Naleśniki po meksykańsku z kurczakiem

Opublikowano: 10.03.2021 r., 11:18 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Naleśniki po meksykańsku z kurczakiem podane na białym talerzu, posypane cebulką dymką
Naleśniki po meksykańsku z kurczakiem
Wypróbuj najlepszy przepis na naleśniki po meksykańsku z kurczakiem. Pyszne, sycące i aromatyczne danie idealnie sprawdzi się na obiad lub ciepłą kolację.
Przygotowanie 60 min
322 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 szklanka (130 g)
  • Mleko 1,5% szklanka (250 ml)
  • Jajko 2 jaja klasy M (2 szt.)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (24 ml)
  • Cebula jedna średniej wielkości (50 g)
  • Czosnek dwa ząbki (10 g)
  • Kukurydza konserwowa Puszka po odsączeniu (285 g)
  • Fasola konserwowa Puszka po odsączeniu (240 g)
  • Pieczarki marynowane (100 g)
  • Przecier pomidorowy z solą 200 g, pół kartonu, szklanka (260 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry 2 filety (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kumin, oregano, papryka ostra, kolendra nasiona mielone
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, patelnia do naleśników

Przepis na naleśniki po meksykańsku z kurczakiem krok po kroku

Mięso z kurczaka zmielić lub kupić gotowe mielone.

Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i dwa całe ząbki czosnku. Delikatnie podduś, dodaj mięso i pokrojone pieczarki, w trakcie smażenia dodaj pół łyżeczki papryki słodkiej, dużą szczyptę kuminu, kolendry, oregano, papryki ostrej, soli oraz pieprzu. Następnie dodaj przecier pomidorowy, odsączoną i wypłukaną fasolę czerwoną oraz odsączoną kukurydzę. Całość duś około 10 minut aż przecier pomidorowy zgęstnieje.

Do miski przesyp mąkę, dodaj jajka, mleko, dużą szczyptę soli oraz około 3/4 szklanki ciepłej wody. Ciasto miksuj minimum 5 minut. Pod koniec dodaj łyżkę oleju.

Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej teflonowej lub żeliwnej patelni. Wylej na patelnię około chochelki ciasta, ilość powinna być taka aby po wylaniu, obracając patelnią ciasto pokryło całą jej powierzchnię. Naleśniki przewracaj dopiero gdy boki zaczną delikatnie odchodzić od powierzchni patelni. Z podanej porcji powinno wyjść 10 naleśników.

Na naleśnika połóż porcję farszu. Możesz zwinąć w rulonik, złożyć na pół lub w ćwiartkę. Naleśniki możesz zapiec posypane serem cheddar.

Jak oceniasz przepis na naleśniki po meksykańsku z kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,2% osób

Więcej informacji na temat naleśników po meksykańsku z kurczakiem

Naleśniki, są uniwersalnym daniem, które kocha cały świat. W każdym kraju znajdziecie chociaż jeden rodzaj naleśników. W Ameryce są to pancakes, crepes we Francji, Okonomiyaki w Japonii i wiele, wiele więcej. Każde pyszne i oryginalne.

Sam przepis na naleśniki jest bardzo prosty, składa się z mąki, wody lub mleka, jajek i soli. Puszyste, delikatne ciasto naleśnikowe chętnie przyjmuje smaki pochodzące z nadzienia. Dlatego naleśniki po meksykańsku z kurczakiem są wyśmienitą formą podania neutralnych w smaku placków. Nadzienie do tej wersji wykonasz z mięsem z fileta z kurczaka, z kukurydzą, czerwoną fasolą oraz z pieczarkami

z dodatkiem pomidorów lub dobrej jakości passaty pomidorowej. Danie podkręcają aromatyczne przyprawy, dzięki którym Twoje naleśniki z mięsem po meksykańsku, nabiorą niepowtarzalnego charakteru.

Same naleśniki możesz wykonać z różnego rodzaju mąk, na przykład pszennej, pszennej pełnoziarnistej, kukurydzianej, gryczanej, ryżowej lub kombinacji kilku różnych mąk. Kukurydziane naleśniki swoim smakiem będą przypominać meksykańskie tortille do tacos. Dzięki możliwości zastosowania różnych rodzajów mąk naleśniki po meksykańsku z kurczakiem z powodzeniem dostosujesz do różnych diet eliminacyjnych.

Naleśniki po meksykańsku z kurczakiem dzięki zastosowaniu paru technik obróbki termicznej mogą być daniem spożywanym w trakcie diety redukcyjnej. Dzięki zastosowaniu mąki pełnoziarnistej danie będzie bardziej sycące ze względu na wyższą zawartość błonnika w porównaniu do mąki o typie 500 czy 750. Wykorzystując dobrej jakości patelnię teflonową naleśniki usmażysz bez dodatku tłuszczu. Do przygotowania nadzienia wybierz filet z piersi kurczaka, który ma niską zawartość tłuszczu. Poprzez wykorzystanie przetworzonych pomidorów, czy to w postaci passaty, czy pomidorów krojonych w puszce, dostarczysz likopenu, który jest najsilniejszym antyoksydantem z grupy karotenoidów. Oprócz tego, likopen posiada działanie przeciw zapalne, a także hamujące nieprawidłowy wzrost komórek, dzięki czemu warto go stosować w profilaktyce przeciwnowotworowej. Danie posiada również wysoką zawartość białka poprzez użycie fileta z piersi kurczaka i czerwonej fasoli. Dlatego naleśniki z czerwoną fasolą i kurczakiem sprawdzą się też idealnie jako posiłek dla osób trenujących.

Alergeny w naleśnikach po meksykańsku z kurczakiem

Lista alergenów dla naleśników po meksykańsku z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze naleśników po meksykańsku z kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
107.50
322.51
Białko (g)
8.45
25.34

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
12.29
36.86
Węglowodany przyswajalne (g)
11.12
33.36
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.17
3.50
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
2.89
8.67
Tłuszcze nasycone (g)
0.92
2.77
Tłuszcze nienasycone (g)
1.97
5.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.30
3.89
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.67
2.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, mleko 1,5%, jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
38.39
115.17
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
22.84
68.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.55
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.67
8.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.27
0.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.47
1.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.20
57.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.15
9.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.01
75.02
Brak danych dla: olej rzepakowy, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
43.14
129.42
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy, fasola konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
147.79
443.36
Potas (mg)
257.54
772.62
Wapń (mg)
32.01
96.03
Fosfor (mg)
112.74
338.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.17
66.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.13
3.39
Cynk (mg)
0.63
1.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny naleśników po meksykańsku z kurczakiem brak danych
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania naleśników po meksykańsku z kurczakiem

Koszt składników
58.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
130 g
szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.39
Za 130 g
Mleko 1,5%
250 ml
szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Jajko
2 szt.
2 jaja klasy M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej rzepakowy
24 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 24 ml
Cebula
50 g
jedna średniej wielkości
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Czosnek
10 g
dwa ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Kukurydza konserwowa
285 g
Puszka po odsączeniu
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.93
Za 285 g
Fasola konserwowa
240 g
Puszka po odsączeniu
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 240 g
Pieczarki marynowane
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Przecier pomidorowy z solą
260 g
200 g, pół kartonu, szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 260 g
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 filety
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Koszt składników
58.50