Wyróżnione przepisy kuchni śródziemnomorskiej
-
Ośmiornica
Ośmiornica, choć w polskiej kuchni jest niezwykle rzadko spotykana i przyrządzana, staje się coraz bardziej popularna wśród wszystkich miłośników owoców …
10 + 90 min łatwy 2 -
Arancini
Arancini to tradycyjne sycylijskie danie. Włoska potrawa powstaje na bazie ryżu z farszem, który smaży się na oleju. Przygotowywać je …
20 + 50 min średni 10 928 kcal -
Pstrąg na parze
Pstrąg na parze to wspaniały pomysł na niezwykle lekkostrawne danie, które smakuje obłędnie. To dzięki wspaniałemu połączeniu ziół i cytryny, …
20 + 25 min łatwy 2 452 kcal -
Pstrąg z piekarnika
Pstrąg z piekarnika to sposób na pyszną rybę, chrupiącą z wierzchu, a delikatną w środku. Całość jest niezwykle aromatyczna, ze …
15 + 30 min łatwy 2 551 kcal -
Polenta
Polenta to pyszne wegetariańskie danie kuchni włoskiej, które nie jest bardzo popularne. Dawniej przyrządzane było tylko na bazie mąki kasztanowej, …
20 + 30 min łatwy 2 608 kcal
Pozostałe przepisy kuchni śródziemnomorskiej
-
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 -
Pierś z kurczaka pod pierzynką
Pierś z kurczaka pod pierzynką to pomysł na szybki, zdrowy obiad idealny dla całej rodziny, również najmłodszych dzieci. Jest źródłem …
20 + 30 min łatwy 0 -
Zielone szparagi z patelni
Zielone szparagi z patelni to pomysł na pyszny, lekki, letni posiłek, który fantastycznie sprawdzi się na wiele okazji. Możesz podawać …
15 min łatwy 1 99 kcal -
Makaron ze szpinakiem i łososiem
Makaron ze szpinakiem i łososiem to świetny pomysł na smaczny i sycący obiad. To pyszne danie wykonasz w 15 minut. …
10 + 20 min łatwy 2 725 kcal -
Krewetki na maśle z czosnkiem
Krewetki na maśle z czosnkiem to doskonały pomysł na owoce morza, które świetnie sprawdzą się podane na imprezę ze znajomymi …
20 min łatwy 4 -
Krewetki z czosnkiem
Krewetki z czosnkiem to doskonały pomysł na domowe danie, które świetnie sprawdzi się jako przekąska podane na imprezę ze znajomymi …
10 + 15 min łatwy 2 410 kcal
-
Pomidor z mozzarellą
Pomidor z mozzarellą znany jest również pod inną nazwą sałatka caprese. To doskonały pomysł na szybką przekąskę, którą możemy zabrać …
10 min łatwy 5 -
Sałatka warstwowa z brokułem
Sałatka warstwowa z brokułem to pomysł na przepyszną sałatkę na imprezę, czy kolację z rodziną lub przyjaciółmi. Jest nie tylko …
20 min łatwy 4 419 kcal -
Salatka z brokułami i feta
Sałatka z brokułami i fetą to pomysł na pyszną, zdrową i błyskawiczną w przygotowaniu sałatkę, która sprawdzi się na mnóstwo …
20 min łatwy 2 296 kcal -
Sałatka z granatem i gruszką
Sałatka z granatem i gruszką to świetny pomysł na pyszne i zdrowe danie dla wszystkich osób lubiących nieoczywiste połączenia smakowe. …
10 min łatwy 2
-
Zupa z soczewicy z mleczkiem kokosowym
Zupa z soczewicy z mleczkiem kokosowym to pomysł na pyszne, sycące, zdrowe i niskokaloryczne danie, które idealnie sprawdzi się na …
20 + 20 min łatwy 4 340 kcal -
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej to pomysł na pyszne, wegetariańskie danie, które przypadnie do gustu, nawet tym, którym ciężko …
35 min łatwy 2 -
Koktajl z selera naciowego
Koktajl z selera naciowego to bardzo dobry pomysł na smaczny dietetyczny shake. Zielone koktajle zyskały w ostatnim czasie na popularności. …
10 min łatwy 4 163 kcal -
Kalmary smażone
Kalmary smażone to świetny pomysł na dobre owoce morza. Domowe danie jest dużo tańsze niż dania zamówione w restauracji. Pamiętaj, …
