Przepis na sos serowy do zapiekanki krok po kroku

Składniki dla 1 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kurkuma, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
tarka, miska

Ser zetrzyj na tarce.

W miseczce wymieszaj surowe jajka ze śmietaną. Dodaj przyprawy: według uznania sól, pieprz, kurkumę (dla koloru), gałkę muszkatołową.

Dodaj starty ser i wymieszaj.

Gotowym sosem polej zapiekankę przed pieczeniem.

Sos serowy do zapiekanki w białej miseczce na zapiekance ze szpinakiem
Sos serowy do zapiekanki
Koszt przygotowania dania
6.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
929 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
10

Sos serowy do zapiekanki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sosie serowym do zapiekanki

Sos serowy do zapiekanki to pozycja obowiązkowa do dań przygotowanych w piekarniku. Taki sos idealnie sprawdzi się do wszystkich zapiekanek- warzywnych, makaronowych, mięsnych czy wegetariańskich. Taki sos powoduje, że składniki bardziej się ze sobą łączą i smaczna zapiekanka zyskuje trwalszą konsystencję.

Aby wykonać przepis na sos serowy do zapiekanki na początku zetrzyj ser na tarce. W miseczce wymieszaj surowe jajka ze śmietaną. Dodaj przyprawy: według uznania sól, pieprz, kurkumę (dla koloru), gałkę muszkatołową. Dodaj starty ser i wymieszaj. Gotowym sosem polej zapiekankę przed pieczeniem. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić sos serowy do zapiekanki. Z jego użyciem powstanie super dobra zapiekanka na obiad lub kolację.

Przygotowując ten sos, sięgnij po dobry jakościowo ser np. gouda, edamski lub morski. Ser żółty uznawany jest za jeden z głównych źródeł wapnia w diecie. Wynika to z tego, że już jeden plasterek (15 g) dostarcza 105 mg tego makroelementu, a więc 10% całodziennego zapotrzebowania.

Śmietana 30% zaliczana jest do produktów nabiałowych, której aż 30% stanowi tłuszcz. Oznacza to, że w 100 g produktu mamy 30 g tłuszczu. Taka zawartość tłuszczu powoduje, że ta śmietana ma wiele zastosowań w kuchni. Najbardziej popularna jest w wersji na słodko najczęściej jako bita śmietana do deserów, gofrów czy lodów. Jednak równie świetnie sprawdza się w daniach przygotowywanych na ciepło, ponieważ nie występuję ryzyko jej „zważenia”. Choć w przypadku kwaśnych zup warto rozmieszać śmietanę z odrobiną zupy przed dodaniem do całego garnka.

Jeśli potrzebny Ci szybki pomysł na danie z wykorzystaniem takiego sosu serowego do zapiekanki to ugotuj makaron np. kokardki, pierś z kurczaka podsmaż na suchej patelni, a brokuła umyj i pokrój w małe różyczki. W naczyniu żaroodpornym umieść wszystkie składniki, wymieszaj i polej sosem serowym do zapiekanki. Teraz podpiecz przez 15-20 minut w 180 st. C. Proszę bardzo, pyszna zapiekanka gotowa!

Wartości odżywcze sosu serowego do zapiekanki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(360g)
Energia (kalorie)
258.08 kcal
929.09 kcal
Białko
8.96 g
32.26 g

Węglowodany w sosie serowym do zapiekanki

Na 100g
Na porcję
(360g)
Węglowodany
2.36 g
8.49 g
Węglowodany przyswajalne
2.36 g
8.49 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(360g)
Tłuszcz
23.49 g
84.55 g
Tłuszcze nasycone
20.47 g
73.68 g
Tłuszcze nienasycone
3.02 g
10.87 g

Składniki mineralne w przepisie na sos serowy do zapiekanki

Na 100g
Na porcję
(360g)
Sód
175.04 mg
630.16 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu serowego do zapiekanki 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie serowym do zapiekanki

Lista alergenów dla sosu serowego do zapiekanki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser gouda

Cena przygotowania sosu serowego do zapiekanki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Ser gouda
60 g
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
1.68
Za 60 g
Koszt składników
13.20
Jak oceniasz przepis na sos serowy do zapiekanki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób