Przepis na zapiekanka z cukinii i ziemniaków krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, rozmaryn, pieprz ziołowy
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie ceramiczne do zapiekania

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w talarki.

Cukinię pokrój w plastry.

W naczyniu ceramicznym do zapiekania układaj kolejno i doprawiaj solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową warstwę ziemniaków a na niej warstwę cukinii, do zużycia składników.

W misce ubij jajka ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem ziołowy, zalej warzywa.

Na wierzch zetrzyj ser i dodaj gałązkę rozmarynu.

Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 30-40 minut.

Zapiekanka z cukinii i ziemniaków podana w naczyniu żaroodpornym.
Zapiekanka z cukinii i ziemniaków
Koszt przygotowania dania
23.37 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
264 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
71

Zapiekanka z cukinii i ziemniaków - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance z cukinii i ziemniaków

Zapiekanka z cukinii i ziemniaków to doskonała propozycja na pyszny warzywny obiad. Przepis na zapiekankę z cukinii i ziemniaków jest bardzo łatwy dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją upiec. Do przygotowania zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cukinia, jajka, śmietana kremówka 30%, ser żółty, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, gałązka rozmarynu.

Jak zrobić zapiekankę z cukinii i ziemniaków? Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w talarki. Cukinię pokrój w plastry. W naczyniu ceramicznym do zapiekania układaj kolejno i doprawiaj solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową warstwę ziemniaków a na niej warstwę cukinii. Układaj warstwy do zużycia składników. W misce ubij jajka ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem ziołowy. Zalej warzywa, na wierzch zetrzyj ser i dodaj gałązkę rozmarynu. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 30-40 minut. Pokrój lekko wystudzoną zapiekankę.

Jajka są skarbnicą witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak A, D czy K, jest w nich także potas, fosfor, wapń i żelazo. Wapń jest budulcem naszych kości, bierze udział w prawidłowym krzepnięciu krwi, jest potrzebny do transportu bodźców między komórkami mięśniowo - nerwowymi. Ziemniaki są warzywem lekkostrawnym nisko kalorycznym. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Błonnik pokarmowy poprawia perystaltykę naszych jelit a także zapobiega zaparciom. Pomaga usunąć nadmiar cholesterolu z krwi. Mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu. Potas odpowiada za prawidłową pracę serca a także pomaga obniżyć ciśnienie krwi.

Podsumowując pomysł na pyszną zapiekankę pieczoną w piekarniku jest doskonały na obiad warzywny lub w mniejszej porcji jako dodatek do mięsa. Dobra zapiekanka smakuje świetnie także na zimno, więc możesz ją podać jako przekąskę podczas spotkań z rodziną i znajomymi.

Wartości odżywcze zapiekanki z cukinii i ziemniaków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(265g)
Energia (kalorie)
99.80 kcal
264.46 kcal
Białko
3.90 g
10.34 g

Węglowodany w zapiekance z cukinii i ziemniaków

Na 100g
Na porcję
(265g)
Węglowodany
8.27 g
21.93 g
Węglowodany przyswajalne
7.11 g
18.85 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.16 g
3.08 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(265g)
Tłuszcz
5.85 g
15.50 g
Tłuszcze nasycone
4.86 g
12.89 g
Tłuszcze nienasycone
0.98 g
2.61 g
Tłuszcze jednonasycone
0.74 g
1.96 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.24 g
0.64 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
37.06 mg
98.20 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zapiekanka z cukinii i ziemniaków

Na 100g
Na porcję
(265g)
Witamina A
26.20 µg (mcg)
69.43 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.51 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.16 µg (mcg)
0.42 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
14.08 mg
37.32 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.19 µg (mcg)
0.51 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.15 mg
0.39 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
22.40 µg (mcg)
59.35 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.14 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.27 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.58 mg
1.53 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
19.66 µg (mcg)
52.10 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
45.88 µg (mcg)
121.58 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekanka z cukinii i ziemniaków

Na 100g
Na porcję
(265g)
Sód
62.96 mg
166.84 mg
Potas
275.10 mg
729.01 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
54.43 mg
144.23 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
82.57 mg
218.81 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
17.97 mg
47.63 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.60 mg
1.59 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.56 mg
1.48 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z cukinii i ziemniaków 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance z cukinii i ziemniaków

Lista alergenów dla zapiekanki z cukinii i ziemniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser żółty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • pieprz ziołowy

Cena przygotowania zapiekanki z cukinii i ziemniaków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
10 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Cukinia
1000 g
2 duże sztuki
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 1000 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ser żółty
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Koszt składników
28.20
Jak oceniasz przepis na zapiekanka z cukinii i ziemniaków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób