Przepis na sałatkę z tuńczykiem warstwową krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, tarka, duża miska

Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.

Tuńczyka i kukurydzę odcedź.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Ogórki kiszone pokrój w kostkę.

Ser żółty zetrzyj na dużych oczkach jarzynowych tarki.

W misce ułóż składniki w następującej kolejności: jajko, cebula, ogórek, tuńczyk, kukurydza, ser żółty i majonez.

Całość możesz udekorować świeżą posiekaną pietruszką lub koperkiem.

Na białym tle znajduje się wysoki półmisek, w którym ułożono sałatkę z tuńczykiem. Jako dekorację użyto plasterków ogórka, liści bazylii oraz grzanek z pieczywa.
Sałatka z tuńczykiem warstwowa
Koszt przygotowania dania
16.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
223 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
47

Sałatka z tuńczykiem warstwowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z tuńczykiem warstwowej

Sałatka z tuńczykiem warstwowa to idealna propozycja na przekąskę dla osób zabieganych. Przygotujesz ją w około 20 minut i nie potrzebujesz do tego dużego doświadczenia kulinarnego, ponieważ przepis na tą sałatkę jest bardzo prosty. Produkty, których użyjesz są tanie, dlatego warto wypróbować pomysł na tą potrawę. Przygotuj tuńczyka w puszce w sosie własnym, jajka, cebulę, kukurydzę, ogórki kiszone, ser żółty oraz majonez.

Spożywanie jajek dostarcza do organizmu cholesterolu, jednak jego szkodliwość jest już mitem. Cholesterol ten jest prekursorem witaminy D oraz hormonów płciowych, wzmacnia ściany naczyń krwionośnym i tym samym zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Obecność witamin z grupy B pomaga zmienić żywność w energię dla pracujących mięśni, odpowiada za prawidłową pracę wątroby, oczu, skóry, włosów. Witaminy te są niezbędne do właściwej pracy układu nerwowego. Jajka są najlepszym źródłem pełnowartościowego białka, które między innymi odpowiada za uczucie sytości po posiłku. Zawarta w nich luteina jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Nie należy rezygnować ze spożywania tego produktu, ponieważ nie jest zagrożeniem dla naszego zdrowia, wręcz przeciwnie dostarczy nam wielu składników odżywczych pozytywnie wpływających na nasz organizm.

Tuńczyk jest produktem niskokalorycznym o dużej zawartości białka i wartości odżywczych. Dostarcza on do organizmu niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (EPA i DHA), które zwiększają odporność, zmniejszają poziom cholesterolu LDL oraz przeciwdziałają powstawaniu chorób serca. Jest to również źródło witaminy D, która pozytywnie wpływa na stan kości, odporność i samopoczucie.

Podsumowując warstwowa sałatka z tuńczykiem przekładana jajami, serem żółtym oraz kukurydzą jest prostym przepisem na przekąskę. Powinny uważać na nią osoby stosujące dietę redukcyjną, ponieważ sałatka ta jest bardzo kaloryczna. Aby obniżyć jej kaloryczność można zastosować majonez typu light. Przekąska ta jest bezglutenowa, dlatego bez obawy może spożywać ją osoba chorująca na celiakię.

Wartości odżywcze sałatki z tuńczykiem warstwowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
148.86 kcal
223.29 kcal
Białko
9.61 g
14.42 g

Węglowodany w sałatce z tuńczykiem warstwowej

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
5.57 g
8.35 g
Węglowodany przyswajalne
4.98 g
7.47 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.59 g
0.88 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
9.87 g
14.81 g
Tłuszcze nasycone
3.93 g
5.89 g
Tłuszcze nienasycone
5.94 g
8.91 g
Tłuszcze jednonasycone
2.77 g
4.15 g
Tłuszcze wielonasycone
3.17 g
4.76 g
Cholesterol
109.57 mg
164.35 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z tuńczykiem warstwową

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
59.54 µg (mcg)
89.32 µg (mcg)
Witamina B6
0.10 mg
0.16 mg
Witamina B12
0.55 µg (mcg)
0.83 µg (mcg)
Witamina C
1.73 mg
2.59 mg
Witamina D
0.83 µg (mcg)
1.24 µg (mcg)
Witamina E
0.47 mg
0.71 mg
Retinol
57.75 µg (mcg)
86.63 µg (mcg)
Tiamina
0.03 mg
0.04 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.25 mg
Niacyna
1.06 mg
1.59 mg
Foliany
25.47 µg (mcg)
38.20 µg (mcg)
Beta karoten
14.91 µg (mcg)
22.37 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z tuńczykiem warstwową

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
465.09 mg
697.63 mg
Potas
121.46 mg
182.18 mg
Wapń
94.51 mg
141.77 mg
Fosfor
151.68 mg
227.53 mg
Magnez
15.41 mg
23.12 mg
Żelazo
0.74 mg
1.11 mg
Cynk
0.95 mg
1.42 mg
Miedź
0.05 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z tuńczykiem warstwowej 47
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z tuńczykiem warstwowej

Lista alergenów dla sałatki z tuńczykiem warstwowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w sosie własnym
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania sałatki z tuńczykiem warstwowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tuńczyk w sosie własnym
130 g
6.00
Za 170.0 g
Liczba opakowań 1
4.59
Za 130 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cebula
70 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340.0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Ogórki kiszone
150 g
6.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 150 g
Ser gouda
100 g
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Majonez
50 g
4.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Koszt składników
32.70
Jak oceniasz przepis na sałatkę z tuńczykiem warstwową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób