Pomysł na szybką obiadokolację
-
Makaron z białym serem na słono
Makaron z białym serem na słono to bardzo dobry pomysł na kolację lub na obiad dla całej rodziny. Makaron z …
15 + 20 min łatwy 6 -
Ryż z jabłkiem z cynamonem
Ryż z jabłkiem i cynamonem to doskonała propozycja na smaczny deser lub danie obiadowe na słodko podawane dla dzieci na …
20 + 20 min łatwy 4 217 kcal -
Penne ze szpinakiem
To dobre penne ze szpinakiem to super pomysł na szybki, smaczny obiad. Jeśli chcesz przygotować zdrowy obiad, to jesteś w …
20 + 20 min łatwy 4 623 kcal
Pomysł na szybką obiadokolację - przepisy
-
Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym
Pyszne spaghetti z krewetkami koktajlowymi w sosie śmietanowym to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, …
15 + 30 min łatwy 2 925 kcal -
Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem
Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem to pyszny i zdrowy makaron dla całej rodziny, który możesz podać na obiad. Tagliatelle to …
30 + 20 min łatwy 4 957 kcal -
Ryba w cieście naleśnikowym
Ryba w cieście naleśnikowym to przepis, który przygotujesz w około 25 minut, nie wymaga od Ciebie dużej wiedzy i umiejętności …
25 min łatwy 4 198 kcal -
Kotlety z piersi kurczaka
Kotlety z piersi kurczaka to alternatywa dla tradycyjnych schabowych. Kotlet z piersi panierowany jest lubiany przez najmłodszych sprawdzi się więc …
10 + 10 min łatwy 4 431 kcal -
Pulpety w sosie śmietanowym
Pulpety w sosie śmietanowym to fantastyczny pomysł na obiad dla całej rodziny. Gotowane pulpeciki drobiowe z mięsa mielonego są pyszne, …
30 min średni 3 496 kcal -
Łosoś na parze
Łosoś ugotowany na parze to danie, które pomimo swojej prostoty jest niezwykle smaczne i zdrowe. Jeśli zastanawiasz się jak przygotować …
5 + 15 min łatwy 1 268 kcal
-
Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese to świetny przepis na pyszne danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom włoskich smaków. Jest bardzo aromatyczne i …
10 + 15 min łatwy 5 639 kcal -
Kurczak w sosie pomidorowym
Kurczak w sosie pomidorowym jest rzadziej przygotowywany niż np. kurczak w sosie koperkowym, ale jest to równie dobry pomysł na …
30 + 10 min łatwy 3 417 kcal -
Makaron ze szpinakiem, łososiem i suszonymi pomidorami
Wspaniałe połączenie szpinaku z makaronem spaghetti, świeżym łososiem gotowanym na parze oraz suszonymi pomidorami i serem mozzarella. Pyszny, szybki i …
25 min łatwy 2 702 kcal -
Ryba w pomidorach
Ryba w pomidorach to pyszny pomysł na obiad bez mięsa. Tak przygotowana smaczna ryba, podana z dodatkiem czosnkowej bagietki na …
15 + 15 min łatwy 4 244 kcal -
Makaron ze szpinakiem i serem feta
Najlepszy przepis na znakomity makaron ze szpinakiem i serem feta. Gdy pierwszy raz miałam okazję spróbować tego przepisu byłam w …
30 min łatwy 3 500 kcal
-
Spaghetti z pieczarkami
Łatwa i szybka inspiracja na smaczne danie na obiad to spaghetti z pieczarkami. To najlepsze co możesz zrobić w porze …
30 min łatwy 4 599 kcal -
Pierś z kurczaka w sosie koperkowym
Pierś z kurczaka w sosie koperkowym to pomysł na pyszne i proste w przygotowaniu danie, które idealnie sprawdzi się na …
30 min łatwy 2 389 kcal -
Halibut smażony
Halibut smażony to świetny pomysł na pyszny i nieskomplikowany posiłek. Halibut w takiej wersji smakuje niezwykle smacznie. Całość jest bardzo …
20 + 20 min łatwy 3 156 kcal -
Łosoś w cieście francuskim
Łosoś w cieście francuskim z piekarnika to doskonała propozycja na smaczną przystawkę na wiele imprez rodzinnych czy ze znajomymi. Danie …
30 + 20 min łatwy 5 622 kcal -
Pulpety w sosie serowym
Potrawy zrobione z mięsa mielonego to dobry pomysł na posiłek dla dzieci, ponieważ łatwo się je rozdrabnia i gryzie, co …
20 min średni 4 344 kcal -
Dorsz w sosie koperkowym
Dorsz w sosie koperkowym to jedna z wyśmienitych propozycji podania dorsza. W sosie koperkowym możesz podać każdą rybę, jednak wydaje …
15 + 30 min łatwy 4 195 kcal
-
Szybki omlet na słodko
Szybki omlet na słodko to doskonała opcja na słodki i wspaniały posiłek dla wszystkich, zarówno dużych, jak i małych. Świetnie …
10 + 15 min łatwy 2 172 kcal -
Zapiekanka makaronowa z szynką w sosie śmietanowym
Ta najlepsza zapiekanka makaronowa z szynką w sosie śmietanowym to świetny pomysł na obiad, który będzie sycący i niezwykle smaczny. …
30 + 30 min łatwy 4 850 kcal -
Ser w panierce
Ser w panierce smażony na tłuszczu to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny ser w panierce doskonale skasuje …
20 min łatwy 2 1132 kcal -
Quesadilla z serem
Quesadilla z serem to doskonały pomysł na pyszną przekąskę z żółtym serem. Tradycyjne danie meksykańskie to połączenie sera i kukurydzianych …
20 + 20 min łatwy 2 610 kcal -
Makaron z jagodami
Makaron nie zawsze musi być przygotowywany w wersji wytrawnej. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na makaron z jagodami, który jest identyczny …
20 + 10 min łatwy 2 362 kcal
-
Gulasz wieprzowy
Gulasz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej. Było to przysmak pasterzy, który w oryginalnej formie jest zupą składającą się …
20 + 90 min łatwy 8 392 kcal -
Żeberka w miodzie
Żeberka w miodzie są bardzo dobre. Choć na pierwszy rzut oka mogą wydawać się skompilowane do przygotowania, to w rzeczywistości …
20 + 70 min łatwy 3 744 kcal -
Gulasz węgierski
Gulasz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej. Było to przysmak pasterzy, który w oryginalnej formie jest zupą składającą się …
20 + 90 min łatwy 10 326 kcal -
Ryż z warzywami
Ryż z warzywami to pomysł na szybki posiłek. Są to gotowane warzywa z ryżem i sosem pomidorowym. Możemy podać osobno …
30 + 15 min średni 3 430 kcal -
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym to świetny pomysł na posiłek dla rodziny. Polędwiczka jest mięsem bardzo delikatnym i nie powinno …
20 + 40 min łatwy 5 382 kcal -
Gulasz z dzika
Gulasz z dzika to danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dziczyzny. Mięso z dzika w sosie z …
45 + 75 min łatwy 4 283 kcal
-
Śledzie w musztardzie
Śledzie w musztardzie to idealne danie na różne okazje - od domowych obiadów po eleganckie przyjęcia. Przepis na te pyszne …
20 min łatwy 6 154 kcal -
Zapiekanka z pieczarkami i serem
Pyszna i prosta zapiekanka z pieczarkami i serem jest najlepsza na obiad. Bardzo proste składniki, szybkie przygotowanie – zobacz, jak …
20 + 20 min łatwy 6 724 kcal -
Kotlety po kijowsku
Kotlety po kijowsku to przepyszny pomysł na obiad. Są łatwe i szybkie, a przy tym naprawdę sycące. Przy okazji ciekawie …
20 + 15 min łatwy 5 398 kcal -
Risotto z pomidorami
Miękki, odpowiednio ugotowany ryż i przepyszne, sezonowe, polskie pomidory to idealne połączenie tworzące smaczne i pożywne danie dla całej rodziny, …
45 + 15 min średni 1 372 kcal -
Lawasz z kurczakiem
Ten prosty przepis na lawasz z kurczakiem zrobisz bardzo szybko. Przygotujesz ten pyszny lawasz na obiad? Sprawdź jak zrobić lawasz …
30 + 6 min łatwy 2 525 kcal -
Pulpety z indyka w sosie śmietanowo koperkowym
Pulpety z indyka w sosie śmietanowo koperkowym to danie szczególnie popularne wśród młodych smakoszy. Te pyszne kulki z mięsa mielonego …
20 + 40 min łatwy 4 279 kcal -
Placki z dyni piżmowej
Te smaczne placki z dyni piżmowej przygotowane na słodko to świetny pomysł na danie nie tylko dla dzieci. Przekonaj się, …
40 + 20 min łatwy 12 156 kcal -
Corndog
Jadłeś już corndogi? Parówki pokryte ciastem kukurydzianym są pyszne! Zobacz, jak zrobić corndogi – to szybki i prosty przepis. Są …
15 + 20 min łatwy 10 561 kcal -
Schab ze śliwką zapiekany z serem
Ten przepis jest propozycją obiadową. Schab jest faszerowany zarówno boczkiem, śliwkami ale również dodatkiem pieczarek. Takie nadzienie nadaje zupełnie inny …
20 + 80 min łatwy 10 249 kcal -
Kaszotto z warzywami i borowikami w kremowym śmietankowo-koperkowym sosie
Kaszotto z borowikami to przepis na świetne danie. Wszystko znajduje się w bardzo kremowym sosie z dodatkiem koperku. Świetna propozycja …
30 min łatwy 2 833 kcal -
Zapiekanka makaronowa z szynką, serem i kukurydzą
Często nie jesteśmy w stanie wykorzystać całej puszki kukurydzy. Co w takim razie można zrobić z jej nadmiarem tak, by …
15 + 30 min łatwy 6 587 kcal -
Udka z kurczaka
Udka z kurczaka z wybranymi dodatkami idealnie sprawdzą się jako pomysł na smaczny obiad dla całej rodziny. Samo przygotowanie tych …
20 + 55 min łatwy 3 622 kcal -
Bigos
Bigos to świetny posiłek dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Jest niezwykle aromatyczny i pełen pysznych produktów. Idealnie łączą się …
25 + 45 min łatwy 8 274 kcal -
Langosz
Langosz to tradycyjny węgierski placek, który ma bardzo wielu zwolenników. Nic dziwnego, smakuje naprawdę wybornie, a robi się go bardzo …
15 + 20 min łatwy 3 1961 kcal -
Bigos tradycyjny
Polski bigos tradycyjny najczęściej przygotowuje się na święta. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić ten pyszny, domowy bigos …
55 + 190 min łatwy 6 607 kcal -
Żeberka w kapuście
Żeberka w kapuście to wspaniały pomysł na pyszny i pożywny posiłek. Sprawdzą się idealnie jako smaczna kolacja, czy sycący obiad. …
30 + 120 min średni 4 719 kcal -
Zapiekanka z kurczakiem
Zapiekanka z kurczakiem sprawdzi się jako pomysł na smaczny i syczący obiad dla całej rodziny. Możesz ją przygotować nie tylko …
55 + 45 min łatwy 5 628 kcal -
Kotleciki sojowe
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię …
15 + 10 min łatwy 4 37 kcal -
Roladki ze schabu
Roladki ze schabu to pomysł na dobre, pyszne danie dla całej rodziny. Sprawdzą się na obiad, zarówno weekendowy, jak i …
20 + 25 min łatwy 1 646 kcal -
Schab w sosie własnym
Schab w sosie własnym to najłatwiejszy przepis na pyszny, soczysty i delikatny schab. Aromatyczny, kremowy sos z nutą pomidorów idealnie …
5 + 130 min łatwy 8 333 kcal -
Tatar z łososia
Tatar z łososia to świetny pomysł na bardzo oryginalną przystawkę, która na pewno przypadnie gustu wszystkim miłośnikom azjatyckich smaków. W …
25 min łatwy 2 373 kcal -
Gulasz z szynki
Gulasz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej. Było to przysmak pasterzy, który w oryginalnej formie jest zupą składającą się …
20 + 90 min łatwy 8 335 kcal -
Wodzionka
Łatwa zupa w 5 minut? Wodzionka, bo o niej mowa, jest najszybszą zupą, jaką możesz zrobić. Sprawdź ten przepis na …
5 min łatwy 2 2097 kcal -
Szybka pizza
Zastanawiasz się jak zrobić szybką pizzę w domu? Jesteś w odpowiednim miejscu! Nasz przepis na szybką pizzę z sosem pomidorowym, …
10 + 30 min średni 3 629 kcal
Pomysł na szybką obiadokolację - co to jest?
Obiadokolacja jest posiłkiem, który z reguły jada się za granicą w wybranych hotelach, które oferują taką opcję żywieniową. Zazwyczaj serwowane jest w ramach tego posiłku zarówno śniadanie, jak i kolacja. Obiadokolacja powinna być sycąca i pełna cennych wartości odżywczych. Warto jednak wiedzieć, że obiadokolacja to nie tylko śniadanie z kolacją, serwowane turystom w ramach wykupionej wycieczki i programu żywieniowego. Obiadokolacją nazywany bywa też po prostu sycący posiłek jedzony w porze kolacji zamiast w porze obiadu. Dla Polaków obiadokolacją najczęściej jest z kolei danie, które wieczorem jedzone jest jednocześnie w ramach obiadu i kolacji.
Często zadawane pytania
Pomysł na szybką obiadokolację – proste przepisy na błyskawiczne dania
Obiadokolacja to posiłek, który coraz częściej pojawia się w naszych domach. Ludzie w dużych miastach pracują bowiem do późna, więc nie mają czasu na przygotowanie obiadu. Właśnie dlatego stawiają na coś szybkiego na obiadokolację – danie, które zastąpi im jednocześnie obiad i kolację. Jaki jest sposób na prosty i łatwy posiłek tego typu? Co zrobić na smaczną obiadokolację dla dwojga? Sprawdź najciekawszy pomysł na szybką obiadokolację i wybierz pomysł, który na stałe włączysz do swojego domowego jadłospisu.
Pomysł na szybką obiadokolację – sprawdzony sposób na coś szybkiego
Łatwy i prosty przepis na leczo – sprawdzony pomysł na szybką obiadokolację
Masz ochotę na pyszną i pożywną obiadokolację po pracy? Warto przyrządzić leczo, które będzie niezwykle pożywnym i zdrowym posiłkiem. Nie dość, że leczo smakuje naprawdę wybornie, to w dodatku każdy będzie umieć je przygotować. Danie jest bowiem mieszaniną kilku warzyw, ewentualnie z dodatkiem pokrojonej w plastry kiełbasy. Oto wszystkie składniki, które należy zakupić w celu zrobienia domowego leczo na obiadokolację: cukinia, pomidory w puszce, papryka czerwona i żółta, przecier pomidorowy, cebula, oliwa z oliwek, kiełbasa polska i przyprawy do smaku – papryka słodka i ostra, bazylia, oregano, pieprz i sól.
