Przepis na wegetariańską zapiekankę z batatów z cukinią i szpinakiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, suszone pomidory z chilli, natka pietruszki suszona
To będzie niezbędne
patelnia duża, naczynie żaroodporne, tarka

Obierz bataty i pokrój je w plastry o grubości około 2 cm.

Ugotuj je 15 minut od momentu wrzenia w osolonej wodzie.

Rozgrzej masło na patelni i dodaj na nią pokrojoną w pół plastry cebulę.

Podsmaż ją i dodaj przeciśnięty czosnek przez praskę oraz szpinak.

Posól.

Smaż, aż szpinak zmięknie.

Rozmieszaj jajka z mlekiem i przypraw.

Pokrój w cienkie plastry cukinię.

Zrób dwie warstwy.

Na dno naczynia wyłóż połowę batatów.

Na to dodaj połowę cukinii, szpinaku i polej połową jajka z mlekiem i powtórz.

Na wierzchu ułóż starty ser mozzarella na tarce oraz pokruszoną fetę.

Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. i piecz pół godziny.

Wegetariańska zapiekanka z batatów z cukinią i szpinakiem
Wegetariańska zapiekanka z batatów z cukinią i szpinakiem
Koszt przygotowania dania
41.27 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
540 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
67

Wegetariańska zapiekanka z batatów z cukinią i szpinakiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o wegetariańskiej zapiekance z batatów z cukinią i szpinakiem

Pyszna fit warzywna zapiekanka z batatów, z cukinii oraz szpinakiem jest świetnym pomysłem na wegetariański obiad bez mięsa. Odżywcza, dobra i bardzo prosta. Zawiera mnóstwo warzyw, w tym bataty, cukinię i szpinak. Przepis na zapiekankę z batatów pieczony jest z dwoma rodzajami sera: mozzarella oraz feta. Dzięki temu zapiekanka ma pyszny smak. To zdrowy pomysł na dobry posiłek bezmięsny, idealny dla osób na diecie bezmięsnej. Poznaj sposób na to, jak zrobić zapiekankę z batatów w wersji wegetariańskiej.

Wegetariańska zapiekanka z batatów jest pyszna, sycąca i fit. Jest bogata w warzywa, które pieką się w mieszance z jajka i mleka. Jak zrobić zapiekankę z batatów z dodatkiem cukinii i szpinaku? Całe danie będzie przygotowywanie w naczyniu żaroodpornym. Nie potrzeba do niego przykrycia. Przyda się też garnek. W przepisie na zapiekankę z batatów lepiej jest podgotować chwilę bataty, by zapiekanka szybciej się upiekła. Pieczenie batatów trwa często dosyć długo. Bataty należy obrać, a następnie pokroić w nie za duże plastry (o grubości około 2 cm). Gotuj je w posolonej wodzie 15 minut od czasu, w którym zaczęły wrzeć. W momencie, gdy bataty się gotują przygotuj szpinak. Najpierw rozgrzej masło klarowane na dużej patelni i zarumień na niej przekrojoną wzdłuż i następnie w plastry cebulkę. Pod koniec dodaj posiekany czosnek oraz szpinak. Należy wszystko podsmażać przez chwilę z solą, aż szpinak zmięknie. Cukinię pokrój w plasterki, a jajka roztrzep z mlekiem i przyprawami. Jeżeli chcesz bardziej pikantne danie możesz dodać do potrawy marynowaną papryczkę chilli. Warto dodać, oprócz soli i pieprzu, przyprawę z suszonymi pomidorami. Jak bataty się podgotują można układać całość w naczyniu. Podziel składniki na pół i zrób dwie warstwy. Na no wyłóż bataty, następnie cukinię, szpinak oraz jajka z mlekiem. Powtórz warstwy i na sam wierzch wyłóż startą na tarce mozzarellę i pokruszony w dłoniach ser feta. Całość należy piec około pół godziny.

Warzywna zapiekanka z batatów, cukinii i szpinaku to dobra potrawa, która zasługuje na miano fit. To prawdziwy hit dla osób, które mają dietę bez mięsa. Przepis na zapiekankę z batatów to super pomysł na warzywne potrawy. Jeśli kończą Ci się pomysły to jest to odpowiednia propozycja. Jak zrobisz zapiekankę z batatów możesz zaserwować ją całej rodzinie. Jest wegetariańska, lekka i pożywna. Bataty nadają lekko słodki smak, zaś ser feta sprawia, że jest łamany smakiem słonym. To bardzo fajne połączenie dla osób, które lubią wyraziste smaki.

Wartości odżywcze wegetariańskiej zapiekanki z batatów z cukinią i szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(440g)
Energia (kalorie)
122.94 kcal
540.95 kcal
Białko
7.05 g
31.03 g

Węglowodany w wegetariańskiej zapiekance z batatów z cukinią i szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(440g)
Węglowodany
7.72 g
33.99 g
Węglowodany przyswajalne
6.54 g
28.76 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.19 g
5.23 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(440g)
Tłuszcz
7.19 g
31.66 g
Tłuszcze nasycone
4.64 g
20.43 g
Tłuszcze nienasycone
2.55 g
11.23 g
Tłuszcze jednonasycone
2.04 g
8.98 g
Tłuszcze wielonasycone
0.51 g
2.25 g
Cholesterol
73.81 mg
324.79 mg

Witaminy w przepisie na wegetariańską zapiekankę z batatów z cukinią i szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(440g)
Witamina A
361.04 µg (mcg)
1588.58 µg (mcg)
Witamina B6
0.17 mg
0.74 mg
Witamina B12
0.45 µg (mcg)
2.00 µg (mcg)
Witamina C
9.07 mg
39.92 mg
Witamina D
0.42 µg (mcg)
1.85 µg (mcg)
Retinol
68.24 µg (mcg)
300.27 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.27 mg
Ryboflawina
0.23 mg
1.03 mg
Niacyna
0.42 mg
1.83 mg
Foliany
35.88 µg (mcg)
157.87 µg (mcg)
Beta karoten
3513.91 µg (mcg)
15461.22 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na wegetariańską zapiekankę z batatów z cukinią i szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(440g)
Sód
280.85 mg
1235.74 mg
Potas
207.95 mg
914.97 mg
Wapń
147.92 mg
650.84 mg
Fosfor
131.63 mg
579.19 mg
Magnez
22.84 mg
100.49 mg
Żelazo
0.91 mg
4.02 mg
Cynk
1.01 mg
4.44 mg
Miedź
0.06 mg
0.27 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny wegetariańskiej zapiekanki z batatów z cukinią i szpinakiem 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wegetariańskiej zapiekance z batatów z cukinią i szpinakiem

Lista alergenów dla wegetariańskiej zapiekanki z batatów z cukinią i szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Ser Mozzarella
    • Masło klarowane
    • Ser Feta

W przepisie na wegetariańską zapiekankę z batatów z cukinią i szpinakiem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • natka pietruszki suszona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania wegetariańskiej zapiekanki z batatów z cukinią i szpinakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bataty
600 g
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
7.20
Za 600 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukinia
200 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Szpinak
200 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.67
Za 200 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Mleko 2%
125 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Ser Mozzarella
250 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 250 g
Masło klarowane
15 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 15 g
Ser Feta
180 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
10.80
Za 180 g
Koszt składników
64.50
Jak oceniasz przepis na wegetariańską zapiekankę z batatów z cukinią i szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób