Sałatka jajeczna z porem

Opublikowano: 08.02.2022 r., 8:24 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Jajeczna sałatka z porem
Sałatka jajeczna z porem
Sałatka jajeczna z porem to doskonała propozycja na pyszną sałatkę śniadaniową. Można ją podać zamiast pasty jajecznej z dodatkiem świeżego pieczywa. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 10 min
479 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 5 porcji
  • Jajko (8 szt.)
  • Por - pół średniej sztuki (300 g)
  • Oliwki czarne (230 g)
  • Pomidory koktajlowe (200 g)
  • Majonez (200 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 średni pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska

Przepis na sałatka jajeczna z porem krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz ze skorupki.

Pokrój jajka w kostkę.

Pora umyj dokładnie i pokrój w półksiężyce.

Pomidory koktajlowe przekrój na połówki.

Umieść składniki w misce, dodaj oliwki czarne, posiekany koper.

Dopraw solą, pieprzem, dodaj majonez i wymieszaj dokładnie.

Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na sałatka jajeczna z porem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sałatki jajecznej z porem

Sałatka jajeczna z porem to świetny pomysł na pyszne śniadanie. Łatwa do zrobienia sałatka jest dobrą alternatywą jajecznicy czy pasty jajecznej. Przepis na sałatkę jajeczną z porem jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia sałatki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, por, kukurydza, pomidory koktajlowe, oliwki czarne, majonez, koper, sól, pieprz.

Jak zrobić sałatkę jajeczną z porem? Jajka ugotuj na twardo, wystudź i obierz ze skorupki. Pokrój jajka w kostkę. Pora umyj dokładnie i pokrój w półksiężyce. Pomidory koktajlowe przekrój na połówki. Umieść składniki w misce, dodaj oliwki czarne, posiekany koper. Dopraw solą, pieprzem, dodaj majonez i wymieszaj dokładnie. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa.

Jajka użyte do przygotowania sałatki są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Białko jest makroelementem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała, dlatego bardzo ważna jest jego prawidłowa podaż w diecie. Białko bierze udział w syntezie hormonów oraz enzymów. Pomidory koktajlowe to bardzo dobre źródło błonnika w diecie. Pomidory ponadto zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy takich jak likopen. Jest on naturalnym barwnikiem zawartym w pomidorach. Ma także bardzo silne działanie przeciwutleniające. Działanie likopenu zostaje zachowane nawet po poddaniu go obróbce termicznej. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszna sałatka z porem i z majonezem jest dobra na śniadanie. Można ją spożyć bezpośrednio po przygotowaniu. Smaczna sałatka świetnie sprawdzi się także jako dodatek do tortilli lub grzanek. Prosty przepis można przygotować podczas niedzielnych śniadań z przyjaciółmi.

Alergeny w sałatce jajecznej z porem

Lista alergenów dla sałatki jajecznej z porem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki jajecznej z porem

na 100g gotowej potrawy

Sałatka jajeczna z porem to potrawa zawierająca dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Sałatka jest także dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Zawiera wiele cennych składników mineralnych i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
177.71
479.81
Białko (g)
4.74
12.81

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
5.04
13.60
Węglowodany przyswajalne (g)
4.17
11.27
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
2.34

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
15.59
42.09
Tłuszcze nasycone (g)
3.62
9.77
Tłuszcze nienasycone (g)
11.97
32.33
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.83
13.05
Tłuszcze wielonasycone (g)
7.14
19.27
Cholesterol (mg)
122.91
331.87

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
87.42
236.04
Witamina B6 (mg)
0.12
0.33
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.80
Witamina C (mg)
6.50
17.54
Witamina D (µg (mcg))
0.66
1.77
Witamina E (mg)
1.27
3.42
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
52.43
141.56
Tiamina (mg)
0.03
0.09
Ryboflawina (mg)
0.16
0.44
Niacyna (mg)
0.24
0.64
Foliany (µg (mcg))
34.56
93.30
Beta karoten (µg (mcg))
311.81
841.90
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
262.40
708.48
Potas (mg)
135.79
366.62
Wapń (mg)
51.73
139.67
Fosfor (mg)
78.06
210.77
Magnez (mg)
13.32
35.97
Żelazo (mg)
2.24
6.05
Cynk (mg)
0.53
1.44
Miedź (mg)
0.10
0.28
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki jajecznej z porem 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki jajecznej z porem

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
8 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
8.00
Za 8 szt.
Por
300 g
pół średniej sztuki
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 300 g
Oliwki czarne
230 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.60
Za 230 g
Pomidory koktajlowe
200 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Majonez
200 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.96
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 średni pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Koszt składników
35.00