Zapiekanka z cukinii i ziemniaków
- Ziemniaki późne 10 średnich sztuk (1000 g)
- Cukinia 2 duże sztuki (1000 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Jajko (4 szt.)
- Ser żółty (150 g)
Przepis na zapiekanka z cukinii i ziemniaków krok po kroku
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w talarki.
Cukinię pokrój w plastry.
W naczyniu ceramicznym do zapiekania układaj kolejno i doprawiaj solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową warstwę ziemniaków a na niej warstwę cukinii, do zużycia składników.
W misce ubij jajka ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem ziołowy, zalej warzywa.
Na wierzch zetrzyj ser i dodaj gałązkę rozmarynu.
Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 30-40 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Kugel
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki z cukinii i ziemniaków
Zapiekanka z cukinii i ziemniaków to doskonała propozycja na pyszny warzywny obiad. Przepis na zapiekankę z cukinii i ziemniaków jest bardzo łatwy dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją upiec. Do przygotowania zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cukinia, jajka, śmietana kremówka 30%, ser żółty, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy, gałązka rozmarynu.
Jak zrobić zapiekankę z cukinii i ziemniaków? Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w talarki. Cukinię pokrój w plastry. W naczyniu ceramicznym do zapiekania układaj kolejno i doprawiaj solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową warstwę ziemniaków a na niej warstwę cukinii. Układaj warstwy do zużycia składników. W misce ubij jajka ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem ziołowy. Zalej warzywa, na wierzch zetrzyj ser i dodaj gałązkę rozmarynu. Piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 30-40 minut. Pokrój lekko wystudzoną zapiekankę.
Jajka są skarbnicą witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak A, D czy K, jest w nich także potas, fosfor, wapń i żelazo. Wapń jest budulcem naszych kości, bierze udział w prawidłowym krzepnięciu krwi, jest potrzebny do transportu bodźców między komórkami mięśniowo - nerwowymi. Ziemniaki są warzywem lekkostrawnym nisko kalorycznym. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Błonnik pokarmowy poprawia perystaltykę naszych jelit a także zapobiega zaparciom. Pomaga usunąć nadmiar cholesterolu z krwi. Mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu. Potas odpowiada za prawidłową pracę serca a także pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
Podsumowując pomysł na pyszną zapiekankę pieczoną w piekarniku jest doskonały na obiad warzywny lub w mniejszej porcji jako dodatek do mięsa. Dobra zapiekanka smakuje świetnie także na zimno, więc możesz ją podać jako przekąskę podczas spotkań z rodziną i znajomymi.
Alergeny w zapiekance z cukinii i ziemniaków
Lista alergenów dla zapiekanki z cukinii i ziemniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser żółty
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze zapiekanki z cukinii i ziemniaków
Zapiekanka z cukinii i ziemniaków to świetna propozycja na warzywny obiad. Zapiekanka zawiera dużo błonnika pokarmowego. Jest też dobrym źródłem tłuszczu mlecznego oraz składników mineralnych.
Energia i białka
(265g)
Węglowodany
(265g)
Tłuszcze
(265g)
Witaminy
(265g)
Składniki mineralne
(265g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.