Sałatka z pora i kukurydzy

Opublikowano: 19.04.2022 r., 19:25 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z pora i kukurydzy podana w głębokim talerzu.
Sałatka z pora i kukurydzy
Sałatka z pora i kukurydzy to doskonałe źródło pełnowartościowego białka. Możesz zabrać ją ze sobą do pracy w formie lunchbox’a. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 10 min
150 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
38
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Kukurydza konserwowa (200 g)
  • Por 1 średnia sztuka (400 g)
  • Majonez light (50 g)
  • Jogurt naturalny 2% (50 g)
  • Koperek 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na sałatkę z pora i kukurydzy krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek. Następnie pokrój je w drobną kostkę i wrzuć do miski.

Pora oczyść, jego białą część dokładnie umyj i pokrój w półplasterki.

Pokrojonego pora sparz na sitku wrzątkiem.

Pora odsącz z nadmiaru wody i dodaj do miski z jajkami.

Kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do miski.

Koperek posiekaj i również dodaj do miski.

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, następnie dodaj sól, pieprz, majonez oraz jogurt naturalny.

Składniki na sałatkę dokładnie wymieszaj i pozostaw na kilka godzin w lodówce.

Po tym czasie sałatkę podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z pora i kukurydzy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sałatki z pora i kukurydzy

Sałatka z pora i kukurydzy z majonezem to doskonały pomysł na przekąskę do pracy lub danie, które można zaserwować podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Tania i szybka sałatka jest doskonałym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka pochodzenia zwierzęcego. Przepis na sałatkę z pora i kukurydzy jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Aby wykonać sałatkę z pora potrzebne będą następujące produkty spożywcze: jaja kurze, kukurydza z puszki, por, majonez light, jogurt naturalny, koper, sól oraz pieprz. Produkty te są przystępne cenowo i dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić sałatkę z pora i kukurydzy? Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek. Następnie pokrój je w drobną kostkę i wrzuć do miski. Pora oczyść, jego białą część dokładnie umyj i pokrój w półplasterki. Pokrojonego pora sparz na sitku wrzątkiem. Pora odsącz z nadmiaru wody i dodaj do miski z jajkami. Kukurydzę odsącz z zalewy i dodaj do miski. Koperek posiekaj i również dodaj do miski. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, następnie dodaj sól, pieprz, majonez oraz jogurt naturalny. Składniki na sałatkę dokładnie wymieszaj i pozostaw na kilka godzin w lodówce.

Por to warzywo niskokaloryczne. Jest również doskonałym źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W porze znajdziemy witaminę C, witaminę A, witaminę E, witaminę K, niektóre witaminy z grupy B. Por zawiera spore ilości witaminy C, która spożywana w odpowiedniej ilości wpływa na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego.

Podsumowując pyszna i łatwa sałatka z pora i kukurydzy to doskonała alternatywa kanapek zabieranych do pracy. Sałatka jest dobra do spożycia kilka godzin po przygotowaniu, jednak bez obawy możesz podać ją też wcześniej. Wykorzystanie pora dodatkowo podkręca smak sałatki. Warto wykorzystać połączenie majonezu oraz jogurtu naturalnego, ponieważ sałatka będzie delikatniejsza i mniej kaloryczna.

Alergeny w sałatce z pora i kukurydzy

Lista alergenów dla sałatki z pora i kukurydzy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Wartości odżywcze sałatki z pora i kukurydzy

na 100g gotowej potrawy

Sałatka z pora i kukurydzy to doskonały dodatek do dań mięsnych. Sałatka stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Stanowi ona również doskonałe źródło pełnowartościowego białka zwierzęcego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
88.59
150.60
Białko (g)
3.78
6.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
11.73
19.95
Węglowodany przyswajalne (g)
10.59
18.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.14
1.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
3.38
5.75
Tłuszcze nasycone (g)
1.17
1.99
Tłuszcze nienasycone (g)
2.21
3.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.01
1.71
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.20
2.04
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.06
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
70.09
119.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
79.98
135.96
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.15
0.26
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.28
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.24
15.71
Witamina D (µg (mcg))
0.37
0.63
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
29.78
50.62
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.20
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.46
0.78
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
52.58
89.38
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
148.84
253.02
Potas (mg)
158.95
270.21
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
54.73
93.03
Fosfor (mg)
64.13
109.03
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.03
34.06
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.56
2.65
Cynk (mg)
0.45
0.77
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.13
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z pora i kukurydzy 38
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z pora i kukurydzy

Koszt składników
25.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Por
400 g
1 średnia sztuka
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
5.33
Za 400 g
Majonez light
50 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 50 g
Jogurt naturalny 2%
50 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 50 g
Koperek
30 g
1 pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 30 g
Koszt składników
25.80