15 + 20 min łatwy 4 -
Kalmary w panierce
Kalmary w pancerce to wspaniały pomysł na pyszne smażone na głębokim tłuszczu danie. Dobre kalmary podać można jako przekąskę lub …
20 + 15 min łatwy 6 -
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą
Bruschetta to rodzaj kanapki na ciepło, jeśli znudziły Ci się tradycyjne kanapki, koniecznie poznaj mój przepis na bruschettę z pomidorami …
20 + 10 min łatwy 2
-
Pasta z awokado i serka
Pasta z awokado i serka to doskonały pomysł na dodatek na kanapki śniadaniowe. Pastę możemy również wykorzystać jako przystawkę podczas …
15 min łatwy 3 301 kcal -
Pasta z awokado na kanapki
Pasta z awokado na kanapki to doskonała propozycja na fit dodatek do chleba. Pyszna pasta z awokado będzie stanowiła świetną …
15 min łatwy 3 207 kcal -
Pasta z awokado fit
Pyszna pasta z awokado fit to doskonała propozycja na dodatek do kanapek równo na śniadanie, jak i na kolację. Dietetyczna …
15 min łatwy 2 182 kcal -
Gulasz rybny
Gulasz rybny z dorsza to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Gulasz rybny przygotowuje się podobnie do wersji …
20 + 40 min łatwy 8 303 kcal
-
Spaghetti al nero di sepia
Spaghetti al nero di sepia to tradycyjne danie kuchni Włoskiej. Makaron z czarnym sosem, na bazie atramentu kałamarnicy zjeść można …
15 + 20 min łatwy 4 793 kcal -
Milanesa
Milanesa to danie tradycyjnej kuchni włoskiej. Mimo iż kuchnia włoska kojarzy nam się jedynie z pizzą i makaronami jest ona …
10 + 10 min łatwy 2 1012 kcal -
Filet z indyka pieczony w rękawie
Soczysty filet z indyka pieczony w rękawie to, bardzo prosty, smaczny i zdrowy pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. …
20 + 50 min łatwy 5 298 kcal -
Dorsz pieczony z warzywami
Dorsz to ryba morska, raczej zaliczana do chudych. Ma białe, delikatne mięso o łagodnym smaku, dlatego osoby gustujące w potrawach …
15 + 30 min łatwy 1 357 kcal -
Dorsz pieczony w folii
Dorsz to jedna z najpopularniejszych i najczęściej przyrządzanych ryb. Jest to chuda ryba morska, którą charakteryzuje białe, delikatne mięso o …
10 + 25 min łatwy 1 -
Łosoś pieczony w folii
Łosoś pieczony w folii to idealny pomysł na dietetyczny obiad. Obiad upieczony w foli jest pyszny i fantastycznie sprawdza się …
5 + 25 min łatwy 2
-
Stek z łososia
Smażony stek z łososia to dobry pomysł na pyszny i szybki obiad. Stek z łososia to nic innego jak łosoś …
5 + 15 min łatwy 2 -
Masa kokosowa
Masa kokosowa na mleku to świetny dodatek do wielu ciast i deserów. Świetnie sprawdzi się jako masa na biszkopt, do …
15 min łatwy 5 288 kcal -
Focaccia z oliwkami
Focaccia z oliwkami to pomysł na posiłek we włoskim stylu. Choć prosta smakuje wyśmienicie. Może być osobnym daniem lub dodatkiem. …
45 + 40 min łatwy 6 383 kcal -
Sałatka z fasolki szparagowej, sera feta i pomidorków
Kilka składników, chwila czasu i powstaje sałatka na przykład na grilla czy na obiad jako smaczny dodatek. Bardzo zdrowa, lekka …
20 min łatwy 1
Kuchnia śródziemnomorska - opis, potrawy, przepisy, porady
Pizza, spaghetti czy sałatka grecka to potrawy, które zna każdy. Potrawy z kuchni śródziemnomorskiej pełne są zdrowych składników, dużej ilości warzyw czy oliwy z oliwek. Kuchnia śródziemnomorska to charakterystyczne dania, które są korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia. O wszystkich zaletach kuchni śródziemnomorskiej oraz najpopularniejszych potrawach w artykule poniżej.
Kuchnia śródziemnomorska – krótka charakterystyka
Kraje śródziemnomorskie, a charakterystyczne potrawy
Kuchnia śródziemnomorska to nie tylko tradycje kulinarne Włoch, Hiszpanii czy Grecji. Charakterystyka tej kuchni powinna być oparta na kulturze kilkunastu krajów z basenu Morza Śródziemnego. Co bardzo istotne, nie chodzi tutaj wyłącznie o południe Europy, ale także o północ Afryki, o czym wielu zapewne zapomina. Takie ciekawostki geograficzne pokazują, jak bogata i różnorodna jest kuchnia śródziemnomorska, podobnie jak kuchnia bliskowschodnia.
Pomimo tego, że kuchnia ta kształtuje się w wielu krajach, to jeszcze dodatkowo na trzech różnych kontynentach. Morze Śródziemne łączy zamiłowanie do dobrego jedzenia z wielu odmiennych krajów. Przykładem mogą być znaczące różnice kulturowe między Marokiem, a Włochami. Kuchnia ukraińska czy kuchnia niemiecka nie zapewni takiej różnorodności, ponieważ oparta jest na kulturze tylko jednego kraju.
Klimat śródziemnomorski sprzyja uprawom owoców i warzyw, które to w innych regionach Europy nie będą skutecznie rosnąć. Charakterystyczne oliwki czy aromatyczne zioła to zaleta krajów basenu Morza Śródziemnego. Potrawy przygotowane na bazie produktów śródziemnomorskich będą pełne wyjątkowych smaków i zdrowotnych wartości. Zapewne każdy z obywateli Świata potrafi wymienić charakterystyczne potrawy, przepisy oraz ich główne składniki. Kuchnia ukraińska czy kuchnia gruzińska będą mniej rozpoznawalna na świecie niż smaki śródziemnomorskie.
Główne założenia kuchni śródziemnomorskiej
Najpopularniejsze potrawy kuchni śródziemnomorskiej oparte są na kilku podstawowych zasadach. Jedną z najważniejszych jest obecność wysokiej jakości oliwy z oliwek jako źródła tłuszczów. Jedzenie ryb czy owoców morza to też idealny sposób na dostarczenie organizmowi odpowiedniego białka i tłuszczy. Oba te produktu są bez problemów dostępne w tych regionach, co nie stanowi przeszkody do przyrządzania śródziemnomorskich dań.
Klimat śródziemnomorski sprzyja nie tylko uprawom roślin czy warzyw, ale także winorośli. Wszystkie regiony basenu Morza Śródziemnego posiadają własne winnice i tradycje winiarskie. Lampa czerwonego wina do lunchu, obiadu czy kolacji to niemal obowiązek. Duża ilość warzyw, zdrowych tłuszczy, chudego mięsa czy ryb wpływa bardzo korzystnie na układ krążenia czy poziom cholesterolu.
Wpływ położenia śródziemnomorskiego na jedzenie
Pomimo tego, że charakterystyka kuchni śródziemnomorskiej narzuca zasady, to każdy z krajów i tak posiada swoje tradycyjne potrawy, podobnie jak pokazuje to kuchnia bliskowschodnia. Przepisy kuchni śródziemnomorskiej mogą się delikatnie różnić w zależności od regionu. Wpływ na to ma religia, tradycje kulturowe i obyczajowe czy ukształtowanie terenu.
Miłośnicy i znawcy regionu śródziemnomorskiego dzielą kuchnię śródziemnomorską na kilka grup:
- Kuchnia wschodniośródziemnomorska
- Kuchnia południowoeuropejska
- Kuchnia północnoafrykańska
Z czego bierze się taki podział? Właśnie z tego, co zostało już wcześniej wspomniane. Choć główne zasady kuchni śródziemnomorskiej są stałe, to położenie geograficzne ni kultura czy religia narzuca swój wpływ na jedzenie.
