Zapiekanka z cukinii i jajek

Opublikowano: 02.11.2021 r., 9:36 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka z cukinii i jajek
Zapiekanka z cukinii i jajek
Prosta, dobra i szybka zapiekanka z cukinii i jajek to świetny pomysł na posiłek o niskiej zawartości węglowodanów. To super sposób na wykorzystanie jajek i cukinii.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 30 min
475 kcal
Kcal w porcji
405 g
Wielkość porcji
12
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Cukinia (600 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Ser mozzarella light (125 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Ser gouda (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, tarka, miska

Przepis na zapiekankę z cukinii i jajek krok po kroku

Piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza.

Umyj cukinię. Przekrój ją wzdłuż na 4 części. Następnie pokrój ją w plasterki.

Wlej olej na patelnię i dodaj cukinię. Podsmaż kilka minut razem z przyprawami.

Po około 7 minutach wyłóż cukinię do naczynia.

Mozzarellę zetrzyj na tarce i posyp cukinię.

Jajka wbij do miski i roztrzep je razem ze śmietanką. Przypraw.

Cukinię zalej jajkami.

Wstaw cukinię do piekarnika.

Piecz około 30 minut.

Około 10 minut przed wyłóż starty żółty ser na wierzch i piecz do rozpuszczenia sera.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę z cukinii i jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki z cukinii i jajek

Prosta, dobra i szybka zapiekanka z cukinii i jajek to świetny pomysł na posiłek o niskiej zawartości węglowodanów. To super sposób na wykorzystanie jajek i cukinii. Jest bardzo smaczna i zawiera sporą ilość sera, który się znakomicie rozpływa w ustach. To świetna potrawa z piekarnika dla wszystkich osób, które z jakiegoś powodu ograniczają spożycie węglowodanów. Jest to dobry przepis na zapiekankę z jajek i cukinii, który nadaje się na obiad lub na kolację. Jedz ją tylko na gorąco, ponieważ taka jest najsmaczniejsza.

Zapiekanka z cukinii i jajek jest potrawą lekką. Stanowi znakomity dodatek do ulubionej potrawy. Może być też zjedzona samodzielnie, ponieważ niesamowicie potrafi nasycić. Jak zrobić zapiekankę z cukinii i jajek? Potrzebujesz tylko cukinię, jajka, śmietankę, mozzarellę, ser żółty, olej oraz przyprawy. Szybka, prosta i przede wszystkim dobra w smaku. Zaleca się cukinię najpierw podsmażyć kilka minut na oleju, by trochę zmiękła. Ponadto podsmażona cukinia traci wtedy trochę wody. Dzięki temu nie ma bardzo dużego ryzyka powstania zbyt dużej ilości soków w zapiekance. W przepisie na zapiekankę z jajek i cukinii najlepiej jest najpierw podpiec zapiekankę w piekarniku, a serem żółtym posypać wierzch dopiero około 10 minut przed zakończeniem pieczenia. Ser, który piecze się zbyt długo staje się twardy i nie rozpływa się. Oczywiście jeśli wolisz twardszy i bardziej podpieczony ser możesz dać go, gdy wstawiasz zapiekankę do pieczenia.

Zapiekanka z cukinii i jajek może być zrobiona zarówno z jajek surowych jak i z jajek na twardo. To dobry pomysł na wykorzystanie tak ugotowanych jajek. Jak zrobić zapiekankę z cukinii i jajek używając ugotowane jajka na twardo? Wystarczy jedynie uprzednio ugotować 4 jajka na twardo i je pokroić w większa kostkę. Z pozostałych dwóch należy zrobić tak jak nakazuje przepis: rozmieszać je ze śmietanką i zalać warzywa z serem. Przepis na zapiekankę z jajek i cukinii jest więc bardzo prosty i szybki.

Jak zrobisz zapiekankę z cukinii i jajek najlepiej jest zjeść ją, gdy jest gorąca. Wtedy ser jest rozpuszczony i całość smakuje jak dobra potrawa na obiad albo na inny posiłek. Zrobisz ją szybko w piekarniku, więc jest to wygodny przepis. Dzięki temu, że cukinia jest bardzo niskokaloryczna, staje się dobrym pomysłem na dodatek nie tylko do obiadu, ale też na przykład do kanapki bądź kotleta. Zapiekanka z cukinii i jajek ma bardzo niski indeks glikemiczny, więc jest odpowiednia dla osób korzystających z diety o niskim indeksie glikemicznym.

Alergeny w zapiekance z cukinii i jajek

Lista alergenów dla zapiekanki z cukinii i jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser mozzarella light
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze zapiekanki z cukinii i jajek

na 100g gotowej potrawy

Przepis zawiera bardzo niską ilość węglowodanów. Ma dużą objętość, a przy tym zawiera sporą ilość tłuszczu i białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(405g)
Energia (kcal)
117.36
475.30
Białko (g)
8.72
35.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(405g)
Węglowodany (g)
2.48
10.04
Węglowodany przyswajalne (g)
1.99
8.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.49
2.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(405g)
Tłuszcz (g)
8.13
32.91
Tłuszcze nasycone (g)
5.11
20.68
Tłuszcze nienasycone (g)
3.02
12.23
Cholesterol (mg)
114.74
464.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(405g)
Witamina D (µg (mcg))
0.58
2.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(405g)
Sód (mg)
195.63
792.29
Potas (mg)
176.33
714.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
153.56
621.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.68
2.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z cukinii i jajek 12
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki z cukinii i jajek

Koszt składników
28.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
600 g
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 600 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Ser mozzarella light
125 g
4.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 125 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Ser gouda
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Koszt składników
28.20