Zapiekanka z cukinią

Opublikowano: 02.07.2023 r., 13:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka z cukinią podana w naczyniu do zapiekania.
Zapiekanka z cukinią
Zapiekanka z cukinią to doskonały pomysł na pyszny obiad, który możesz podać dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na danie obiadowe z wykorzystaniem cukinii.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 15 min
749 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Makaron penne (400 g)
  • Cukinia 2 małe sztuki (500 g)
  • Pomidory w puszce 2 puszki (800 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (300 g)
  • Cebula 1 średnia sztuka (70 g)
  • Czosnek 4 ząbki (20 g)
  • Ser Mozzarella (240 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Ser żółty (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka

Przepis na zapiekankę z cukinią krok po kroku

Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju rzepakowego.

Czosnek obierz i drobno posiekaj. Cebulę również obierz i pokrój w kostkę.

Cukinię dokładnie umyj i pokrój w kostkę.

Na pozostałym oleju zeszklij cebulę z czosnkiem.

Następnie dodaj pokrojoną cukinię i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką.

Kurczaka pokrój w kostkę.

Na patelnię z cukinią dodaj pokrojonego kurczaka oraz pomidory z puszki. Całość duś na małej mocy palnika przez około 10 minut.

Mozzarellę oraz ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Połowę serów wymieszaj z makaronem oraz sosem z cukinią, oraz kurczakiem.

Makaron przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i posyp go pozostałą mieszanką serów.

Zapiekankę z cukinią piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.

Gotową zapiekankę podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę z cukinią
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,9% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki z cukinią

Zapiekanka z cukinią to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Domowa zapiekanka makaronowa z cukinią najlepiej smakuje na ciepło. Prosty przepis na zapiekankę z cukinią nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zapiekanki potrzebne będą następujące produkty: makaron penne, cukinia, pomidory w puszce, mięso z piersi kurczaka, cebula, czosnek, mozzarella, olej rzepakowy, ser żółty, sól, pieprz oraz papryka słodka.

A jak zrobić zapiekankę z cukinią? Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju rzepakowego. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Cebulę również obierz i pokrój w kostkę. Cukinię dokładnie umyj i pokrój w kostkę. Na pozostałym oleju zeszklij cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj pokrojoną cukinię i dopraw do smaku solą, pieprzem oraz papryką słodką. Kurczaka pokrój w kostkę. Na patelnię z cukinią dodaj pokrojonego kurczaka oraz pomidory z puszki. Całość duś na małej mocy palnika przez około 10 minut. Mozzarellę oraz ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Połowę serów wymieszaj z makaronem oraz sosem z cukinią, oraz kurczakiem. Makaron przełóż do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i posyp go pozostałą mieszanką serów. Zapiekankę z cukinią piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut.

Cukinie zaliczamy do warzyw lekkostrawnych. Posiada również wysoką wartość dietetyczną. Cukinia może być wykorzystywana w wielu rodzajach diet np. diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej. Cukinia stanowi źródło witaminy C, witaminy K, niektórych witamin z grupy B oraz beta-karotenu, który stanowi prekursor do witaminy A. Dodatkowo znajdziemy w niej również składniki mineralne, do których możemy zaliczyć potas, żelazo oraz magnez.

Podsumowując pyszna zapiekanka makaronowa z cukinią stanowi doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Smaczna zapiekanka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w zapiekance z cukinią

Lista alergenów dla zapiekanki z cukinią przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron penne
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
    • Ser żółty

Wartości odżywcze zapiekanki z cukinią

na 100g gotowej potrawy

Zapiekanka z cukinią to doskonała propozycja na pyszny obiad. Cukinia oraz pomidory to bogactwo składników mineralnych, oraz witamin, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
149.98
749.88
Białko (g)
9.21
46.07
Fenyloalanina (mg)
0.42
2.12
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
15.73
78.67
Węglowodany przyswajalne (g)
14.35
71.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.38
6.89

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
5.66
28.32
Tłuszcze nasycone (g)
3.03
15.15
Tłuszcze nienasycone (g)
2.63
13.16
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.00
10.01
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.63
3.15
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: ser mozzarella, ser żółty.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
23.09
115.46

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
33.55
167.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
1.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
1.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.95
34.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.34
Witamina E (mg)
0.54
2.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
27.51
137.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.92
9.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.35
76.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
71.14
355.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
162.87
814.36
Potas (mg)
242.60
1213.01
Wapń (mg)
110.17
550.86
Fosfor (mg)
141.85
709.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
25.88
129.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.82
4.08
Cynk (mg)
0.98
4.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.26
1.29
Brak danych dla: cebula, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z cukinią 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki z cukinią

Koszt składników
54.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron penne
400 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Cukinia
500 g
2 małe sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
3.33
Za 500 g
Pomidory w puszce
800 g
2 puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
4.60
Za 800 g
Piersi kurczaka bez skóry
300 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 300 g
Cebula
70 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Ser Mozzarella
240 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
8.64
Za 240 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Ser żółty
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Koszt składników
54.80