Kuchnia wschodniośródziemnomorska to przede wszystkim różne sery takie jak feta czy hallumi, ciecierzyca, baranina, ale także chleb pita, który ma korzenie w kuchni bliskowschodniej. Niektóre „graniczne” kraje mogą w swoich daniach mieszać smaki z kilku kuchni. Kuchnia północnoafrykańska to aromatyczne przyprawy, których zapach czuć z daleka. Natomiast kuchnia południowoeuropejska to jedzenie najbardziej popularne w Polsce, czyli wszelkiego rodzaju makarony, pomidory czy bazylia
Charakterystyczne potrawy śródziemnomorskie
Królestwo serów i innych przekąsek
Oprócz oliwek, oliwy oraz świeżych ziół i aromatycznych przypraw kuchnia śródziemnomorska to bogactwo serów. Praktycznie każdy z krajów posiada swoje własne sery. Włochy to przede wszystkim parmezan, mozzarella czy gorgonzola. Charakterystyka kuchni włoskiej ukazuje głównie potrawy i dania z dodatkiem różnego rodzaju serów.
Francja to kolejna kraina serów. Trudno nie spróbować brie czy camembert. Kuchnia grecka oferuje popularną fetę, która zadomowiła się także i w Polsce, zresztą jak reszta wyżej wymienionych serów. Tradycyjne deski serowe to nie tylko nabiał, ale także inne charakterystyczne przekąski jak orzechy włoskie, winogrona czy oliwki nadziewane różnymi dodatkami.
Kuchnia włoska – najpopularniejsza część kuchni śródziemnomorskiej
Włochy to królestwo makaronów i pizzy. Kuchnia włoska to przede wszystkim kolorowe dania wykonane szybko i łatwo. Tradycyjne jedzenie pełne jest soczystych pomidorów, oliwek i włoskich serów. Charakterystyczne produkty włoskie są tak popularne, że bez problemów można je kupić w praktycznie każdym sklepie w Polsce. Ser mozzarella czy oregano i tymianek to baza wielu pysznych potraw.
Dużą część kuchni włoskiej wypełniają różnego rodzaju makarony. Choć wielu myśli, że przygotowanie makaronu to nic trudnego, to jednak tradycyjne włoskie receptury są bardziej wymagające. Rdzenni Włosi znają się najlepiej na podawaniu makaronów czy ich gotowaniu. Podobnie jest z pizzą. Każdy jest zdania, że ciężko w innych regionach Europy czy Świata odtworzyć taki sam smak włoskiej pizzy. Chyba, ze kucharzem jest rodowity Włoch, to dużo łatwiej na uzyskanie tych samych smaków.
Włochy są także znane z pysznych deserów i kaw. Kolebka cappuccino czy espresso to właśnie południe Europy. Do tych kaw idealnie pasują typowe włoskie desery, które są popularne na całym świecie. Wśród nich wyróżnić można panna cotta, tiramisu i lody włoskie.
Inne popularne dania kuchni śródziemnomorskiej
Charakterystyka dań bogatych w smaki śródziemnomorskie musi uwzględniać kulturę i tradycje rolne każdego kraju. Hiszpania słynie z paelli, które to pełna jest znakomitych dodatków, a podawana jest w dość niekonwencjonalny sposób. Do serwowania paelli wykorzystuje się ten sam garnek, w którym była przyrządzana. Smakiem Hiszpanii jest także gaspacho, czyli swego rodzaju zupa czy chłodnik, który gotowany jest z pomidorów.
Kuchnia grecka najbardziej kojarzy się z sosem tzatziki, gyrosem, mousaką i dolmades. Kolejną propozycją jest kuchnia północnoafrykańska z Maroka, która oferuje najbardziej znaną zupę, czyli harirę czy dania z kuskusu i soczewicy. Nie sposób zapomnieć o kuchni francuskiej, która serwuje ślimaki, warzywa pod wieloma postaciami i deski serów.
Dania śródziemnomorskie - ciekawostki kulinarne
Kuchnia śródziemnomorska to nie tylko pyszne jedzenie, ale także charakterystyczne dla zdrowia korzyści. Dania oparte o główne założenia kuchni śródziemnomorskiej mają pozytywny wpływ na układ krążenia i pracę serca. Związane jest to z obecnością zdrowych tłuszczy i brakiem wysoko przetworzonych węglowodanów.
Dania kuchni śródziemnomorskiej zostały docenione przez UNESCO. Organizacja ta tworzy Listę Reprezentatywną Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości. To właśnie na nią trafiła kuchnia śródziemnomorska za swoje zasługi w promowaniu zdrowego stylu życia oraz wspieraniu relacji międzykulturowych.