Rozgrzej olej w garnku i podsmaż w nim kiełbasę. Wcześniej powinieneś jednak pokroić mięso na równe plastry. Dorzuć posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę, po czym smaż wszystko przez kilka minut. Dopraw do smaku ziołami, pieprzem i solą. Pokrój cukinię w kostkę i dorzuć ją do smażących się już warzyw. Podsmaż wszystko razem, po czym zalej pomidorami z puszki. Dodaj jeszcze paprykę w proszku, a następnie koncentrat pomidorowy, aby wydobyć smak dania. Duś leczo mniej więcej przez kwadrans. Danie możesz podawać domownikom od razu, najlepiej jeszcze gorące. Leczo może stać w lodówce (np. w garnku pod przykrywką) jeszcze przez 3 doby, więc w ten sposób będziesz mieć gotową obiadokolację na najbliższe dni.
Leczo jest naprawdę pyszną potrawą, która pozwala na wzbogacenie menu o dużą ilość kolorowych i niezwykle zdrowych warzyw. Jako że latem jest do nich duży dostęp, warto właśnie wtedy jak najczęściej przyrządzać leczo do jedzenia. Nie musisz mieć dużych umiejętności kulinarnych, aby zrobić leczo – przepis jest naprawdę prosty i nie ma w nim żadnej większej filozofii. Potrawa jest lekka i pożywna, jednak znakomicie sprawdzi się jako bardzo treściwy i pełnowartościowy posiłek w ramach obiadokolacji. Jeśli danie wydaje ci się mało sycące, zawsze możesz dodać do niego ryż. Uwierz, że leczo jednak naprawdę potrafi szybko wypełnić żołądek, głównie dzięki dużej zawartości warzyw – a więc błonnika. Jeśli nie jesz mięsa, zamiast kiełbasy możesz użyć w daniu np. ciecierzycy lub tofu.
Zupa krem z dyni – pomysł na proste i szybkie danie dla całej rodziny
Przepis na krem dyniowy może okazać się strzałem w dziesiątkę, jeśli chodzi o szybką obiadokolację. Nie jest to potrawa skomplikowana, zatem będzie prosta do przyrządzenia nawet dla amatora kulinarnego. Do zrobienia kremu z dyni potrzebować będziesz następujących składników: dynia, pestki dyni, czosnek, cebula, bulion warzywny, ziemniaki, pomidory w puszce, oliwa z oliwek, mleczko kokosowe, marchew i przyprawy do smaku – kurkuma, kminek, curry, pieprz i sól.
Najpierw dokładnie obierz dynię i pokrój ją w małą kostkę. Wrzuć pokrojoną i obraną marchewkę z ziemniakami do garnka. Obierz i posiekaj drobno cebulę, natomiast przez praskę przepuść czosnek i dodaj do warzyw. Podsmaż całość i zalej garnek z warzywami bulionem. Dopraw danie do smaku, zamieszaj chochlą i gotuj przez 15 minut. Wrzuć pomidory z puszki i mieszaj przez kilka minut. Dolej mleczko kokosowe, zamieszaj i odstaw na wyłączony palnik, aby zupa zyskała niepowtarzalny smak i aromat. Gdy ostygnie, zblenduj zupę na krem. Upraż pestki dyni na suchej patelni i udekoruj nimi zblendowaną zupę-krem z dyni.
Zupa krem z dyni to świetna propozycja na obiadokolację. Nie dość, że jest naprawdę pyszna, to w dodatku rozgrzewająca i treściwa. Ma wspaniały aromat, a jej smak zaskoczy nie tylko domowników, ale i niespodziewanych gości. Warto serwować ją jesienią, kiedy jest sezon na dynie – z pewnością posmakuje każdemu ich fanowi! Zupa krem z dyni będzie też idealną potrawą, jeśli jeszcze nie próbowałeś dań z dyni, a zawsze miałeś na nie ochotę. Danie jest treściwe, ale też jednocześnie lekkostrawne – to dobra informacja zwłaszcza dla osób będących na diecie redukcyjnej. Nie ma w niej zbóż, więc osoby nietolerujące glutenu będą zachwycone tą potrawą.
Szakszuka na szybko – obiadokolacja z jajek i sosu pomidorowego
Przepis na szakszukę jest bardzo prosty i smaczny. Nie trzeba mieć dużego doświadczenia w kuchni, aby ją zrobić. Szakszuka to idealny pomysł na szybką obiadokolację, która sprawdzi się w zasadzie każdego dnia. Danie jest pożywne, treściwe i zdrowe, dostarcza też do organizmu mnóstwo cennych witamin i substancji odżywczych. Aby przygotować szakszukę, należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: jajka, czosnek, cebula, papryka czerwona, olej rzepakowy, przecier pomidorowy i przyprawy do smaku – suszone pomidory, chili, papryka wędzona, świeża kolendra, kmin rzymski, pieprz i sól.
Rozgrzej olej na patelni, po czym pokrój cebulę w kostkę i przepuść czosnek przez praskę – usmaż wszystko na oleju. Pokrój paprykę w kostkę i dorzuć ją do warzyw. Smaż kilka minut, żeby papryka zmiękła. Dodaj przyprawy i pomidory z puszki, po czym wymieszaj całość i podsmażaj jeszcze przez maksymalnie 3 minuty. Wydrąż łyżką miejsca na jajka i wbij je w każde takie wgłębienie na patelni – nie uszkodź przy tym żółtka. Zakryj patelnię pokrywką i smaż wszystko do momentu ścięcia się białek. Jeśli chcesz mieć płynne żółtko, nie smaż dania zbyt długo. Pod koniec zdejmij szakszukę z ognia, odstaw na bok i udekoruj posiekaną drobno kolendrą. Jeśli nie lubisz kolendry, użyj pietruszki albo szczypiorku.
Szakszuka to naprawdę dobry pomysł na szybką obiadokolację. Możesz jeść ją saute, ale też razem ze świeżą, chrupiącą bagietką (np. czosnkową). Danie jest bardzo cennym źródłem witamin, ale też białka – głównie dzięki dużej ilości jaj, które się w nim znajdują. Szakszukę można zrobić również na śniadanie, ponieważ jest cennym źródłem substancji odżywczych i zapewnia „energetycznego kopa” na początek dnia. To bardzo zdrowe i sycące danie, które powinno obowiązkowo znaleźć się w menu każdej rodziny. Jeśli jesteś zabieganą osobą, jest to potrawa wręcz idealna! Chcąc urozmaicić posiłek, możesz udekorować szakszukę również serem feta. Nie dość, że jest on niezwykle smaczny i doda potrawie wyrazistości, to w dodatku stanowi kolejne źródło cennego białka w daniu.
Jaki jest najlepszy pomysł na szybką obiadokolację? Poznaj je wszystkie!
Przepis na kotlety warzywne – sprawdź, jak szybko je zrobić!
Nie masz pomysłu na obiadokolację? Bardzo prostą i jednocześnie szybką w przygotowaniu potrawą są kotleciki warzywne. Możesz wykorzystać do ich zrobienia niemal dowolne warzywa. Najbardziej polecane są jednak następujące składniki: ziemniaki (gotowane), marchewka, zielony groszek, czosnek, ser parmezan, cebula, jajko, masło, bułka tarta, olej rzepakowy i przyprawy do smaku – świeża natka pietruszki, pieprz i sól. Danie jest bardzo proste do przygotowania, więc nie potrzeba wielkiej i skomplikowanej wiedzy kulinarnej, aby usmażyć warzywne kotlety.
Najpierw obierz ziemniaki, opłucz je i pokrój na małe kawałki. Ugotuj je później w osolonej wodzie i odcedź. Dodaj masło, po czym zrób z ziemniaków puree – odstaw na bok, żeby wystygły. Opłucz i obierz marchewki, później je ugotuj. Wyjmij z wody i odstaw do wystudzenia. Obierz cebulę i pokrój na kosteczkę, natomiast czosnek obierz i przepuść przez praskę. Na rozgrzanej olejem patelni podsmaż czosnek i cebulkę, następnie zostaw do wystudzenia.
Zetrzyj ser na tarce z małymi oczkami, następnie odsącz groszek z zalewy i wsyp konieczną część do miseczki. Zetrzyj na tarce również marchewkę (najlepiej na średnich oczach). Włóż do naczynia z ziemniakami ser żółty, marchewkę, cebulę z czosnkiem, groszek, jajko, posiekaną natkę pietruszki, pieprz i sól do smaku. Wymieszaj wszystko. Zacznij zwilżonymi dłońmi wyrabiać kotlety, później obtocz je w bułce tartej. Rozgrzej olej na patelni i smaż na niej kotlety, aż się przyrumienią z obu stron. Układaj później usmażone kotlety na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Warto pamiętać, że przepis na warzywne kotlety jest niezwykle prosty do zrobienia. Powinien wobec tego znakomicie poradzić sobie z nim dosłownie każdy, nawet największy laik gotowania. To idealna propozycja na wegetariańską obiadokolację dla całej rodziny, która jednocześnie nie jest bardzo czasochłonna. Przepisy na kotlety można oczywiście dowolnie modyfikować, w zależności od preferencji, jeśli chodzi o warzywa. Możesz dodać do nich np. paprykę, ale też szczypiorek, które wspaniale podbiją smak dania. Kotlety w wersji wegańskiej doskonale smakują również z cukinią, dynią lub ciecierzycą. Co ciekawe, można przygotować je również z gotowanych warzyw wyjętych z rosołu – w ten sposób składniki na tę zupę się nie zmarnują. Wystarczy, że wówczas starannie zetrzesz je na tarce i wymieszasz z resztą składników.
Wszystko, co warto wiedzieć na temat obiadokolacji!
Przepisów na obiadokolację jest bardzo dużo, więc wcale nie musi być to banalny i mało oryginalny posiłek. Warto zadbać o to, aby obiadokolacja była pożywna i treściwa – musi przecież dostarczyć do organizmu cenne składniki odżywcze, ponieważ jemy obiadokolację głównie po pracy. Co jeszcze powinieneś wiedzieć na temat obiadokolacji? Oto kilka ważnych informacji na temat tego konkretnego posiłku:
- Zrezygnuj z ciężkostrawnych dań na obiadokolację. Mogą one bowiem negatywnie wpłynąć zarówno na sen, jak i trawienie.
- Obiadokolacja powinna być ciepła, zatem obróbka termiczna jest jak najbardziej wskazana. To również idealne rozwiązanie dla osób, które się odchudzają.
- Pomysł na szybką obiadokolację powinien być zawsze dostosowany do indywidualnych potrzeb i preferencji smakowych. Należy też dopasować dania do ewentualnych kłopotów zdrowotnych, jeśli się takie ma.
- Do posiłków na obiadokolację zaleca się włączyć następujące produkty: warzywa, chudy nabiał, nasiona, bakalie, kaszę i rośliny strączkowe.
- Nie musisz jeść ostatniego posiłku maksymalnie do godziny 19:00, jak napisane jest na wielu blogach. Ważne, żeby ostatni posiłek zjeść do dwóch godzin przed położeniem się do łóżka. Jeśli zjesz obiadokolację bezpośrednio przed snem, możesz mieć kłopot z zaśnięciem i duży problem z przetrawieniem zjedzonego posiłku.
- Będąc cukrzykiem albo cierpiąc na insulinooporność, staraj się unikać jedzenia obiadokolacji w formie owoców i dużej ilości węglowodanów.
- Każda obiadokolacja powinna obfitować w odpowiednio zbilansowaną ilość białek, tłuszczy i węglowodanów. Oczywiście wiele zależeć będzie od indywidualnej diety, więc każdy zawsze powinien dopasować dania pod swoje wymagania i potrzeby.