smaków i zdrowotnych wartości. Zapewne każdy z obywateli Świata potrafi wymienić charakterystyczne potrawy, przepisy oraz ich główne składniki. Kuchnia ukraińska czy kuchnia gruzińska będą mniej rozpoznawalna na świecie niż smaki śródziemnomorskie.

Główne założenia kuchni śródziemnomorskiej

Najpopularniejsze potrawy kuchni śródziemnomorskiej oparte są na kilku podstawowych zasadach. Jedną z najważniejszych jest obecność wysokiej jakości oliwy z oliwek jako źródła tłuszczów. Jedzenie ryb czy owoców morza to też idealny sposób na dostarczenie organizmowi odpowiedniego białka i tłuszczy. Oba te produktu są bez problemów dostępne w tych regionach, co nie stanowi przeszkody do przyrządzania śródziemnomorskich dań.

Klimat śródziemnomorski sprzyja nie tylko uprawom roślin czy warzyw, ale także winorośli. Wszystkie regiony basenu Morza Śródziemnego posiadają własne winnice i tradycje winiarskie. Lampa czerwonego wina do lunchu, obiadu czy kolacji to niemal obowiązek. Duża ilość warzyw, zdrowych tłuszczy, chudego mięsa czy ryb wpływa bardzo korzystnie na układ krążenia czy poziom cholesterolu.

Wpływ położenia śródziemnomorskiego na jedzenie

Pomimo tego, że charakterystyka kuchni śródziemnomorskiej narzuca zasady, to każdy z krajów i tak posiada swoje tradycyjne potrawy, podobnie jak pokazuje to kuchnia bliskowschodnia. Przepisy kuchni śródziemnomorskiej mogą się delikatnie różnić w zależności od regionu. Wpływ na to ma religia, tradycje kulturowe i obyczajowe  czy ukształtowanie terenu.

Miłośnicy i znawcy regionu śródziemnomorskiego dzielą kuchnię śródziemnomorską na kilka grup:

  • Kuchnia wschodniośródziemnomorska
  • Kuchnia południowoeuropejska
  • Kuchnia północnoafrykańska

Z czego bierze się taki podział? Właśnie z tego, co zostało już wcześniej wspomniane. Choć główne zasady kuchni śródziemnomorskiej są stałe, to położenie geograficzne ni kultura czy religia narzuca swój wpływ na jedzenie.

Kuchnia wschodniośródziemnomorska to przede wszystkim różne sery takie jak feta czy hallumi, ciecierzyca, baranina, ale także chleb pita, który ma korzenie w kuchni bliskowschodniej. Niektóre „graniczne” kraje mogą w swoich daniach mieszać smaki z kilku kuchni. Kuchnia północnoafrykańska to aromatyczne przyprawy, których zapach czuć z daleka.  Natomiast kuchnia południowoeuropejska to jedzenie najbardziej popularne w Polsce, czyli wszelkiego rodzaju makarony, pomidory czy bazylia

Charakterystyczne potrawy śródziemnomorskie

Królestwo serów i innych przekąsek

Oprócz oliwek, oliwy oraz świeżych ziół i aromatycznych przypraw kuchnia śródziemnomorska to bogactwo serów. Praktycznie każdy z krajów posiada swoje własne sery. Włochy to przede wszystkim parmezan, mozzarella czy gorgonzola. Charakterystyka kuchni włoskiej ukazuje głównie potrawy i dania z dodatkiem różnego rodzaju serów.

Francja to kolejna kraina serów. Trudno nie spróbować brie czy camembert. Kuchnia grecka oferuje popularną fetę, która zadomowiła się także i w Polsce, zresztą jak reszta wyżej wymienionych serów. Tradycyjne deski serowe to nie tylko nabiał, ale także inne charakterystyczne przekąski jak orzechy włoskie, winogrona czy oliwki nadziewane różnymi dodatkami.

Kuchnia włoska – najpopularniejsza część kuchni śródziemnomorskiej

Włochy to królestwo makaronów i pizzy. Kuchnia włoska to przede wszystkim kolorowe dania wykonane szybko i łatwo. Tradycyjne jedzenie pełne jest soczystych pomidorów, oliwek i włoskich serów. Charakterystyczne produkty włoskie są tak popularne, że bez problemów można je kupić w praktycznie każdym sklepie w Polsce. Ser mozzarella czy oregano i tymianek to baza wielu pysznych potraw.

Dużą część kuchni włoskiej wypełniają różnego rodzaju makarony. Choć wielu myśli, że przygotowanie makaronu to nic trudnego, to jednak tradycyjne włoskie receptury są bardziej wymagające. Rdzenni Włosi znają się najlepiej na podawaniu makaronów czy ich gotowaniu. Podobnie jest z pizzą. Każdy jest zdania, że ciężko w innych regionach Europy czy Świata odtworzyć taki sam smak włoskiej pizzy. Chyba, ze kucharzem jest rodowity Włoch, to dużo łatwiej na uzyskanie tych samych smaków.

Włochy są także znane z pysznych deserów i kaw. Kolebka cappuccino czy espresso to właśnie południe Europy. Do tych kaw idealnie pasują typowe włoskie desery, które są popularne na całym świecie. Wśród nich wyróżnić można panna cotta, tiramisu i lody włoskie.

Inne popularne dania kuchni śródziemnomorskiej

Charakterystyka dań bogatych w smaki śródziemnomorskie musi uwzględniać kulturę i tradycje rolne każdego kraju. Hiszpania słynie z paelli, które to pełna jest znakomitych dodatków, a podawana jest w dość niekonwencjonalny sposób. Do serwowania paelli wykorzystuje się ten sam garnek, w którym była przyrządzana. Smakiem Hiszpanii jest także gaspacho, czyli swego rodzaju zupa czy chłodnik, który gotowany jest z pomidorów.

Kuchnia grecka najbardziej kojarzy się z sosem tzatziki, gyrosem, mousaką i dolmades.  Kolejną propozycją jest kuchnia północnoafrykańska z Maroka, która oferuje najbardziej znaną zupę, czyli harirę czy dania z kuskusu i soczewicy. Nie sposób zapomnieć o kuchni francuskiej, która serwuje ślimaki, warzywa pod wieloma postaciami i deski serów.

Dania śródziemnomorskie - ciekawostki kulinarne

Kuchnia śródziemnomorska to nie tylko pyszne jedzenie, ale także charakterystyczne dla zdrowia korzyści. Dania oparte o główne założenia kuchni śródziemnomorskiej mają pozytywny wpływ na układ krążenia i pracę serca. Związane jest to z obecnością zdrowych tłuszczy i brakiem wysoko przetworzonych węglowodanów.

Dania kuchni śródziemnomorskiej zostały docenione przez UNESCO. Organizacja ta tworzy Listę Reprezentatywną Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości. To właśnie na nią trafiła kuchnia śródziemnomorska za swoje zasługi w promowaniu zdrowego stylu życia oraz wspieraniu relacji międzykulturowych.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto