Pomysł na szybką obiadokolację

pomysł na szybką obiadokolację

Obiadokolacja jest posiłkiem, który z reguły jada się za granicą w wybranych hotelach, które oferują taką opcję żywieniową. Zazwyczaj serwowane jest w ramach tego posiłku zarówno śniadanie, jak i kolacja. Obiadokolacja powinna być sycąca i pełna cennych wartości odżywczych. Warto jednak wiedzieć, że obiadokolacja to nie tylko śniadanie z kolacją, serwowane turystom w ramach wykupionej wycieczki i programu żywieniowego. Obiadokolacją nazywany bywa też po prostu sycący posiłek jedzony w porze kolacji zamiast w porze obiadu. Dla Polaków obiadokolacją najczęściej jest z kolei danie, które wieczorem jedzone jest jednocześnie w ramach obiadu i kolacji.

Pomysł na szybką obiadokolację - polecane przepisy

Pomysł na szybką obiadokolację - pozostałe przepisy

Pomysł na szybką obiadokolację – proste przepisy na błyskawiczne dania

Obiadokolacja to posiłek, który coraz częściej pojawia się w naszych domach. Ludzie w dużych miastach pracują bowiem do późna, więc nie mają czasu na przygotowanie obiadu. Właśnie dlatego stawiają na coś szybkiego na obiadokolację – danie, które zastąpi im jednocześnie obiad i kolację. Jaki jest sposób na prosty i łatwy posiłek tego typu? Co zrobić na smaczną obiadokolację dla dwojga? Sprawdź najciekawszy pomysł na szybką obiadokolację i wybierz pomysł, który na stałe włączysz do swojego domowego jadłospisu.

Pomysł na szybką obiadokolację – sprawdzony sposób na coś szybkiego

Łatwy i prosty przepis na leczo – sprawdzony pomysł na szybką obiadokolację

Masz ochotę na pyszną i pożywną obiadokolację po pracy? Warto przyrządzić leczo, które będzie niezwykle pożywnym i zdrowym posiłkiem. Nie dość, że leczo smakuje naprawdę wybornie, to w dodatku każdy będzie umieć je przygotować. Danie jest bowiem mieszaniną kilku warzyw, ewentualnie z dodatkiem pokrojonej w plastry kiełbasy. Oto wszystkie składniki, które należy zakupić w celu zrobienia domowego leczo na obiadokolację: cukinia, pomidory w puszce, papryka czerwona i żółta, przecier pomidorowy, cebula, oliwa z oliwek, kiełbasa polska i przyprawy do smaku – papryka słodka i ostra, bazylia, oregano, pieprz i sól.

Rozgrzej olej w garnku i podsmaż w nim kiełbasę. Wcześniej powinieneś jednak pokroić mięso na równe plastry. Dorzuć posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę, po czym smaż wszystko przez kilka minut. Dopraw do smaku ziołami, pieprzem i solą. Pokrój cukinię w kostkę i dorzuć ją do smażących się już warzyw. Podsmaż wszystko razem, po czym zalej pomidorami z puszki. Dodaj jeszcze paprykę w proszku, a następnie koncentrat pomidorowy, aby wydobyć smak dania. Duś leczo mniej więcej przez kwadrans. Danie możesz podawać domownikom od razu, najlepiej jeszcze gorące. Leczo może stać w lodówce (np. w garnku pod przykrywką) jeszcze przez 3 doby, więc w ten sposób będziesz mieć gotową obiadokolację na najbliższe dni.

Leczo jest naprawdę pyszną potrawą, która pozwala na wzbogacenie menu o dużą ilość kolorowych i niezwykle zdrowych warzyw. Jako że latem jest do nich duży dostęp, warto właśnie wtedy jak najczęściej przyrządzać leczo do jedzenia. Nie musisz mieć dużych umiejętności kulinarnych, aby zrobić leczo – przepis jest naprawdę prosty i nie ma w nim żadnej większej filozofii. Potrawa jest lekka i pożywna, jednak znakomicie sprawdzi się jako bardzo treściwy i pełnowartościowy posiłek w ramach obiadokolacji. Jeśli danie wydaje ci się mało sycące, zawsze możesz dodać do niego ryż. Uwierz, że leczo jednak naprawdę potrafi szybko wypełnić żołądek, głównie dzięki dużej zawartości warzyw – a więc błonnika. Jeśli nie jesz mięsa, zamiast kiełbasy możesz użyć w daniu np. ciecierzycy lub tofu.

Zupa krem z dyni – pomysł na proste i szybkie danie dla całej rodziny

Przepis na krem dyniowy może okazać się strzałem w dziesiątkę, jeśli chodzi o szybką obiadokolację. Nie jest to potrawa skomplikowana, zatem będzie prosta do przyrządzenia nawet dla amatora kulinarnego. Do zrobienia kremu z dyni potrzebować będziesz następujących składników: dynia, pestki dyni, czosnek, cebula, bulion warzywny, ziemniaki, pomidory w puszce, oliwa z oliwek, mleczko kokosowe, marchew i przyprawy do smaku – kurkuma, kminek, curry, pieprz i  sól.

Najpierw dokładnie obierz dynię i pokrój ją w małą kostkę. Wrzuć pokrojoną i obraną marchewkę z ziemniakami do garnka. Obierz i posiekaj drobno cebulę, natomiast przez praskę przepuść czosnek i dodaj do warzyw. Podsmaż całość i zalej garnek z warzywami bulionem. Dopraw danie do smaku, zamieszaj chochlą i gotuj przez 15 minut. Wrzuć pomidory z puszki i mieszaj przez kilka minut. Dolej mleczko kokosowe, zamieszaj i odstaw na wyłączony palnik, aby zupa zyskała niepowtarzalny smak i aromat. Gdy ostygnie, zblenduj zupę na krem. Upraż pestki dyni na suchej patelni i udekoruj nimi zblendowaną zupę-krem z dyni.

Zupa krem z dyni to świetna propozycja na obiadokolację. Nie dość, że jest naprawdę pyszna, to w dodatku rozgrzewająca i treściwa. Ma wspaniały aromat, a jej smak zaskoczy nie tylko domowników, ale i niespodziewanych gości. Warto serwować ją jesienią, kiedy jest sezon na dynie – z pewnością posmakuje każdemu ich fanowi! Zupa krem z dyni będzie też idealną potrawą, jeśli jeszcze nie próbowałeś dań z dyni, a zawsze miałeś na nie ochotę. Danie jest treściwe, ale też jednocześnie lekkostrawne – to dobra informacja zwłaszcza dla osób będących na diecie redukcyjnej. Nie ma w niej zbóż, więc osoby nietolerujące glutenu będą zachwycone tą potrawą.

Szakszuka na szybko – obiadokolacja z jajek i sosu pomidorowego

Przepis na szakszukę jest bardzo prosty i smaczny. Nie trzeba mieć dużego doświadczenia w kuchni, aby ją zrobić. Szakszuka to idealny pomysł na szybką obiadokolację, która sprawdzi się w zasadzie każdego dnia. Danie jest pożywne, treściwe i zdrowe, dostarcza też do organizmu mnóstwo cennych witamin i substancji odżywczych. Aby przygotować szakszukę, należy zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: jajka, czosnek, cebula, papryka czerwona, olej rzepakowy, przecier pomidorowy i przyprawy do smaku – suszone pomidory, chili, papryka wędzona, świeża kolendra, kmin rzymski, pieprz i sól.

Rozgrzej olej na patelni, po czym pokrój cebulę w kostkę i przepuść czosnek przez praskę – usmaż wszystko na oleju. Pokrój paprykę w kostkę i dorzuć ją do warzyw. Smaż kilka minut, żeby papryka zmiękła. Dodaj przyprawy i pomidory z puszki, po czym wymieszaj całość i podsmażaj jeszcze przez maksymalnie 3 minuty. Wydrąż łyżką miejsca na jajka i wbij je w każde takie wgłębienie na patelni – nie uszkodź przy tym żółtka. Zakryj patelnię pokrywką i smaż wszystko do momentu ścięcia się białek. Jeśli chcesz mieć płynne żółtko, nie smaż dania zbyt długo. Pod koniec zdejmij szakszukę z ognia, odstaw na bok i udekoruj posiekaną drobno kolendrą. Jeśli nie lubisz kolendry, użyj pietruszki albo szczypiorku.

Szakszuka to naprawdę dobry pomysł na szybką obiadokolację. Możesz jeść ją saute, ale też razem ze świeżą, chrupiącą bagietką (np. czosnkową). Danie jest bardzo cennym źródłem witamin, ale też białka – głównie dzięki dużej ilości jaj, które się w nim znajdują. Szakszukę można zrobić również na śniadanie, ponieważ jest cennym źródłem substancji odżywczych i zapewnia „energetycznego kopa” na początek dnia. To bardzo zdrowe i sycące danie, które powinno obowiązkowo znaleźć się w menu każdej rodziny. Jeśli jesteś zabieganą osobą, jest to potrawa wręcz idealna! Chcąc urozmaicić posiłek, możesz udekorować szakszukę również serem feta. Nie dość, że jest on niezwykle smaczny i doda potrawie wyrazistości, to w dodatku stanowi kolejne źródło cennego białka w daniu.

Jaki jest najlepszy pomysł na szybką obiadokolację? Poznaj je wszystkie!

Przepis na kotlety warzywne – sprawdź, jak szybko je zrobić!

Nie masz pomysłu na obiadokolację? Bardzo prostą i jednocześnie szybką w przygotowaniu potrawą są kotleciki warzywne. Możesz wykorzystać do ich zrobienia niemal dowolne warzywa. Najbardziej polecane są jednak następujące składniki: ziemniaki (gotowane), marchewka, zielony groszek, czosnek, ser parmezan, cebula, jajko, masło, bułka tarta, olej rzepakowy i przyprawy do smaku – świeża natka pietruszki, pieprz i sól. Danie jest bardzo proste do przygotowania, więc nie potrzeba wielkiej i skomplikowanej wiedzy kulinarnej, aby usmażyć warzywne kotlety.

Najpierw obierz ziemniaki, opłucz je i pokrój na małe kawałki. Ugotuj je później w osolonej wodzie i odcedź. Dodaj masło, po czym zrób z ziemniaków puree – odstaw na bok, żeby wystygły. Opłucz i obierz marchewki, później je ugotuj. Wyjmij z wody i odstaw do wystudzenia. Obierz cebulę i pokrój na kosteczkę, natomiast czosnek obierz i przepuść przez praskę. Na rozgrzanej olejem patelni podsmaż czosnek i cebulkę, następnie zostaw do wystudzenia.

Zetrzyj ser na tarce z małymi oczkami, następnie odsącz groszek z zalewy i wsyp konieczną część do miseczki. Zetrzyj na tarce również marchewkę (najlepiej na średnich oczach). Włóż do naczynia z ziemniakami ser żółty, marchewkę, cebulę z czosnkiem, groszek, jajko, posiekaną natkę pietruszki, pieprz i sól do smaku. Wymieszaj wszystko. Zacznij zwilżonymi dłońmi wyrabiać kotlety, później obtocz je w bułce tartej. Rozgrzej olej na patelni i smaż na niej kotlety, aż się przyrumienią z obu stron. Układaj później usmażone kotlety na papierowym ręczniku, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Warto pamiętać, że przepis na warzywne kotlety jest niezwykle prosty do zrobienia. Powinien wobec tego znakomicie poradzić sobie z nim dosłownie każdy, nawet największy laik gotowania. To idealna propozycja na wegetariańską obiadokolację dla całej rodziny, która jednocześnie nie jest bardzo czasochłonna. Przepisy na kotlety można oczywiście dowolnie modyfikować, w zależności od preferencji, jeśli chodzi o warzywa. Możesz dodać do nich np. paprykę, ale też szczypiorek, które wspaniale podbiją smak dania. Kotlety w wersji wegańskiej doskonale smakują również z cukinią, dynią lub ciecierzycą. Co ciekawe, można przygotować je również z gotowanych warzyw wyjętych z rosołu – w ten sposób składniki na tę zupę się nie zmarnują. Wystarczy, że wówczas starannie zetrzesz je na tarce i wymieszasz z resztą składników.

Wszystko, co warto wiedzieć na temat obiadokolacji!

Przepisów na obiadokolację jest bardzo dużo, więc wcale nie musi być to banalny i mało oryginalny posiłek. Warto zadbać o to, aby obiadokolacja była pożywna i treściwa – musi przecież dostarczyć do organizmu cenne składniki odżywcze, ponieważ jemy obiadokolację głównie po pracy. Co jeszcze powinieneś wiedzieć na temat obiadokolacji? Oto kilka ważnych informacji na temat tego konkretnego posiłku:

  1. Zrezygnuj z ciężkostrawnych dań na obiadokolację. Mogą one bowiem negatywnie wpłynąć zarówno na sen, jak i trawienie.
  2. Obiadokolacja powinna być ciepła, zatem obróbka termiczna jest jak najbardziej wskazana. To również idealne rozwiązanie dla osób, które się odchudzają.
  3. Pomysł na szybką obiadokolację powinien być zawsze dostosowany do indywidualnych potrzeb i preferencji smakowych. Należy też dopasować dania do ewentualnych kłopotów zdrowotnych, jeśli się takie ma.
  4. Do posiłków na obiadokolację zaleca się włączyć następujące produkty: warzywa, chudy nabiał, nasiona, bakalie, kaszę i rośliny strączkowe.
  5. Nie musisz jeść ostatniego posiłku maksymalnie do godziny 19:00, jak napisane jest na wielu blogach. Ważne, żeby ostatni posiłek zjeść do dwóch godzin przed położeniem się do łóżka. Jeśli zjesz obiadokolację bezpośrednio przed snem, możesz mieć kłopot z zaśnięciem i duży problem z przetrawieniem zjedzonego posiłku.
  6. Będąc cukrzykiem albo cierpiąc na insulinooporność, staraj się unikać jedzenia obiadokolacji w formie owoców i dużej ilości węglowodanów.
  7. Każda obiadokolacja powinna obfitować w odpowiednio zbilansowaną ilość białek, tłuszczy i węglowodanów. Oczywiście wiele zależeć będzie od indywidualnej diety, więc każdy zawsze powinien dopasować dania pod swoje wymagania i potrzeby.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto